8 Ocak 2021 Cuma

Türkiye’nin en önemli koronavirüs uzmanına bakanlıktan veto

Türkiye’de koronavirüsü alanında çalışmalar yürüten KHK mağduru Doç. Dr. Mustafa Ulaşlı, virüsü en iyi tanıyan uzmanlardan biri olarak tanındı. Ancak Sağlık Bakanlığı, Ulaşlı’nın göreve iade edilmemesine onay verdi. Bunu da mevzuata uygun buldu.

BOLD – Türkiye koronavirüs salgınında eleştirilerin odağındayken virüs hakkında çalışmaları olan KHK mağduru Doç. Dr. Mustafa Ulaşlı’nın hastalıkla mücadele için tam 10 ay önce göreve iade edilmesi talep edildi. Talep HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’ndan geldi. Gergerlioğlu, koronavirüsüyle ilgili Amerika ve Hollanda’da çalışmalar yürüten Ulaşlı için Sağlık Bakanlığına önerge verdi. Mezopotamya Ajansından Diren Yurtsever’in haberine göre önergeye 10 ay sonra gelen cevapta, güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasının Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından iptal edildiğini ancak Anayasa’nın 153’üncü maddesi gereğince “iptal kararları geriye yürümez” ifadesi öne sürüldü. Ulaşlı’nın ihracının ve işe iade edilmemesinin AYM’nin iptal kararından önceki mevzuata uygun olduğu belirtildi.

Ulaşlı, ihraç edildikten sonra hakkında açılan soruşturmanın takipsizlikle sonuçlanması ardından Olağanüstü Hal Komisyonu’na işe iade başvurusu yapmış ancak başvurusu da “aklanmasına” rağmen reddedilmişti.

İNSANLIĞA FAYDASI OLACAK BİR İŞ

Konuyu Meclis’e taşıyan HDP’li Gergerlioğlu, Bakanlığın kararını değerlendirdi. Gergerlioğlu, AYM’nin güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması uygulamasını iptal ettiğini bu nedenle önceden alınan kararların da iptal edilmesi gerektiğini belirtti. Ulaşlı’nın korona tedavisinde yurt dışında çalışmalar yapan nitelikli bir bilim insanı olduğunu belirten Gergerlioğlu, “Salgın ilk çıktığında Mustafa Ulaşlı’nın hizmet vermesi için bir kampanya yapmıştık. Sağlık Bakanı ile de bizzat telefonda görüşmüştüm. İnsanlığa faydası olacak bir kişi, uyduruk gerekçelerle ihraç edilmiş. Sonradan AYM’nin iptal ettiği güvenlik soruşturması nedeniyle ihraç edilmiş durumda. Önceden alınmış kararlar olsa bile bunlar hep Anayasa’ya aykırıdır. AYM de iptal etmiş. O yüzden güvenlik soruşturması ile ilgili verilen kararların iptal edilmesi gerekir” dedi.

Gergerlioğlu, Ulaşlı’nın koronavirüs konusunda çok önemli katkılarının olabileceğini vurgulayarak, “Başka ülkeler emekli olmuş veya istifa etmiş doktorları geri çağırdığı halde, Türkiye’de elimizde nitelikli bilim insanları dışarıda tutulmaya devam edildi. Bunlar hep siyasi gerekçelerle oldu. Bakanlığın da burada büyük bir vebali vardır. Çünkü bu insanların vereceği fayda, insanlığa verilecek bir faydaydı” ifadesinde bulundu.

7 YIL BOYUNCA KORONA ÜZERİNDE ÇALIŞTI

Doç. Dr. Mustafa Ulaşlı, ABD Princeton Üniversitesi’nde 3 yıl, Hollanda’daki Groningen Üniversitesi’nde 4 yıl korona virüsü üzerine çalıştı. 1 Eylül 2016’da Gaziantep Üniversitesi Tıbbi Biyoloji Ana ilim Dalı ve Genetik Bölümü’nden KHK ile ihraç edildi. Mustafa Ulaşlı, “Bu virüsün genetiği konusunda belki benim kadar çalışan kimse yoktur. Bu mücadeleye ben de katılmak istiyorum. Bu zor dönemde masumiyeti ispatlanmış tüm sağlık çalışanlarının görevlerine geri dönmesi lazım” diyerek korona ile mücadelede aktif çalışma talebinde bulundu. HDP milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, konuyu Meclis gündemine taşıyarak Ulaşlı’nın koronavirüs ile mücadele kapsamında çalışmalara katılması talebinde bulundu. Türkiye’de koronovirüs üzerinde kapsamlı çalışmaları olan ve virüsü “en iyi tanıyan” kişi olarak belirtilen Ulaşlı’nın gündeme gelmesi sonucu Sağlık Bakanlığı, Ulaşlı ile görüşebileceğini söylemiş ancak görüşme gerçekleşmemişti. Ulaşlı, “virüsü en iyi tanıyan” kişilerden biri olması nedeniyle Türkiye’de aşı çalışmalarında “umut” olarak görüldü.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder