8 Ocak 2021 Cuma

Özel okullar para istiyor: 10 ayda 936 kolej battı yenileri de yolda

Koronavirüs salgını nedeniyle eğitime verilen aralar özel okulları olumsuz etkiledi. Salgının etkili olduğu geçen 10 ayda 936 kolej batarken, yüzlercesi de devredildi. Özel okullar bakanlıktan teşvik talep ederken önlem alınmaması halinde kapanan okul sayısının artacağı öne sürüldü.   

BOLD – Özel okullar, salgında 300 bin öğrenci kaybetti. 936 kolej kapandı. Türkiye Özel Okullar Derneği (TÖZOK) Başkanı Zafer Öztürk, velilere teşvik verilmesi için MEB’e rapor sundu. Bütçe sıkıntısı yaşayan bakanlık, özel okullara teşvik veremeyecek.

BİNLERCE ÖĞRETMEN İŞSİZ KALDI

Sözcü’den Sultan Uçar’ın haberine göre TÖZOK Başkanı Zafer Öztürk, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’la makamında görüştü. Görüşmede özel okullardaki kapanmalar, binlerce öğretmen ve çalışanın işsiz kalması, ücretleri ödemekte zorlanan velilere teşvik verilmesi ve pandemide yüzde 8’den yüzde 1’e indirilen KDV konusuyla ilgili Bakan Selçuk’a rapor sunuldu. Raporda ekonomik nedenlerle 300 bin öğrencinin özel okullardan gittiğine dikkat çekilerek, son 1 yılda 936 kolejin kapandığı vurgulandı. Okullar açılması istenen raporda, 8. ve 12. sınıfların yüz yüze eğitime acil alınması talep edildi.

OKULLAR BORCA BATTI

Velilerin ödeme yükünün azaltılması için öğrencilere teşvik verilmesi istenen raporda, özel okullardan alınan ve pandemi nedeniyle yüzde 8’den yüzde 1’e indirilen KDV uygulamasının devam etmesi istendi. Köklü okullar dahil borcu olmayan veya zarar etmeyen okul kalmadığı vurgulanan raporda, “Okullar, ortalama 4 milyon lirayı kötü gün parasından harcarken, içeri girdi. Birikimi olmayan, kiralık binada ve banka kredisi kullananlar battı ve daha da batacak” denildi. Salgın döneminde 936 okul kapanınca özel okul sayısı 12 bin 164’e inerken, kapanan okulların açtığı ekonomik zarar ise 10 milyar TL olarak hesaplandı.

Türkiye’nin en önemli koronavirüs uzmanına bakanlıktan veto

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder