8 Ocak 2021 Cuma

Halka göre krizin sebebi korona salgını değil iktidar!

2010’dan bu yana her yıl düzenli olarak gerçekleştirilen Türkiye Eğilimleri Araştırması 2020 sonuçlarına göre halkın koronavirüs salgınından sonraki en önemli sorunu hayat pahalılığı ve işsizlik oldu. Halk, ekonomik sıkıntının temel sorumlusu olarak salgını değil iktidarı görüyor.

BOLD – Salgın, hayat pahalılığı ve işsizlik 2020’ye damgasını vurdu. Kur dalgalanmaları ile yükselen hayat pahalılığı dolayısıyla geçim sıkıntısı yaşayanların sayısında büyük artış yaşandı. Toplumun yüzde 51.8’i ekonominin kötüye gittiğini düşünürken, bunun sorumlusunun pandemi değil, iktidarın uyguladığı politikalar olduğuna inanıyor.

HAYAT PAHALILIĞI VE İŞSİZLİK BÜYÜK SORUN

Sözcü’den Mehtap Özcan Ertürk’ün haberine göre Kadir Has Üniversitesi’nin desteğiyle 2010’dan bu yana her yıl düzenli olarak gerçekleştirilen “Türkiye Eğilimleri Araştırması” 2020 sonuçlarına göre vatandaşın koronavirüs salgınından sonraki en önemli sorunu 2019 yılında olduğu gibi yine hayat pahalılığı ve işsizlik oldu. Toplumun yüzde 51.8’i ekonomik durumunun kötüye gittiğini belirtirken, her iki kişiden biri ise yaşanan ekonomik zorlukların temel nedenleri arasında hükumet ve Merkez Bankası politikaları ile yüksek faizleri sıraladı.

HAK VE ÖZGÜRLÜKLERİN SINIRLANDIRILMASI DA LİSTEDE

2020 sonuçlarına göre, Türkiye’nin en önemli sorunu yüzde 23.5’lik oran ile ‘koronavirüs salgını’ oldu. İkinci sorun ise bu yıl da değişmeyerek yüzde 20.7’lik oranla ‘hayat pahalılığı ve işsizlik’ oldu. Üçüncü sırada yüzde 12.3’le ‘ekonomide yaşanan sorunlar’ yer aldı. ‘Hak ve özgürlüklerin sınırlanması’ (yüzde 12.3) salgını dışarıda bıraktığımızda ekonomik sorunlardan sonra ikinci sıraya yerleşti. ‘Terörle mücadele’ listede (yüzde 8) ilk kez beşinci sıraya düştü.

KRİZİN MÜSEBBİBİ HÜKUMET

Araştırmada ‘Türkiye’de yakın dönemde yaşanan ekonomik zorlukların temel nedeni nedir’ sorusuna toplumun yüzde 22.4’ü ‘hükumet politikaları’, yüzde 14’ü ‘Merkez Bankası politikaları’, yüzde 13.9’u ise ‘faizlerin yüksek olması’ yanıtı verdi. Toplumun yüzde 50.3’i iktidarı işaret ederken, yalnızca yüzde 3’ü ekonomik zorlukların temel nedeni olarak koronavirüs salgınını gösterdi.

VATANDAŞ AİLESİNİ GEÇİNDİREMİYOR

Araştırmada “Son bir yılda yaşanan ekonomik gelişmeler sizi nasıl etkiledi” sorusuna toplumun yüzde 51.8’i ekonomik olarak daha kötüye gittiğini belirtirken, yüzde 51.1 ‘kendimi/ailemi geçindiremiyorum’ yanıtını verdi. ‘Borçlarımın seviyesinden endişe duyuyorum’ diyenlerin oranı yüzde 48.9 oldu. Türkiye’de siyasal kutuplaşma olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 55.9 ile 4 yılın en yüksek düzeyine ulaştı.

Boğaziçi takıntısı yeni değil: Komünist, vatan haini, terörist…

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder