6 Ocak 2021 Çarşamba

Halkın gündemi zam: Uzmanlardan ‘sürekli durgunluk’ uyarısı

AKP hükumetinin suni gündem oluşturma çabasına karşın halkın gündemi son aylarda arka arkaya gelen zamlar. Ay sonunu getiremeyen halk, geçinebilmenin yollarını arıyor. Uzmanlar ise ekonomideki sıkıntılı duruma dikkat çekerek, ekonomide sürekli durgunluk uyarısında bulunuyor.

BOLD – AKP; İlker Başbuğ, Fikri Sağlar ve Can Ataklı hakkında 81 ilde suç duyurusunda bulunmaya hazırlanıyor. Bununla ilgili gündem oluşturulurken halkın asıl gündemi yüksek enflasyon sonrasında artan fiyatlar oluşturuyor.

HALK GEÇİM DERDİNDE

Sözcü’den Taylan Büyükşahin’in haberine göre iktidarın gündemine halkın gerçek sorunları bir türlü gelmiyor. Türban açıklamalarıyla başlayan tartışmalar, yerini Boğaziçi Üniversitesi’ne atanan rektöre bırakırken, iktidar eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, CHP’li Fikri Sağlar ve gazeteci Can Ataklı hakkında 81 ilde suç duyurusunda bulunacağını duyurdu. Ancak halkın şu an en önemli gündemini geçim sıkıntısı oluşturuyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2020 yılında enflasyonun yüzde 14.60 olduğunu açıkladı. Hissedilen gerçek enflasyonun ise TÜİK rakamından çok daha fazla olduğu ifade ediliyor. Enflasyon Araştırma Grubu’nun (ENAGrup) yayınladığı verilere göre, 2020’deki enflasyon yüzde 36.72 oldu.

GIDADAKİ ARTIŞ SÜRÜYOR

Halkın gerçek enflasyonuna dikkat çeken Saadet Partisi ise gıda fiyatlarındaki artışlarla ilgili paylaşım yaptı. Marketteki yangını gözler önüne seren Saadet Partisi, Ocak 2020 ile Ocak 2021 dönemindeki fiyat değişim oranlarını ele aldı. 2 litre ayçiçek yağı fiyatının Ocak 2020’de 18.90 TL iken, Ocak 2021’de 33.95 TL olduğuna dikkat çekilen paylaşımda ayçiçek yağında 1 yıldaki artışın yüzde 80’i bulduğu kaydedildi. 1 kilogram tavuğun son 1 yılda yüzde 53 zamlanarak 12.95 TL olduğu belirtilirken, 15’li yumurtanın fiyatının da aynı dönemde yüzde 130 artarak 22.95 TL’ye yükseldiği vurgulandı.

SÜREKLİ DURGUNLUK UYARISI

Gündemin ne kadar değiştirilirse değiştirilsin, mutfağın kokusunun her tarafa yayıldığını ifade eden ENAGrup Yöneticisi Ekonomist Prof. Dr. Veysel Ulusoy, insanların geçinme sorunundan çok, artık fakirlikle ve açlıkla mücadele ettiğini söyledi. Gerçek enflasyonun açıklanamayıp buna göre ücret zammı verilememesinin büyük bir tehlikeye işaret ettiğini belirten Prof. Dr. Veysel Ulusoy, ödemeler bilançosunun riske girebileceğini aktardı. Ulusoy, “Ekonomide, emek piyasası bütün piyasaların anasıdır. Orada oluşacak dengesizlik hem toplumsal rahatsızlık hem de ekonomik bağlamda sürekli bir durgunluk hali getirir” dedi.

Koronavirüsten toplam can kaybı 22 bini geçti

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder