30 Kasım 2019 Cumartesi

Üniversite gençliği geçim derdinde

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının ‘Üniversite Gençliği Profil’ araştırması, üniversitelerdeki acı gerçeği ortaya koydu. Geçinebilmek için derslerini ihmal eden öğrenciler, okullarında kendilerini güvenli hissetmiyor.

BOLD – Gençlik Ruh Sağlığı Çalıştayında Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yapılan ‘Üniversite Gençliği Profil’ araştırmasının sonuçları açıklandı. Çalışma, üniversitelilerin içinde olduğu olumsuz tabloyu bir gözler önüne serdi.

21 BİN ÖĞRENCİ İLE YAPILDI

Birgün’den Mustafa Mert Bildircin’in haberine göre Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığınca düzenlenen, Gençlik Ruh Sağlığı Çalıştayına katılan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Sosyal Araştırma ve Politika Geliştirme Daire Başkanı Yasemin Esen, 33 kentte bulunan 68 farklı üniversiteden toplam 21 bin 156 öğrenci ile gerçekleştirilen ‘Üniversite Gençliği Profil’ araştırmasının sonuçlarını açıkladı.

ÖĞRENCİLERİN KENDİLERİNİ GÜVENDE HİSSETMİYOR

Araştırmaya katılan öğrencilerin yüzde 30’u okulda kendisini güvende hissetmediğini bildirdi. Üniversitelilerin yüzde 48’i çok az para ile geçinmek zorunda olduğunu belirtirken kadın öğrencilerin yüzde 16’sı taciz ve cinsel istismara maruz bırakıldığını ifade etti. Araştırmaya katılan üniversitelilerin yüzde 39’u ailesinin yanında kaldığını belirtti. Ailesinin yanında kalan öğrencilerin yüzde 43’ü, kendisine ait bir odası olmadığını anlattı.

OKUMAK İÇİN ÇALIŞMAK ZORUNDA KALIYORLAR

Öğrenciler, eğitim hayatlarını sürdürebilmek için çalışmak zorunda kalırken kişisel geliri bin TL’nin üzerinde olanların oranının yalnızca yüzde 25’te kalması dikkat çekti. Araştırma çerçevesinde görüşülen öğrencilerin yarısına yakını, aylık kişisel gelirinin 401 TL ile bin TL arasında değiştiğini kaydetti.

GÖZALTINA ALINMA ENDİŞESİ YAŞIYORLAR

Araştırmada öğrencilere mutluluk düzeyleri de soruldu. Mutlu olduğunu ifade edenlerin oranı çok düşük çıkarken; öğrencilerin en çok yaşadığı travmalar araştırmada, “Birinin ölümü, ölümcül hastalığı” ve “Az para ile geçinmek zorunda kalmak” şeklinde sıralandı. Kadınların erkeklere göre daha çok ayrımcılığa maruz bırakıldığı belirlendi. Erkek öğrencilerin yüzde 9’u gözaltına alınmaktan ve tutuklanmaktan korktuğunu dile getirirken bu oran kadınlarda yüzde 2 ile ifade edildi.

“25 bin 149 yeni ByLock kullanıcısı tespit edildi”

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder