8 Ocak 2021 Cuma

Trump’ın azli için 25’inci madde çağrıları: ABD’de başkan nasıl görevden alınır?

ABD’de Donald Trump’ın başkanlıktan azledilmesi için art arda çağrılar geliyor. Trump’ın en kısa yoldan anayasaya ek 25’inci madde uyarınca görevden alınmasını isteniyor. Azil süreci başlatılmasını Trump’ın mensubu olduğu Cumhuriyetçi Parti’den destekleyenler de var.

BOLD – ABD Başkanı Donald Trump’ın çarşamba günü binlerce destekçisine Washington’da seslenmesi sonrası Kongre’de yaşananlar, Trump’ın görevden alınmasının ve yargılanmasının mümkün olup olmadığını yeniden gündeme getirdi.

New York Times ve Washington Post gazeteleri başyazılarında, Trump’ın görevden alınması gerektiğini vurguladı.

Bazı senatörler, Trump’ın, destekçilerinin Kongre’yi saldırıp işgal etmesinin ardından 20 Ocak’tan önce görevden alınmasını talep etti. Trump bu tarihte görevi ABD’nin 46. Başkanı seçilen Joe Biden’a devredecek.

SCHUMER: ANAYASA EK 25. MADDE İŞLETİLSİN

Washington’daki olaylardan Trump’ı sorumlu tutan Demokratların Senato’daki lideri Chuck Schumer, “Capitol’de (ABD Kongresi’nin bulunduğu bina) yaşananlar, Başkan’ın kışkırtmaları sonucu gerçekleşen ABD’ye karşı bir başkaldırıydı” diye konuştu. Schumer, sözlerini “Bu Başkan bir gün daha bile makamında kalmamalıdır” şeklinde sürdürdü.

Schumer, Trump’ın görevden alınması için en hızlı yolun da ABD Anayasası’na ek 25’inci madde olduğunu söyledi. Ancak böyle bir azil için Başkan Yardımcısı Mike Pence ve Trump’ın kabinesinin de destek vermesi, ayrıca Senato ile Temsilciler Meclisi’nde de üçte ikilik çoğunluk sağlanması gerektiğine dikkat çeken Schumer, Pence ve kabinenin bu süreci başlatmaması durumunda ise Kongre’nin Başkan’ın azli için normal süreci işleteceğini kaydetti.

PELOSİ’DEN BAŞKAN YARDIMCISI PENCE’E ÇAĞRI

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi de Trump’ın derhal görevden azledilmesini isteyerek Başkan Yardımcısı Mike Pence’e 25’inci maddeye destek vermesi için çağrıda bulundu. Trump’ın tehlikeli biri olduğunu ve daha fazla görevde kalmaması gerektiğini söyleyen Pelosi, Trump’ın azil süreci başlatılmasının acil olduğunu vurguladı.

CUMHURİYETÇİLERDEN DE DESTEK VAR

Temsilciler Meclisi’ndeki Cumhuriyetçiler arasında da Trump’ın kısa yoldan görevden alınmasına olanak tanıyan 25’inci maddenin işletilmesini isteyenler var.

Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi üyesi Adam Kinzinger, Twitter hesabından Trump’ın 25’inci madde uyarınca görevden alınması çağrısında bulunarak “Her şey Başkan’ın sadece yükümlülükleri ve ettiği yeminden değil, aynı zamanda gerçeklerden de kaçtığına işaret ediyor” ifadelerini kullandı.

KONU KABİNEDE DE TARTIŞILDI

kabine üyeleri arasında yapılan toplantıda da konunun gündeme geldiği belirtiliyor. Amerikan medyasına yansıyan haberlerde Adam Kinzinger ve başka diğer önemli bir üyenin daha Trump’ın azli için 25’inci maddeye yeşil ışık yakılmasını desteklediği, sadece bir kabine üyesinin bu yola başvurulması konusunda tartıştığı aktarıldı.

TRUMP’IN GÖREVİNE NASIL SON VERİLEBİLİR?

ABD Başkanı Donald Trump’ın görevden alınabilmesinin 2 yolu bulunuyor.

Bunların ilki Amerikan Anayasası’nın ek 25. Maddesinin uygulanmasıyla Trump’ın görevden alınması. Ya da Trump’ın görevden azledilmesi.

İki senaryodan birinin gerçekleşmesi halinde, Biden’ın görevi başlayana dek, başkanlık görevini Başkan Yardımcısı Mike Pence’in üstlenmesi gerekiyor.

Demokrat Temsilciler Meclisi Üyesi Ilhan Omar, Trump’ın görevden alınması için çalışmalara başlandığını söyledi. Birçok Demokrat Amerikan Anayasası’nın 25. Maddesinin uygulanmasını istiyor.

ANAYASA’NIN EK 25. MADDESİ NE DİYOR?

Amerikan Anayasası’na ek 25’inci madde başkanın hastalık gibi görevini yerine getiremediği ya da istifa edemediği durumlarda kısa yoldan görevden alınmasını öngörüyor. Ancak bu maddenin uygulanması için başkan yardımcısı ve kabinenin onayı gerekiyor. Düzenleme uyarınca görevden alınan başkanın yerine de yardımcısı geçiyor.

Bu madde, 1963’teki John F. Kennedy suikasti ardından uygulandı.

Bazı uzmanlar, 25. Madde’ye başkanın fiziksel veya akli hastalıklar nedeniyle görevini yapamadığı durumlarda başvurulabileceğini söylüyor. Bazı akademisyenler ise bu maddenin aynı zamanda göreve tehlikeli bir biçimde uygun olmayan bir kişiye de uygulanabileceğini savunuyor.

25. Madde, Başkan’ın görevini yerine getiremediği durumlarda kabineye ve Kongre’ye duruma müdahale etme yetkisi veriyor.

Söz konusu maddeye göre ABD Başkan Yardımcısı ve kabine üyelerinin çoğunun, Başkan’ın görevi yerine getiremediği yönünde bildirimde bulunması halinde, Başkan Yardımcısı görevi Başkan Vekili olarak devralıyor.

Böylesi bir durumda ve Başkan’ın görevine devam edebileceğini ilanı halinde ise son kararı Kongre veriyor. Kongre’nin böyle bir durumda 48 saat içinde toplanması ve 21 gün içinde konuyu tartışması gerekiyor.

Başkanın görevlerini yerine getiremez durumda olduğuna ilişkin Kongre kararının, Temsilciler Meclisi ve Senato’nun üçte iki çoğunluğu tarafından alınması gerekiyor.

ABD Başkan Yardımcısı da karar alınıncaya dek Başkan Vekili olarak görevine devam ediyor.

Üçte ikilik çoğunluğun sağlanamaması durumunda başkan, yasaya göre makamının güç, görev ve yetkilerini yeniden üstleniyor.

BAŞKANIN GÖREVDEN AZLİ DE MÜMKÜN?

Trump’ın görevden azli de mümkün.

Temsilciler Meclisi, Başkanı “ağır suç veya kabahatler” ile tıpkı bir ceza davasındaki gibi suçlayabiliyor.

Ancak başkanın görevinden azli için 435 üyeli Temsilciler Meclisi’nde salt çoğunluk, 100 üyeli Senato’da ise üçte iki çoğunluk gerekiyor.

Trump hakkında Aralık 2019’da, Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy’den askeri yardım karşılığında seçimlerdeki rakibi Joe Biden ile ilgili olarak yolsuzluk soruşturması açmasını istediği iddiaları nedeniyle “kanuna aykırı davrandığı gerekçesiyle” azil soruşturması başlatılmıştı.

Temsilciler Meclisi Trump’ın azli yönünde karar almış, ancak Senato’da çoğunlukta olan ancak Cumhuriyetçiler Senato’da Trump’ın azlini engelledi.

Trump, hakkında azil soruşturması açıldıktan sonra ABD Senatosu’nda aklanan üçüncü Başkan olmuştu.

NORMAL AZİL SÜRECİ İÇİN YETERLİ SÜRE YOK

Trump’ın görevinin bitmesine iki hafta kaldığı için normal azil sürecinin tamamlanamayacağı tahmin ediliyor.

Seçim sonuçlarının ABD Kongresi’nde onaylanmasının ardından müstakbel Başkan Joe Biden, 20 Ocak’ta düzenlenecek törenle görevi resmen devralacak.

Pelosi: Göreve devam etmemesi gereken çok tehlikeli bir kişi

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder