6 Ocak 2021 Çarşamba

AKP’li rektöre ‘tek adam rejimi’ tepkisi: Üniversiteleri zapturapt altına almak istiyor

AKP milletvekili aday adayı Melih Bulu’nun Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanmasına sivil toplum örgütlerinin tepkisi devam ediyor. Demokrasi İçin Birlik (DİB) üniversitelerin kontrol altına alınmak istendiğini ve iktidara bağımlı hale getirilmeye çalışıldığını belirtti.

BOLD – Demokrasi İçin Birlik(DİB), AKP’li Melih Bulu’nun Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanmasıyla başlayan tartışmalara ilişkin yazılı açıklama yaptı.

12 EYLÜL DARBESİ’NDEN SONRA İLK

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre DİB, 12 Eylül askeri darbesi sonrasında ilk kez bir üniversiteye dışarıdan rektör atandığına dikkat çekerek akademik özgürlüğe kelepçe vurulamayacağını belirtti.

‘TEK ADAM’ ELEŞTİRİSİ

Açıklamada, demokratik protesto hakkını kullandığı için şiddet gördüğü belirtilen öğrencilere sahip çıkıldı. AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın eleştirilerek “Tek adam rejimi tarafından zapturapt altına alınmaya çalışılan üniversitelere cumhurbaşkanı tarafından partili isimlerin atanması bir süredir gözlenen bir uygulama. Bu uygulama ile üniversitelerin bilimsel ve akademik özgürlüğü yok edilmeye çalışılmakta, özerk anayasal kurumlar olan üniversiteler iktidara bağımlı hale getirilmeye çalışılmaktadır” denildi.

SEÇİM YERİNE KAYYUM

Saray rejiminin hedefinin toplumun en dinamik muhalif kesimi olan öğrencileri ses çıkaramaz hale getirmek olduğuna işaret edilen açıklamada, “Yerel yönetimlerde olduğu gibi üniversitelerde de yönetimin demokratik seçimler sonucu oluşması yerine kayyımlar atanarak, hukuksuz, bütün demokratik geleneklere ve kurallara aykırı bir yönetim tarzının yerleştirilmeye çalışılması tek adam rejiminin karakteristiğidir” ifadeleri yer aldı.

‘ATAMALAR İPTAL EDİLSİN’

Açıklamada, Boğaziçi Üniversitesi ve diğer üniversitelere yapılan demokratik seçim sonucu olmayan bütün rektör atamalarının iptal edilmesi, demokratik seçimler sonucu seçilen kişilerin ve kurulların akademik ve idari konularda yetkili olması talep edildi.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder