8 Ocak 2021 Cuma

Kömür İşletmelerinden 137.2 milyon liralık hata

Türkiye Kömür İşletmeleri, termik santrallerde fiyat güncelleme işlemi yaptı. Ancak hatalı hesap nedeniyle kurum 137.2 milyon lira zarara uğradı. Gelecek yıllarda zararın daha da artması bekleniyor.

BOLD – Termik santral kurma şartlı rödövans sözleşmelerinde yıllar itibarıyla fiyat güncellenmesinde kullanılan üretici fiyat endeksinden (ÜFE) piyasa takas fiyatına (PTF) geçilmesi nedeniyle Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ), gelir kaybına uğradı. Sayıştay raporlarına göre hatalı hesabın kuruma maliyeti 137.2 milyon lirayı buldu. Kurum gelecek 30 yılda daha fazla gelir kaybına uğrayacak.

ALACAKLAR TOPLAMI 1.3 MİLYAR LİRA

Sözcü’den Başak Kaya’nın haberine göre kurumun Manisa-Soma ve Kütahya-Tunçbilek termik santrallerini işleten firmalarla linyit kömürü ihtiyacının karşılanmasına ilişkin sözleşmeler yaptığı da belirtilen raporda, satışı yapılan linyit kömürü bedellerinin ödemesinin aksadığı, ancak alacaklar için firmalara yaptırım uygulanmadığı kaydedildi. TKİ’nin Manisa-Soma Termik Santrali’nden 1 milyar 30 milyon lira ve Kütahya-Tunçbilek Termik Santrali işletmecisinden de 301.3 milyon lira alacaklı durumda olduğu tespit edildi. 2019 yılında termik santrallere sevkiyatı yapılan kömürlerde kalori düşüklüğü nedenleriyle 15 milyon 788 bin 854 lira hasılat kaybı oluştuğu da belirlendi.

KAR EDECEĞİ YERDE ZARAR EDİYOR

CHP Zonguldak Milletvekili ve TBMM KİT Komisyonu Üyesi Deniz Yavuzyılmaz, Sayıştay’ın tespitlerinin, TKİ’nin kasasının nasıl boşaltıldığının ve ne denli büyük gelir kayıpları yaşatıldığının acı bir örneği olduğunu vurgulayarak, “Bu sahaların işletmesini TKİ yapsa milyonlarca dolar kâr edecekken, büyük bir gelir kaybına sürüklenmiştir. Bunun adı soygun değil de nedir” dedi.

TEDAŞ DA 30 MİLYAR LİRALIK TAŞINMAZLARI FİRMALARA BIRAKTI

Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ’nin (TEDAŞ) özelleştirmeler sonrası dağıtım şirketlerine geçen mallarının takibini yapmadığı, şirketlerin ödemesi gereken paralarını da alamadığı belirlendi. TEDAŞ, özelleştirilen dağıtım şirketleri adına tescilli olan toplam 63 bin 500 taşınmazı da, 11 milyon lirayı aşan tescil harcı nedeniyle devralamadığı ortaya çıktı. Sayıştay’ın 2019 yılı denetim raporunda, TEDAŞ’ın dağıtım şirketlerinden devralması gereken tesislerin kontrolünü ve envanter çalışmasını yapmadığı, şirketlerin insafına bırakılan değerlerin 30 milyar lira olduğuna işaret edildi.

Boğaziçi takıntısı yeni değil: Komünist, vatan haini, terörist…

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder