26 Kasım 2019 Salı

Süper Lig 12. hafta panoraması; Esas sıkıntı yorumcu hakemler

Emekli hakemler, şimdi maç yöneten hakemleri yerden yere vuruyor. Hakemlerin en büyük düşmanı eski hakemler. Hemen her pozisyonda herkesin farklı doğrusu var.

BOLD – Süper Lig’de 12. hafta tamamlandı. Milli araya lider giren Sivasspor, 4-1’lik galibiyetle zirveyi bırakmadı. Galatasaray evinde Başakşehir’e mağlup oldu. Fenerbahçe’nin deplasmanlarda sıkıntısı bitmedi. Beşiktaş’ın yükselişi devam etti. Trabzonspor’un yüzü Sörloth’la güldü. Arda Turan Fatih Terim’in elini öperek buzları eritti. Hakem kararları yine tartışılıyor. Esas sıkıntı yorumculuk yapan hakemlerde…

HAKEMLER EMEKLİ OLUNCA KURALLAR AKILARINA GELİYOR

Türkiye’de ‘VAR’ sistemine geçildiğinde “Süper Lig’e VAR geldi, hakemlerin işi kolaylaştı, hakem yorumcuları da işsiz kalacak” deniyordu. Ancak işler pek öyle olmadı. (Beşiktaş maçında Fırat Aydınus’un iptal ettiği gol, Fenerbahçe maçında Mete Kalkavan’ın Malatya’nın attığı golü geçersiz sayması) VAR uygulamasına rağmen ne tartışma bitiyor ne de hakemlerin hataları. Hakem anlık karar veriyor. Futbol hataya açık bir oyun. Ancak emekli olup ekran başında, gazete köşelerinde yorum yapanlar bir türlü makulü bulamıyor. ‘VAR ne işe yarar, hala niye VAR’a gidilmiyor’ diyen emekli hakem, VAR protokolünü tam olarak bilmiyor. Emekli hakemler, şimdi maç yönetenleri yerden yere vuruyor. Halbuki kendileri daha bariz hatalar yapıyordu. Hakemlerin en büyük düşmanı eski hakemler. Yorum yaparken bile herkesin kendi doğrusu var.

ESKİ HAKEMLERİN YORUM YAPMASI YASAKLANSIN!

Ekran başında pozisyonun doğrusunu söylerken kendi hakemlik döneminde verdiği kararlar akıllarına gelmiyor. Bir düdükle nasıl şampiyonu belirlediklerini unutup cellatlaşıyor. Koltuğa oturunca takımına göre ya eziyor ya da kolluyor. Taraftara, yöneticiye futbolcuya yön veriyor, aktif hakemleri etkiliyor, kamuoyu oluşturuyor. Dönüp arkaya bakınca doğru ile yanlış unutulmuş oluyor. Bir sonraki hafta aynı hikaye devam ediyor.  En iyisi federasyon hakem kararlarını yoruma kapatsın sadece pozisyon görüntüleri verilsin.  Premier Lig maçlarını ve hakem kararlarını da tekrar tekrar izleme şartı getirsin.

FENERBAHÇE DEPLASMANDA KAZANAMIYOR

Şampiyonluğun en güçlü adayı olarak gösterilen Fenerbahçe bir türlü ritmini bulamadı. Ersun Yanal’ın ‘hücum futbolu’ felsefesi dalgalı bir şekilde devam ediyor. Deplasmanda 6 maçta sadece 2 galibiyet alan Sarı-Lacivertli takım, geçen sezondan bu yana Anadolu’da oynadığı 17 maçın 9’unda sahadan yenik ayrıldı. Muriqi ve Kruse’nin sakat olduğu Malatya deplasmanından sadece bir puan aldı. Sarı-Lacivertli takım, bir ileri bir geri giderken sezon başı motivasyonunu da düşürüyor. Ersun Yanal’ın geçen sezondan buyana oturtamadığı şey; dengeli futbol oynayan bir takım. Emre Belözoğlu’nu çıkardığınızda bu durum daha bariz hissediliyor.

GALATASARAY’IN KALESİ YIKILDI, 41 MAÇLIK SERİ BİTTİ

Galatasaray tam 41 maç sonra Süper Lig’de sahasında mağlup oldu. Zirve mücadelesi veren Başakşehir’i evinde ağırlayan Aslan, karşılaşmayı 1-0 kaybetti. 2016-2017 sezonunun 30. haftasında, 6 Mayıs 2017’de Kasımpaşa’ya 3-1 yenildikten sonra tam 41 maç bileğini büken olmadı. 930 günlük seride 34 galibiyet 7 beraberlik aldı. Bu sezon geride kalan 12 haftada 3 mağlubiyet alan Galatasaray, Denizlispor ve Beşiktaş’a mağlup oldu. Esas burada 41 maç sonra evinde yenilmek rakiplere karşı psikolojik üstünlüğü de kaybetmek anlamına geliyor.

TARİHE KONULAN BİR KARE, ARDA TURAN-FATİH TERİM

Medipol Başakşehir’in tecrübeli futbolcusu Arda Turan, Galatasaray maçı öncesinde teknik direktör Fatih Terim’in elini öptü. Bu hareketle birlikte ikili arasındaki buzların eridi. Terim, maç sonunda “Benim bıraktığım, yetişmesine katkıda bulunduğum Arda, bu Arda. Bu Arda, adamın kalbine de gönlüne de girer. O gün o söylemi hak ediyorsa, bugün bu sözü de hak eder” şeklinde konuştu. Arda Turan’ın eski hocasının elini öpmesinden doğal bir şey yok. Mutlaka yıldız oyuncunun kariyerinde Terim’in de büyük bir payı var. Verilen fotoğraf Türk futbol tarihine geçmiştir artık. Arda’nın Terim’in elini öpmesinin arkasındaki olaylar unutulur. Usta ve talebesinin bir fotoğrafla tarihe bıraktığı imza kalır.

BEŞİKTAŞ’TA NE DEĞİŞTİ?

Beşiktaş basamakları yavaş yavaş tırmanıyor. Lider Sivasspor ile üç, üstündeki üç takımla bir puan fark bulunuyor. Abdullah Avcı, sezon başı istifadan bu noktaya geldi. İlk 6 hafta ile son 6 hafta arasındaki bariz fark nasıl oluştu? Herkesin sorduğu soru şu; ne değişti? Öncelikle, başkan değişti, sonra oyun sistemi değişti, Abdullah Avcı’nın bakış açısı değişti, tribün değişti ve nihayetinde futbolcuların inancı değişti. 16. sıradan gelip şimdi zirveyi kovalayan bir Beşiktaş var. 6 maçta Siyah-Beyazlı takım 5 galibiyet 1 beraberlik aldı. Rakip filelere 7 gol atarken kalesinde 1 gol gördü. Aslında işin püf noktası da burada sadece 1 gol yemekte. Öncesinde ise kalesinde 12 gol görmüş, 8 gol atmıştı. Özet şu; Beşiktaş sistemi değiştirip gol yememeyi öğrenince puan tablosunda dikey yükselişe geçti.

SİVAS VE RIZA ÇALIMBAY ALKIŞI HAKKEDİYOR

Sezon başında bayrak Alanyaspordaydı. Akdeniz ekibi sezona iyi başladı sonra sonra bocaladı, tökezledi. Zirve rüzgarı sert olunca son 4 haftada kaybettiği 8 puanla liderlikten indi. Geçen hafta liderliği devralan Sivasspor 12. haftada da liderliğini sürdürdü. 6 haftada 5 galibiyetle haklı olarak zirvede. 3-2 kaybettiği Galatasaray maçından bu yana mağlubiyet yüzü görmedi. Kayserispor’u deplasmanda 4-1 yenerek koltuğu bırakmayacağını ilan etti. Rıza Çalımbay çalışkan bir teknik adam. Futbolcu ile ilişkileri her zaman iyi oldu. Uyumlu çalışmayı ve orta yolu bulmayı tercih etti. Sivasspor liderliği ne kadar götürür bilemeyiz ancak Sivas’a karşı oynamak her takım için zor olacak.

SÖRLOTH ATTIKÇA TRABZON YÜKSELİYOR

Trabzonspor, Ankaragücü’nü deplasmanda 3-0 yenerek 2.sıraya yerleşti. Karadeniz ekibi golcüsü Sörloth ile birlikte sezon sonuna kadar yarışı götüreceğinin sinyalini verdi. Bordo-Mavili takımın en önemli özelliği mutlaka skora katkı yapabilecek bir oyuncusunun olması. Sosa, Yusuf Sarı, Nwakaeme, Sörloth çıkıp skoru alabiliyor. Ünal Karaman’ın dengeleyici üslubu ise takımı birlikte tutuyor. Trabzonspor inişli çıkışlı bir sezonda şampiyonluğu kotarabilir mi? Bunu devre arasında yapacağı 1-2 transfer belirleyebilir.

BAŞAKŞEHİR’İN KAYBI İLK İKİ HAFTA

Başakşehir, Okan Buruk’la kendini yeni yeni bulmaya başladı. Süper Lig’in ilk iki haftasını mağlubiyetle kapatan Başakşehir sonrasında hiç yenilmedi. 6 galibiyet 4 beraberlik alarak 22 puanla zirvenin takipçisi. Süper Lig’de şu anda en dengeli futbolu Turuncu-Lacivertliler oynuyor. Abdullah Avcı ile kovaladıkları şampiyonluğu Okan Buruk ile yakalayabilecekler mi? Bu sorunun cevabı sezon sonunda belli olacak. En büyük sıkıntıları taraftar desteği. Bu hafta Galatasaray’ı deplasmanda 1-0 yenmeleri önemli. 4 büyük takımla da oynadılar. Bir tek Fenerbahçe’ye mağlup oldular. Beşiktaş ve Trabzon’la da berabere kaldılar.

12. HAFTA PUAN DURUMU

12. HAFTA MAÇ SONUÇLARI

13. HAFTA FİKSTÜR

 

 

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder