Körfez İşbirliği Konseyi üyesi ülkeler, Katar’la ilişkilerin normalleştirilmesini öngören “dayanışma ve istikrar” anlaşmasını imzaladı. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan Al Suud, Katar ile diplomatik ilişkilerin yeniden tesis edildiğini duyurdu.
BOLD – Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) üyesi ülkelerin liderleri, Suudi Arabistan’ın El Ula kentinde dün yapılan zirvede, Katar’la gerginliğe son verilmesini öngören bildiriyi imzaladı. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan Al Suud, ülkelerin farklılıkları tamamen bir kenara bırakmakta anlaştıklarını belirtti.
Suudi Bakan el Suud, “Katar’la tüm bağları yeniden kurma” üzerinde anlaştıklarını söyledi.
Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed El Sani, 2017’den bu yana ilk kez Körfez İşbirliği Konseyi Zirvesi’ne katıldı. Muhammed bin Selman zirve için ülkesine gelen Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed El Sani’yi havaalanında karşıladı.
“İRAN’A KARŞI BİRLİKTELİK”
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman bildiri için “dayanışma ve istikrar anlaşması” ifadesini kullandı.
Prens Selman “Günümüzde bölgemizi kalkındırmaya ve güçlüklere karşı – özellikle İran rejiminin nükleer ve balistik füze tehditlerine yönelik – birlikte hareket etmeye çok ihtiyacımız var.” diye konuştu.
Selman, anlaşmanın imzalanmasının ardından ABD’ye ve Kuveyt’e arabulucuklarından ötürü teşekkür etti.
Anlaşma haberini ilk olarak Kuveyt Dışişleri Bakanı Şeyh Ahmed Nasser el Sabah duyurmuş, Suudi Arabistan’ın zirve öncesi Katar ile hava, kara ve deniz sınırını açacağını belirtmişti.
MISIR DA BİLDİRİYİ İMZALAYACAK
Zirveye katılanlar arasında ABD Başkanı Donald Trump’ın damadı ve danışmanı Jared Kushner de yer aldı.
Trump yönetimi, Katar ile diğer KİK üyesi ülkeler arasındaki gerginliğin son bulması için yoğun çaba harcamıştı.
Körfez İşbirliği Konseyi, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Bahreyn, Kuveyt ve Umman’dan oluşuyor.
Suudi Arabistan, Bahreyn, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri yaklaşık üç buçuk yıldır Katar’a ambargo uyguluyordu.
Kuveyt ve Umman bir süredir, Katar ile diğer KİK üyeleri arasında arabuluculuk yapıyordu. Mısır da gün içinde bildiriyi imzaladığını açıkladı.
TÜRK DIŞİŞLERİ’NDEN ‘MEMNUNİYET’ MESAJI
Türkiye Dışişleri Bakanlığı, anlaşma ile ilgili yazılı açıklama yaparak, gelişmelerden duyduğu memnuniyeti ifade etti.
Açıklamada “Körfez ihtilafının çözümü yolunda ortak bir irade serdedilmesi ve Katar ile diplomatik ilişkilerin yeniden tesis edileceğinin açıklanması memnuniyet vericidir. Zirve sonucunda KİK üyeleri ile Mısır tarafından imzalanan El-Ula Bildirisi’nin ihtilafın nihai çözüme kavuşturulmasını sağlamasını temenni ediyoruz.” denildi.
İLİŞKİLER NASIL KOPTU?
2017 yılında Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Mısır, “terör örgütlerini desteklediği” gerekçesiyle Katar ile tüm diplomatik ilişkilerini kesmişti.
Katar’a ekonomik ve siyasi ambargo uygulanırken, Doha yönetimi suçlamaları reddetmişti. Kuveyt ve ABD, Körfez bölgesindeki krizin sona ermesi için arabuluculuk yapıyordu.
Bu dört ülke Katar’a 13 maddelik bir talep listesi sunmuştu. Bunun reddedilmesinin ardından Katar’a hem ambargo uygulamaya başlamış hem de diplomatik ilişkileri kesmişti.
Sunulan talepler arasında Katar’daki Türk askeri üssünün kapatılması, medya kuruluşu El Cezire’nin yayınını durdurması, İran’la ilişkilerin zayıflatılması ve Yemen’deki isyancı Husilere desteğin sonlandırılması da bulunuyordu.
Türkiye, ambargonun ardından Katar’a en büyük desteği veren ülkelerden olmuştu.
Suudi Arabistan ile Katar arasında normalleşme adımının, ABD’de Joe Biden’ın Başkanlık görevini resmen devralacağı 20 Ocak öncesinde gelmesi dikkat çekti. Riyad’ın bu adımında, Suudi Arabistan’a karşı Trump’tan daha sert politikalar izlemesi beklenen Biden ile ilişkileri yumuşatma çabasının rol oynadığı değerlendirmesi yapılıyor.
medyaboldİran’ın uranyum zenginleştirme kararı sonrası körfezde tansiyon yeniden yükseldi
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder