Türkiye, NATO’nun YPG’yi “terör örgütü” olarak tanımasını ve örgütle mücadelesine daha fazla siyasi destek verilmesini talep ediyor. Aksi takdirde bir Rus saldırısı karşısında Polonya, Litvanya, Latviya ve Estonya’nın savunulması amacıyla hazırlanan NATO askeri planını veto etmekle tehdit ediyor.
BOLD – Aralık ayı başında Londra’da gerçekleşecek NATO Zirvesinde bir Rus saldırısı karşısında Polonya, Litvanya, Latviya ve Estonya’nın savunulması konusunda hazırlanan askeri plan masaya yatırılacak. 29 üye ülkeden plana destek istenecek.
Türkiye ise NATO’nun YPG’yi “terör örgütü” olarak tanımasını ve örgütle mücadelesine daha fazla siyasi destek verilmesini talep ediyor. Birlikte kararlar oy birliği ile alındığı için NATO’nun Baltık planını veto edebileceğini ifade ediyor.
“BALTIK PLANININ YAYINLANMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ”
NATO zirvesi öncesi Reuters Haber Ajansı’na konuşan bir Türk Dışişleri yetkilisi, Ankara’nın YPG’nin terör örgütü olarak kabul edilmesi de dahil kendi savunma planının desteklenmesi şartı üzerinde ısrarcı olacağını, bu konudaki ikna girişimlerine, Türkiye’nin talepleri karşılanana kadar direneceğini bildirdi.
İsminin açıklanmasını istemeyen Türk yetkili, NATO’nun bu yıl içinde, güney sınırından gelecek saldırıları da kapsayan güvenlik planına destek verdiğini ancak Washington’un ve diğer bazı ülkelerin sonrasında desteklerini çektiğini söyledi. Türk yetkiliye göre planda, “YPG’nin Ankara’ya terör tehlikesi oluşturduğunun” kabul edilmesi ibaresi de yer alıyordu.
Türk yetkili, ““Bizim savunma planımız açıklanmadıkça, Baltık ve Polonya için hazırlanan savunma planının da açıklanmasına izin vermeyeceğiz. Baltık planına desteğimizi isteyenler aynı bilinci bizim plan için de göstermeli” dedi.
Turkey is a strong member of NATO with the second largest army in it and wants to join the EU as a full member. But the allies must take threats against Turkey’s national security seriously and work in partnership to overcome them. https://t.co/it0uweALU3
— Ibrahim Kalin (@ikalin1) November 27, 2019
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da Twitter’dan dün paylaştığı mesajda “Türkiye NATO’nun en büyük ikinci ordusuyla ittifakın güçlü bir üyesidir, AB’ye tam üye olmak isteyen bir ülkedir. Ancak müttefikler Türkiye’nin ulusal güvenliğine yönelik tehditleri ciddiye almalı ve bu tehditlerin bertaraf edilmesi için birlikte çalışmalıdır” diye yazdı.
NATO’DAN TEPKİLER
Türk Dışişleri yetkilisi, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in Türkiye ile ilgili savunma planı konusunda üye ülkeler ile ortak bir zemin aradığını ve Ankara’nın “tekliflere açık olduğunu” da söyledi.
Estonya Parlamentosu’nun Ulusal Güvenlik Komitesi üyesi ve eski Genelkurmay Başkanı Ants Laaneots ise, Türkiye’yi NATO’ya şantaj yapmakla suçladı.
Laaneots, “Bu Erdoğan’ın şantajı. NATO yönetiminin burada bir karar vermesi gerektiğine inanıyorum” diye konuştu.
Baltık ülkeleri ve Polonya’yı savunma planı, Rusya’nın tek taraflı olarak Kırım’ı 2014 yılında ilhakının ardından ilk kez gündeme gelmişti.
BARIŞ PINARI HAREKATI
Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusundaki Barış Pınarı Harekatı IŞİD’e karşı mücadeleye zarar vereceğinden endişe eden NATO müttefikleri tarafından kınanmıştı.
Türkiye ABD destekli YPG dahil olmak üzere bölgedeki tüm teröristlere karşı mücadele etmeyi sürdüreceğini söyleyerek bu endişeleri reddetmişti.
ALMANYA, NATO’YA MALİ KATKISINI ARTTIRACAK
Bu arada Almanya, NATO harcamalarına ABD kadar katkı koymayı kabul etti.
ABD Başkanı Donald Trump’ın baskıları sonucunda NATO ülkeleri ortak harcamaların bölüşümü konusunda yeni bir uzlaşmaya vardı. Almanya’nın NATO ortak harcamalarına katkısı 2021 yılında ABD’ninkiyle eşitlenecek.
NATO, 29 üye ülkenin İngiltere’nin başkenti Londra’da düzenlenen zirvede harcamaların paylaşımının yeniden düzenlenmesini kabul ettiğini resmen teyit etti.
ABD’nin NATO ortak harcamalarına yaptığı mali katkı 2021 yılından itibaren yüzde 22,1’den yüzde 16,35’e azaltılacak. Buna karşılık Almanya’nın mali katkısı yüzde 14,8’den yüzde 16,35’e artırılacak. Böylece Almanya harcamaların yükünü ABD ile eşit bir biçimde taşımaya başlayacak.
medyaboldAlmanya Başbakanı Merkel: Türkiye zor bir partner olsa da NATO içinde tutulmalı
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder