7 Ocak 2021 Perşembe

1.3 milyon genç iş bulma ümidini kaybetti milyonlarcası da yolda

Genç İşsizler Platformu Sözcüsü Dr. Murat Kubilay, 2.4 milyon işsiz gençten 961 bininin üniversite mezunu olduğuna dikkat çekti. Her yıl iş arayacak 600 bin mezunla genç işsizlik sorununun daha da artacağına vurgu yaptı. Kubilay, 1.3 milyon gencin iş bulma umudunu kaybettiğinin altını çizdi. 

BOLD – Gençler arasındaki işsizlik pandeminin de etkisiyle artıyor. 15-34 yaş arasında yüzde 24.3’e ulaşan işsizlik oranı, mezunların da iş aramasıyla birlikte önümüzdeki yıllar daha da artacak.

HER YIL 600 ÜNİVERSİTE MEZUNU İŞ ARAYACAK

Sözcü’den Nuray Tarhan’a konuşan Genç İşsizler Platformu Sözcüsü ve ekonomist Dr. Murat Kubilay, Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı son verilere göre 15-34 yaş arasındaki 2 milyon 429 bin işsiz gençten 961 bininin üniversite mezunu olduğuna dikkat çekerek, “Önümüzdeki 3 yılın her birinde yaklaşık 500 bin lisans, 300 bin ön lisans ve 100 bin lisans üstü yeni mezun verilecek. Her yıl yeni 600 bin mezunun iş aramaya başlayacak” dedi.

TÜRKİYE, ASIL SORUNLA GELECEK YILLARDA YÜZLEŞECEK

Salgın nedeniyle devletin verdiği teşviklerin istihdamı artırmadığını vurgulayan Kubilay, “Bu sadece mevcut çalışanların işsiz kalmasını önlüyor veya işsizlerin birkaç aylık güvencesiz işlerde çalışmasına neden oluyor. Bu nedenle Türkiye, 2018’de başlayan ekonomik buhran ve 2020’de patlak pandemi ile göze çarpmaya başlayan genç işsizlik sorununun asıl sonuçlarıyla önümüzdeki yıllarda yüzleşecek” dedi.

1.3 MİLYON GENÇ İŞ BULMA UMUDUNU KAYBETTİ

Gençlerin 1 milyon 277 bininin iş gücünün içinde bile olmadığına dikkat çeken Kubilay, “Daha doğrusu, bu gençler iş bulma umudunu kaybettikleri için artık iş aramıyorlar. Aslında iş olsa çalışacak ve hatta yarı zamanlı ve düşük ücretli işleri de kabul edecek durumdalar ama iş yok. 2015’in ilk çeyreğinden 2020 yılının aynı çeyreğine kadar geçen 5 yıllık sürede 15-34 yaş arasında en az 2 yıllık yüksek okul mezunu kişi sayısı 4.2 milyondan 5.6 milyona çıktı” dedi.

ÖZEL SEKTÖR İSTİHDAMI HİÇ ARTMADI

Emek piyasasında büyük sorunlar olduğunu ve bundan en çok zarar genç ve iş gücüne yeni katılanların zarar gördüğünü aktaran Kubilay, “2015’in ilk çeyreğinden 2020’nin ilk çeyreğine kadarki 5 yılda pandemi olmamasına ve ekonomi büyümesine rağmen özel sektör istihdamı hiç artmadı” dedi.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder