7 Ocak 2021 Perşembe

Fransa’da ‘imamlar’ kavgaya tutuştu

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Fransa’daki imamların üzerindeki yabancı devletlerin etkisini sona erdirmek için, ‘Ulusal İmamlar Konseyi’ tüzüğünü hazırlamalarını istedi ancak proje istifalar nedeniyle tehlikeye girdi.

BOLD – Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un politik İslam’la mücadele çerçevesinde, Fransa’daki Müslüman toplumu temsilcilerinden istediği “Ulusal İmamlar Konseyi” projesi, istifalar nedeniyle tehlikeye girdi. Paris Büyük Camisi Başkanı Şemsettin Hafız’ın, diğer Müslüman toplumu temsilcilerini suçlayarak istifa etmesi tartışma meydana getirdi. İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, Müslüman toplum temsilcileriyle tek tek görüşecek.

YABANCI DEVLETLERİN ETKİSİ SONA ERDİRİLECEK

Cumhurbaşkanı Macron, Fransa İslam Konseyi’ne (CFCM) bağlı 8 federasyon temsilcisiyle 18 Kasım’da Elysee Sarayı’nda bir araya gelerek, bu yasayla eş zamanlı olarak, “Değerler Şartı” ve Fransa’daki imamların üzerindeki yabancı devletlerin etkisini sona erdirmek için, ‘Ulusal İmamlar Konseyi’ tüzüğünü hazırlamalarını istedi. Macron, CFCM temsilcilerine bu iş için 2 hafta süre vererek yıl sonundan önce çalışmayı tamamlamalarını istedi. Aralarında iki Türk Federasyonu’nun da bulunduğu CFCM’e bağlı federasyon temsilcilerinin görüşmeleri hedeflenenden daha uzun sürdü.

MİLLİ GÖRÜŞ TEMSİLCİSİNE SUÇLAMA

CFCM bileşenleri içinde derin görüş ayrılığı oluşturan çalışmalar sırasında ilk kavga, İslam ile laik cumhuriyet değerlerinin uyuştuğu bir “Değerler Şartı” hazırlanması çalışmaları sırasında çıktı. Paris Camisi Başkanı ve CFCM Başkan Yardımcısı, avukat Şemseddin Hafız, “Bazı temsilcilerin değerler şartı çalışmalarını sabote ettiklerini ve cumhuriyet değerlerine saygı duymadıklarını” öne sürerek istifa edince kavga da su yüzüne çıktı. Paris Camisi Başkanı Hafız’ın, “Cumhuriyet değerlerine saygı duymuyor” dediği temsilcilerin Türkiye kökenli Milli Görüş Federasyonu ve Müslüman Kardeşler’e yakın Tebliğ Federasyonu’nu olduğu belirtildi.

UZLAŞMAZLIK KARŞISINDA ŞAŞKINIM

VOA Türkçe’ye konuşan CFCM Başkanı Muhammed Moussaoui tartışmalar karşısında şaşkına döndüğünü belirterek, “15 Aralık’ta, özet metin Paris Camisi Başkanı dahil olmak üzere tüm bileşenler tarafından onaylandı. Bugün istifayla sonuçlanan böyle bir uzlaşmazlık olduğunun söylenmesi karşısında şaşkınım. Bugüne kadar sorunsuz çalıştığımız insanlar hakkında, birdenbire tehlikeli olduğunu söylemeyi nasıl açıklayabiliriz?” dedi.

MİLLİ GÖRÜŞ SUÇLAMALARI KABUL ETMEDİ

Tartışma üzerine yazılı açıklama yapan Milli Görüş (CIMG) Başkanı Başkanı Fatih Sarıkır da, “Yıllardır birlikte çalışılan bileşenlere yönelik utanç verici suçlamalar kabul edilemez. Milli Görüş üyeleri, Fransız vatandaşı ve Fransız yasalarına ve değerlerine bağlı bireylerdir” dedi. Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, “değerler şartı” ile birlikte Ulusal İmamlar Konseyi çabalarının da tümüyle suya düşmemesi için, CFCM’i oluşturan federasyon temsilcilerini önümüzdeki haftadan itibaren tek tek kabul ederek krizin aşılması için görüşecek.

Tutuklu hukukçu cezaevinde 41 işkence olayını açığa çıkardı

 

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder