7 Ocak 2021 Perşembe

Rıza Türmen: Polis Boğaziçi Üniversitesindeki barışçıl gösterilere müdahale edemez

AKP’li Melih Bulu’nun Boğaziçi Üniversitesine rektör olarak atanmasının ardından başlayan protestolara polisin sert müdahalesine hukukçulardan tepki geldi. AİHM eski yargıcı Rıza Türmen, şiddet içermeyen gösterilere hukuken polisin müdahale edemeyeceğini söyledi. Türmen, öğrencilere yönelik gözaltıları da “orantısız şiddet” olarak yorumladı.

BOLD – Kayyum rektör protestolarında polis müdahalesi ve ardından yapılan gözaltılar tartışmalara sebep oldu. Hukukçular barışçıl gösterilere müdahale etmenin hukuksuz olduğunun ve polisin orantısız güç kullandığının altını çizdiler.

TÜRMEN: GÖSTERİLER BARIŞÇIL, MÜDAHALE HUKUKSUZ

DW Türkçe’nin haberine göre müdahalenin toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının ihlali olduğunu savunan hukukçulardan biri Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi eski yargıcı Rıza Türmen. Türmen’e göre gösteriler barışçıl ve şiddet içermiyor, müdahale ise hukuka uygun değil. Uluslararası hukuk ve AİHM kararlarının son derece açık olduğunu savunan Türmen’e göre, şiddet içermediği sürece polisin gösteriye müdahalesi hukuka aykırı.

Türmen, “Daha önce izne tabiyse, izin alınmamış olsa bile ya da bildirim mecburiyeti varsa bildirim yapılmamış olsa bile, barışçıl bir gösteriye polis müdahale edemez. Bu çok açıktır. Burada polisin müdahalesi, bir de kapılara kelepçeler takılıyor, müdahalesinde bile aşırı güç kullanımı söz konusu. Birincisi toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının ihlalidir.” şeklinde konuştu.

MEVCUT KANUN AİHM KARARLARINA AYKIRI

Diğer yandan Türkiye’de toplantı ve gösteriler, 2911 sayılı ‘Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na göre düzenleniyor. Polisin gösterilere müdahalesine dayanak yaptığı gerekçe de bu kanun maddesi. 2911 sayılı kanuna göre, toplantı ve gösteri yapılmadan önce yetkili makamlara bildirim zorunluluğu var. Ancak hukukçular bu kanunun uluslararası hukuk ve AİHM kararları ile tamamen çeliştiği görüşünde. Tartışmayı değerlendiren Rıza Türmen, “Burada Anayasa ihlali var. Sadece AİHM kararları değil, Türkiye Anayasa’sının da hem gösteri yürüyüşlerini düzenleyen maddesi hem de 90’ıncı maddesi ihlali var ve bu böyle süregeliyor. Yani verilmek istenen mesaj bu mudur? Türkiye’de hükümeti desteklemeyen hiçbir gösteri yürüyüşü yapamazsınız. Bu mudur yani söylenmek istenen?” dedi.

UZUN NAMLULU SİLAHLA EYLEMCİYE GÖZALTI

Diğer yandan 36 gösterici evleri uzun namlulu silahlarla basılarak polis tarafından gözaltına alınmıştı. İnsan hakları ihlali olarak değerlendirilen bu uygulamayı emekli Emniyet Müdürü Feramuz Erdin yorumladı. Erdin, “Herhangi bir operasyonda karşıdaki kişi veya kişiler, polisin veya üçüncü şahısların, vatandaşın can ve mal güvenliğine karşı herhangi bir şekilde tehlike oluşturuyorsa ve tehlike devam ediyorsa, tehlikenin büyüklüğüne orantılı olarak zor ve güç kullanır. Herhangi bir şekilde orantısız güç kullanıldığı veya polisin yetkisini kötüye kullandığı düşünüldüğü takdirde, zaten adli ve idari makamlar tarafından hem idari şekilde hem de re’sen soruşturmalar yapılmakta ve karara bağlanmaktadır” dedi.

TÜRMEN: ÖĞRENCİLERİN GÖZALTINA ALINMASI HUKUKSUZLUKTUR

AİHM eski yargıcı Rıza Türmen ise aynı görüşte değil. “Sabahın 05.30’unda çocukların evine giriliyor, duvarlar yıkılıyor, pencereler kırılıyor. Böyle orantısız bir şiddet var ortada.” diyen Türmen’e göre, öğrencilerin şafak operasyonu ile gözaltına alınmalarının hiçbir hukuki dayanağı yok: “2911 sayılı kanun zaten hukuki dayanak değildir. Onun için bu çocukların gözaltına alınması tamamen bir hukuksuzluktur. Burada da hiçbir hukuki dayanağı olmadan özgürlükten yoksun kılınma hakkının ihlali var” dedi.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder