8 Ocak 2021 Cuma

TÜRKSAT 5A uydusu ABD’deki üsten uzaya fırlatıldı

TÜRKSAT 5A uydusu, SpaceX firmasına ait Falcon 9 roketiyle ABD’nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral üssünden başarılı şekilde fırlatıldı. Uydunun fırlatılmasından 35 dakika sonra ilk sinyal alındığı açıklandı.

BOLD – Türkiye saatiyle 04.28’de yapılacağı planlanan haberleşme uydusunun fırlatılışı, hava şartları nedeniyle yaklaşık 1 saat ertelenerek Türkiye saatiyle 05.15’de gerçekleşti.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Türksat 5A uydusunun fırlatılmasını Ankara’da Türksat Genel Müdürlüğü’nde düzenlenen törenle canlı olarak takip etti.

İstasyonlar aracılığıyla tüm yörünge ve alt sistem kontrolleri gerçekleştirilecek uydu, “31 derece doğu” yörüngesine yerleşerek faaliyetlerine başlayacak.

Uydunun kontrolü, Gölbaşı Uydu Yer İstasyonu’na devredilecek ve buradan gönderilecek komutlarla uydu yaklaşık bir ay boyunca performans testlerine tabi tutulacak.

Türkiye’nin aktif uydu sayısı, haberleşme uydusu Türksat 5A’nın da fırlatılmasıyla 4 oldu.

Türksat AŞ ile Airbus D&S arasında 9 Kasım 2017’de imzalanan sözleşmenin ardından üretimine başlanan Türksat 5A uydusu Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Afrika, Orta Batı Afrika, Güney Afrika, Akdeniz, Ege Denizi ve Karadeniz’i kapsayan bir coğrafyada 1728 Megahertz kapasiteyle televizyon yayıncılığı ve veri haberleşmesi hizmetleri sunacak.

Uydunun fırlatılmasından 35 dakika sonra ilk sinyal alındığını ve yörüngesine doğru hareket etmeye başladığını belirten Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, “Türksat 5A’nın yolculuğu 4 ay sürecek. Daha sonra testlerimizi yapacağız ve uydu faaliyete alınacak.” dedi.

Bakan Karaismailoğlu, çalışmalarına başlanan Türksat 5B uydusunun da haziranda uzaya fırlatılacağını açıkladı.

Dünya yörüngesinde şu an yaklaşık 6 bin uydu bulunuyor.

Hızla yayılan mutasyonlu koronavirüs 22 Avrupa ülkesinde tespit edildi

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder