29 Kasım 2019 Cuma

Futbol’da eskiye döndük: Mart ayını görmek başarı sayılacak

Türk futbolu Avrupa’da geriliyor. Ülke sıralamasında 11. basamağa indik. 5 takımla katıldığımız Avrupa Kupaları’nda son maçlar öncesi grup aşamasını geçmek de zor görünüyor.

BOLD – Avrupa’da Türk takımları beşinci maçlarını tamamladı. Şampiyonlar Ligi’nde Galatasaray gruptaki ilk golünü atsa da Avrupa’da devam etme imkanını zora soktu. Avrupa Ligi’nde mücadele eden Beşiktaş ve Trabzonspor prestij maçlarına çıkıyor.

Başakşehir ise şansını deplasmanda oynayacağı Gladbach mücadelesine bıraktı. Sezon başında Avrupa’ya giden 5 takımdan biri olan Malatyaspor elemeleri geçip gruplara dahi kalamadı. Takımlarımızın oynadığı futbol ve aldıkları sonuçlar içler acısı bir tablo ortaya koydu.

FUTBOL’DA YİNE MART AYINA HASRET KALACAĞIZ

Bir dönem Türk takımlarının Avrupa’da Mart ayını görmesi başarı sayılırdı. Kulüpler bazında yine o yıllara dönüşün sinyalleri ortaya çıktı. Ülke sıralamasında 11. basamağa düşerek Şampiyonlar Ligi’ne şampiyon takımımız eleme oynamadan gidemeyecek duruma geldik. Beşiktaş’ın iki sezon önce Şampiyonlar Ligi gruplarından namağlup çıktığı bir dönemden hızlı bir şekilde düşüşe geçtik.

GALATASARAY’IN KÜÇÜK BİR ŞANSI VAR

Galatasaray Şampiyonlar Ligi’nde gruplardaki ilk golünü bu hafta Brugge’a karşı attı. Sarı-Kırmızılı takımım henüz galibiyeti yok. İki beraberliği bulunan temsilcimizin 2 puanı bulunuyor. Aslan, rakip fileleri bir kez havalandırırken kalesinde 9 gol gördü. Gruptan Avrupa Ligi’ne devam etme şansı küçükte olsa devam ediyor. Sarı-Kırmızılı takım şayet deplasmanda PSG’yi mağlup eder, Brugge’da Real Madrid’e puan kaybederse Mart ayını görebilir. Ancak Sarı-Kırmızılı takımın ortaya koyduğu futbol bu konuda çok ümitvar değil.

BAŞAKŞEHİR DEPLASMANDA YENMEK ZORUNDA

Avrupa Ligi’nde mücadele eden takımlarımızın durumu da Galatasaray’dan çok farklı görünmüyor. Beşiktaş ve Trabzonspor 4. maçlar sonunda havlu attı. Başakşehir’in de son maçında Alman M.Gladbach’ı yenmesi halinde turu geçme ihtimali bulunuyor. Başakşehir grupta oynadığı 5 maçta 7 puan topladı. 2 galibiyet 1 beraberlik aldı. Rakip fileleri 5 kez havalandırırken kalesinde ise 8 gol gördü. Grupta 3. basamakta yer alan Turuncu-Lacivertli ekip, Gladbach’la final niteliğinde bir maç oynayacak. Şayet bunu başarırsa son 32 takım arasına kalacak.

BEŞİKTAŞ VE TRABZON DİPTE

İki sezon önce Şampiyonlar Ligi’nin dikkat çeken takımı Beşiktaş, Avrupa Ligi’de gruplardan çıkamadı. İlk puanını ve galibiyetini 5. maçta alan Siyah-Beyazlı takım, grupta 3 puanda bulunuyor. 1 galibiyet, 4 de mağlubiyeti alan Beşiktaş’ın gruptan çıkma şansı kalmadı. 5 gol atarken kalesinde 8 gol gördü.

Trabzonspor’da Beşiktaş gibi erken Avrupa’ya erken veda etti. Bordo-Mavili takımın 1 puanı bulunuyor. 1 beraberlik 4 mağlubiyetle son sırada yer alan Karedeniz ekibi 3 gol attı 9 gol yedi.

SÜPER LİG TAKIMLARI KADEME DÜŞTÜ

Süper Lig, Avrupa’nın en büyük 6 liginden biri olarak gösterilse de futbolcu ve oyun kalitesi olarak büyük düşüş içinde. Son 3-4 yıldır yaşanan ekonomik kriz ve kulüplerin içinde bulunduğu borç sarmalı ligin kalitesini aşağı çekti. Yabancı sınırlamasının kalkmasının ardından vasat oyuncuların transferi arttı. Yerli oyuncular ise şans bulmakta zorlandı. Dar bir teknik direktör havuzundan Süper Lig takımları hoca seçmeye yönlendirildi.  Teknik adamlar arasında rekabetçi bir ortam oluşmadı. Genç oyunculara şans vermek yerine tecrübeli isimlerle gün kurtarılmaya çalışıldı. Teknik adamlar hemen her sezon yer sadece yer değiştirdi. Profesyonel olmayan kulüp yöneticileri menajerler ve teknik direktör arasında kalarak sadece borç yükünü arttırdı.

GENÇLER YURT DIŞINA KAÇIYOR

Türkiye’deki ekonomik kriz ve gençlere çok fazla oynama imkanının verilmemesi 20’li yaşlardaki futbolcuların yönünü Avrupa’ya çevirmesine neden oldu. Merih Demiral, Çağlar Söyüncü, Zeki Çelik, Enes Ünal, Cengiz Ünder, Yusuf Yazıcı, Mert Çetin gibi isimler gerçek değerini Avrupa’da buldu. Kendilerini geliştirme fırsatı yakaladı. Bu durum Milli Takım’a da yansıdı ve Ay-Yıldızlılar EURO 2020 biletini aldı. Kulüplerin alt yapılarında yetişen yetenekli isimler 4 büyüklere gitmek yerine oynama şansı bulacağı bir Avrupa takımına daha sıcak bakıyor.

İşkenceyi belgeleyen Ercivan Özcan: “Korkmayın, hakkınızı arayın”

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder