CHP’li Veli Ağbaba sadece geçen yıl 86 gazetecinin gözaltına alındığını, 97 gazetecinin sansür sebebiyle istifa ettiğini ve tutuklu gazeteci sayısının 70’e yükseldiğini açıkladı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ise, basın özgürlüğünün AKP öncesi dönemle kıyaslanamayacak kadar genişletildiğini ileri sürdü.
BOLD – CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü için hazırladığı ‘2020 Basın Özgürlüğü Raporu’nu açıkladı. Rapora göre geçen yıl 97 gazeteci baskı ve sansür nedeniyle istifa ederken, 2020 yılında gazetecilere 361 dava açıldı. 86 gazeteci gözaltına alınırken 1 Ocak 2021 itibarıyla tutuklu gazeteci sayısı 70’e yükseldi.
BASIN GÖZALTI, TUTUKLAMA VE DAVA KISKASINDA
Ağbaba’nın açıkladığı raporda gazetecilerin çalışacak mecra bulamadığına dikkat çekilirken, “İktidar virüsü toplum üzerinde baskı ve denetimi artırmanın fırsatı olarak gördü, gazetecilerin payına ise yine baskı, sansür ve zorlu şartlar düştü. Geride bıraktığımız yılda, tehdit ve cezalarla basın emekçileri susturulmak istendi” ifadeleri yer aldı.
AĞBABA’NIN RAPORUNDA NELER VAR?
Ağbaba “2020 yılı basının da entübe olduğu yıl oldu” derken raporda dikkat çeken başlıklar ise şu şekilde:
-2020 yılında gazetecilere 361 dava açıldı. 86 gazeteci gözaltına alındı. Tutuklu gazeteci sayısı (01 Ocak 2021 itibariyle) 70’e yükseldi.
-Son iki yılda gazeteci, muhabir, yayımcı, kameraman, matbaacı vb. 6 bini aşkın basın ve yayın emekçisi işsiz kaldı. 97 gazeteci baskı ve sansür nedeniyle istifa etti.
-2 bine yakın haber ve 100’den fazla internet sitesine erişim engeli getirildi. Bağımsız yayıncılık yapan gazete ve dergilerin haberlerine 368 sansür uygulandı.
-Sendikalı oldukları için işten atılan gazetecilere kıdem tazminatları verilmedi. Türkiye Basın Özgürlüğü Endeksi’nde 2020 yılında 180 ülke arasında 154. sırada yer almaya devam etti.
-Basın ve yayın sektöründe çalışan toplam işçi sayısı 86 bin 505 kişiden sadece 6 bin 383 çalışan sendika üyesi. Sektörde çalışan işçilerin yalnızca yüzde 7’si sendikalı.
BASINA CEZA SOPASI
Raporda basın kuruluşlarına kesilen cezalar da yer aldı. Buna göre RTÜK medya kuruluşlarına 67 para cezası, 1 kapatma, 49 yayın durdurma, 6 uyarı verdi. 2020 yılının ilk yarısı, RTÜK’ün TELE1’e ve Halk TV’ye verdiği 5’er günlük ekran karartma cezaları ile başladı.
Basın İlan Kurumu’nun (BİK) cezalarına bakıldığında ise Cumhuriyet gazetesine 45 gün, Birgün gazetesine toplamda 30 gün, Sözcü ve Korkusuz gazetelerine 10’ar gün ilan kesme, ayrıca Sözcü gazetesine 166 bin lira, Korkusuz’a da 373 bin lira cezaları kesildi.
ALTUN’DAN TARTIŞILACAK BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ YORUMU
Ağbaba Türkiye’de basının fotoğrafını bu şekilde çekerken, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ise 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü sebebiyle yayınladığı mesajında adeta pembe tablo çizdi. Basın özgürlüğünün AKP öncesiyle kıyaslanamayacak ölçüde genişlediğini ileri süren Altun “Türkiye’nin son yıllarda her alanda kat ettiği ilerleme, medyada da çeşitliliğe sahip özgürlükçü bir ortamın oluşmasıyla kendini göstermektedir. Ülkemizde basın özgürlüğü ve ifade hürriyeti alanı da 20 yıl öncesiyle kıyaslanamayacak ölçüde genişletilmiş ve güvence altına alınmıştır. Bu gerçeğe rağmen ne yazık ki bu kavramlar içeride ve dışarıda Türkiye karşıtı çevrelerce çarpıtılmış değerlendirmelerle istismar edilmekte, aleyhe algı oluşturmak için mesnetsiz yorumlarla kullanılmaya çalışılmaktadır” dedi.
medyabold
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder