29 Kasım 2019 Cuma

Cizre sokaklarındaki 81 ölümden 59’una ret

Cizre’de 4 yıl önce uygulanan 79 günlük sokağa çıkma yasağı sırasında yaşanan cinayetlerle ilgili İçişleri Bakanlığı hakkında 81 başvuru yapıldı. Mahkeme, başvuruların 59’u reddetti.

BOLD – Şırnak’ın Cizre ilçesinde 14 Aralık 2015 ve 2 Mart 2016 tarihleri arasında 79 günlük sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Bu süreçte yaşanan ölümlere ilişkin çok sayıda soruşturma başlatıldı.

MA’nın haberine göre Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHP) avukatları, şu ana kadar vekaleti kendilerinde bulunan toplam 81 kişinin ölümüne ilişkin Mardin İdare Mahkemesine maddi ve manevi tazminat başvurusunda bulundu. Şimdiye kadar 59 başvuruyu reddeden mahkeme, geriye kalan 22 başvuruyu ise sonuçlandırmadı. Avukatlar, yerel mahkemenin verdiği kararların tümünü Gaziantep Bölge İstinaf Mahkemesi’ne taşıdı.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞINA İLİŞKİN DEĞERLENDİRME YOK

Mahkeme, gizli tanık ifadeleri, kişiler hakkında açılan soruşturma ve davalar, ölümlere ilişkin verilen takipsizlik kararları gerekçe göstererek dosyaları reddetti. Mahkeme, kişileri “örgüt üyesi” ilan ettiği kararlarını ise, “…idareye atfedilebilecek hizmet kusuru ya da kusursuz sorumluluk sebeplerine gidilebilecek bir hususa rastlanılmadığı” şeklinde savundu. Davacıların belge, bilgi ve araştırma taleplerini tümüyle reddeden mahkeme, kararlarında sokağa çıkma yasağı ile ilgili herhangi bir hukuki yorum ve değerlendirme yapmadı.

BAKANLIK NASIL İSTEDİYSE ÖYLE OLDU

Öte yandan mahkeme, hakkında dava açılan İçişleri Bakanlığının yaptığı savunmaları esas aldı. Mahkemeye verdiği savunmalarda hakkındaki tüm davaların reddedilmesini talep eden bakanlık, kişiler hakkında verilen gizli tanık ifadeleri ile kendini savundu. Meşru müdafaa sınırının aşıldığına dair herhangi bir kanıtın bulunmadığını iddia eden Bakanlık, açılan davaları ise “hukuki dayanaktan yoksun” şeklinde nitelendirdi.

İşkenceyi belgeleyen Ercivan Özcan: “Korkmayın, hakkınızı arayın”

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder