30 Kasım 2019 Cumartesi

Erdoğan “Gemileri çekmeyiz” dedi, Yunanistan tehdit etti!

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, “Akdeniz’deki gemilerimizi çekmeyiz” açıklamasını yaptığı sırada Yunanistan, Libya’nın büyükelçisini uyardı. Türkiye-Libya arasında imzalanan anlaşmayı istedi.

BOLD – Edirne’nin İpsala ilçesi Sarıcaali Köyü’nde bulunan Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP) MS4 Ölçüm İstasyonu’nda gerçekleştirilen törene, Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de katıldı. Yatırım tutarı yaklaşık 7 milyar dolar olan TANAP, bugün Yunanistan sınırında Trans Adriyatik Boru Hattı (TAP) üzerinden Avrupa’ya bağlandı. Avrupa tarafındaki süreçlerin tamamlanmasının ardından TAP üzerinden gaz sevkiyatına başlanacak.

Törende konuşan Erdoğan’ın gündeminde Akdeniz’deki enerji kavgası vardı. Erdoğan, bir damla petrolü insan kanından, insan hayatından daha değerli gören zihniyetlerin, dünyaya barış ve huzur getiremediğini savundu. Son dönemde Akdeniz’de yaşanan gelişmelere ilişkin “Bağırmalarıyla, çağırmalarıyla biz bu gemilerimizi oradan çekmeyiz” diye konuştu.

ANLAŞMANIN KOPYASINI İSTEDİLER

Sınırın hemen diğer tarafında ise sıcak bir gelişme yaşandı. Kıbrıs Rum Yönetimi ile birlikte Doğu Akdeniz’de arama faaliyetleri yürüten Yunanistan, Türkiye ile Libya arasında yapılan ‘deniz yetki alanlarının sınırlandırılması’ anlaşmasının ardından Libya’nın Atina Büyükelçisi’ni sınır dışı etmeye hazırlanıyor.

Yunanistan, Libya’nın Atina Büyükelçisi Maiza K.Y. Gzllal’ı Dışişleri Bakanlığı’na çağırarak, söz konusu anlaşmanın bir kopyasını istedi. Atina Yönetimi, talebin yerine getirilmemesi halinde Büyükelçi’yi ‘persona non grata’ (istenmeyen adam) ilan edip sınır dışı edeceğini bildirdi. AFP’nin edindiği bilgiye göre söz konusu talebin 5 Aralık tarihine kadar yerine getirilmesi istendi.

Çılgın Proje’ye ‘bilimsel’ itiraz

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder