6 Ocak 2021 Çarşamba

Binlerce gösterici Kadıköy rıhtımından seslendi: Kayyum rektör istemiyoruz

Kadıköy’deki kayyum rektör protestosuna binlerce kişi katıldı. Farklı üniversitelerden öğrencilerin yanı sıra vatandaşların da eşlik ettiği protestolarda “Kayyum değil, demokrasi istiyoruz”, “Arkadaşlarımız bırakılsın” çağrıları yapıldı. AKP’li rektör Melih Bulu’nun kampüsteki protestocuların arasına girip, eylemden vazgeçirme çalışmaları ise sonuçsuz kaldı.

BOLD – İstanbul Valiliğinin salgını gerekçe göstererek Beşiktaş ve Sarıyer’de gösterileri yasaklamasının ardından Boğaziçi ve diğer üniversitelerden binlerce öğrenci Kadıköy’de buluştu. Öğrenciler, “Üniversitede partili kayyım değil, demokrasi ve özgürlük istiyoruz”, “Arkadaşlarımız bırakılsın” çağrısı yaptı. ODTÜ’de de destek eylemi yapıldı.

İstanbul’da gösteri yasağı için Boğaziçi üniversitesinin etrafında geniş güvenlik önlemleri alındı. Yüzlerce üniversite öğrencisi ilk olarak kampüste bir araya gelip AKP’li rektör Melih Bulu’yu protesto etti. Öğrenciler alkışlarla ‘Kayyım rektör istemiyoruz’ ‘Melih istifa’ sloganları atarken, bu sırada gazeteci Cüneyt Özdemir’in YouTube canlı yayınına bağlanan Melih Bulu, camdan öğrencilere el salladı. Öğrenciler ‘yuh’ sesleri ile karşılık verdi.

Bulu, “Bu gösterileri nasıl yatıştıracaksınız?” sorusunu “Birazdan çay-kahve içeceğiz öğrencilerimizle. Boğaziçi’nin demokratik olarak kendini ifade etme şeyi var. Birbirimizi anlayacağız” diye yanıtladı. “Ben hard rock, Metallica dinleyen bir rektörüm” diyen Melih Bulu’yu öğrenciler Metallica’nın “Sad But True” (Acı Ama Gerçek) parçasını çalarak protesto etti.

Öğrenciler Bulu’nun beraber çay içme teklifini “Çay değil istifa” diyerek reddettiler. Gözaltına alınanlara çıplak aramanın dayatılmasını karşı çıkan öğrencilere “Arkadaşlarımız serbest bırakılsın”, “Çıplak aramaya hayır” sloganlarını attılar.

‘UTANMANIZ YOK MU?’

Diğer yandan Bulu, günlerdir süren protestoların ardından dün ilk kez öğrencilerin arasına güvenlik görevlileriyle indi. Öğrenciler Bulu’yu “Seni istemiyoruz”, “Kayyum rektör istemiyoruz” sloganlarıyla karşıladı. Öğrencilerden biri Bulu’ya “Hocam hiç utanmanız yok mu?” diye sordu. Öğrencilerin “İstifa edecek misiniz?” şeklindeki sorusu üzerine Bulu, “Rektörlerin nasıl atanacağı belli. Dünyada rektörün seçimle olduğu örnekler çok az” ifadesini kullandı. Bulu’ya yöneltilen sorular ve bunlara verdiği yanıtlar, protestolarla sık sık kesildi. Öğrencilerden biri, Prof. Bulu’ya “Hocam gelin hep birlikte fotoğraf çekilelim Instagram’da paylaşın. Orada istifa mektubunuzu bakanlarımız gibi yayımlayın” teklifinde bulundu. Sorularına yanıt alamadıklarını ifade eden öğrenciler, istifa çağrılarını yineledi ve “Aynı cevapları verecekseniz biz arkamızı dönelim” diyerek tepki gösterdi. Bulu’nun kendini protesto eden bir öğrenciye “Tişörtün çok güzel” demesi de dikkat çekti.

Okuldan ayrılan öğrenciler Kadıköy’e geçerek eylemlerine devam ettiler. Eylem öncesi Kadıköy rıhtımda geniş güvenlik önlemleri alan polis meydanı çember altına aldı. Boğaiçili öğrencilere farklı üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve bazı siyasi partiler de destek verdi. “Kayyım rektör istemiyoruz” sloganlarının atıldığı meydanda “Kayyımla gelen direnişle gider”, “tek terörist sizsiniz”, “gözatılar serbest bırakılsın” dövizleri taşındı.

Yapılan açıklamada, “Çevremiz polislerle dolu. Gözaltına alınan arkadaşlar yanımızda değil. Şimdi hep beraber buradayız. Kayyım rektörün iddialarının aksine biz burada üniversitenin azınlığını değil, tümünü temsil ediyoruz. Biz kayyım atamalarına karşıyız. Kayyım uygulamalarının bizi geri götüreceğini biliyoruz. Vazgeçmeyeceğiz. Sadece üniversiteler değil hem STK’ler hem belediyeler bu uygulamayla karşı karşıya. Kayyımlar gidene kadar, gözaltına alınan arkadaşlar bırakılana kadar konu kapanmayacaktır” ifadeleri kullanıldı. Öğrenciler taleplerini şöyle sıraladı: “Gözaltına alınan arkadaşlarımız derhal serbest bırakılsın. Kayyım olarak atanan Melih Bulu ve tüm rektörler acilen istifa etsin. Tüm üniversitelerde rektörlük için üniversite bileşenlerinin rızası gözetilerek demokratik seçimler düzenlensin.

HER GÜN EYLEM KARARI

Öte yandan eylemde Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, her gün saat 11.00 ile 16.00 arasında üniversite önünde kesintisiz eylem yapacaklarını duyurdu. İzmir, Ankara, Muğla, Aydın ve Manisa’da dün düzenlenen eylemler de Boğaziçi Üniversitesi’ne “kayyum rektör” atanması ve öğrencilerin gözaltına alınması protesto edildi.

ODTÜ’DEN ŞARKILI DESTEK

Öte yandan ODTÜ Marksist Fikir Topluluğu üyesi öğrencilerin, Boğaziçi öğrencilerine destek için şarkı hazırladı. Şarkı “Bak bir varmış bir yokmuş OHAL’de yine, yeni kayyım atanmış Boğaziçi’ne. İşte bir gece vakti kâbus böyle başlamış. Ertesi gün tüm okul direnişe başlamış” sözleriyle başlıyor.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder