29 Kasım 2019 Cuma

Katar, Suudi Arabistan’la ilişkileri düzeltmek istiyor: Katarlı bakanın sır Riyad ziyareti

Reuters haber ajansı, iki kaynağına dayandırdığı haberinde Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman el Sani’nin Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’a geçen ay beklenmedik bir ziyaret gerçekleştirdiğini yazdı.

BOLD – Bu ziyaretin 2,5 yıldır Körfez ülkeleri tarafından Katar’a uygulanan ablukanın hafifletilmesi anlamına gelebileceği belirtiliyor.

Konuyu ilk defa dile getiren ABD merkezli Wall Street Journal gazetesi oldu.

Gazete, Amerikalı ve Arap yetkililere dayandırdığı haberinde el Sani’nin Suudi Arabistan’da üst düzey yetkililerle görüşmeler gerçekleştirdiğini kaleme aldı.

Reuters haber ajansı, bu ziyaretin, Mayıs ayında Katar başbakanının Mekke’de düzenlenen Arap zirvesine katılımının ardından gerçekleşen en üst düzey ziyaret olduğunu belirtti. Ancak Katar Dışişleri Bakanı el Sani’nin, Suudi Arabistan’ın veliaht prensi Muhammed bin Salman ile görüşüp görüşmediği bilinmiyor.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da bu hafta başında Katar’a gerçekleştirdiği ziyareti sırasında Katar ile Körfez ülkeleri arasındaki krizin bir an önce sona ermesini umut ettiğini söylemişti.

KATAR’A 2017’DEN BERİ ABLUKA UYGULANIYOR

2017 yılının Haziran ayında Suudi Arabistan, Mısır, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri ve Yemen, Katar ile diplomatik ilişkilerini kestiğini açıklamıştı. Karara gerekçe olarak “Katar’ın terörizme destek vermesi” gösterildi.

5 Arap ülkesi Katar’ı; Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ve El Kaide dahil çeşitli militan grupları destekleyerek “bölgeyi istikrarsızlaştırmakla” suçladı. Katar’ın ayrıca Müslüman Kardeşler’e verdiği desteğe de dikkat çekildi.
Doha yönetimi ise suçlamaları reddetti.

Bu ülkeler Katar’a 13 talep sıralayarak ancak bu isteklerinin gerçekleştirilmesi halinde ablukanın kaldırılacağını belirtti.

Bu talepler arasında Katar’daki Türk askeri üssünün kapatılması da var.

İran’a karşı körfez ülkelerini bir araya getirmeye çalışan ABD ve bölge ülkelerinden Kuveyt, bu krizin çözülmesi için çalışmalar yürütüyor.

Türkiye ve Libya Ulusal Mutabakat Hükumeti, Akdeniz’de yetki alanı anlaşması imzaladı

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder