5 Ocak 2021 Salı

Cumhurbaşkanlığından yabancılara talan çağrısı

Karadeniz yaylaları, Kanal İstanbul güzergahı başta olmak üzere birçok değerli araziyi yabancılara satan hükumet, yeni kaynak bulmak içi yabancı maden şirketlerine cazip devlet teşvikleri ve vergi indirimleri ile yatırım çağrısı yaptı.  

BOLD – Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, yabancı maden şirketlerine cazip devlet teşviki, ucuz emek gücü, SGK işveren prim desteği, gümrük vergi muafiyeti, vergi indirimi ile talan çağrısı yaptı. Çağrıda Türkiye’deki yabancı madenci sayısının AKP döneminde 138’den 773’e çıktığına dikkat çekildi.

KÖYLÜLERİN MÜCADELESİ SÜRÜYOR

Türkiye’nin dört bir yanında yabancı şirketlerin işlettiği maden ocaklarına karşı köylüler ve çevreciler mücadelelerini sürdürüyor. Kazdağları’nda Alamos Gold, Kirazlıyayla’da da Delta Star Enerji’ye karşı da köylülerin eylem yapıyor. Anka’dan Tamer Arda Erşin’in haberine göre Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi’nden köylülerin ve çevrecilerin tepkisini çekecek yatırım çağrısı geldi. Ofis, yabancı yatırımcıyı Türkiye’ye çekmek için sektörlere göre yaptığı değerlendirmede, yabancı yatırımcılar için cazip imkanlar bulunduğuna dikkat çekildi.

“TÜRKİYE AZ KEŞİF YAPILAN BİR BÖLGE”

Madencilik sektörüne ilişkin yapılan çağrıda “Türkiye, maden yatırımcılarına kanıtlanmış bir potansiyel sunmaktadır. Bu kuşakta en az keşif yapılan bölge olan Türkiye, bu özelliğiyle maden çıkarma faaliyetlerinde bulunan şirketler için oldukça umut vadeden bir bölge olarak dikkat çekmektedir. Türkiye’nin genç, dinamik ve eğitimli iş gücü oldukça nitelikli bir iş gücü havuzu sunmaktadır. Türkiye’de 38 şehirde 56 maden mühendisliği bölümü bulunmaktadır. Maden mühendisi sayısı ise 2005’ten bu yana yüzde 50’nin üzerinde artış göstererek 38 bine ulaşmıştır” denildi.

138 OLAN YABANCI MADEN ŞİRKETİ 773’E ÇIKTI

Türkiye’nin madencilik sektöründeki şirketlere sunduğu avantajların yalnızca nitelikli iş gücüyle sınırlı olmayıp cazip devlet teşvikleri ve oldukça rekabetçi vergileri de içerdiğine vurgu yapılan çağrıda “Türkiye, madencilik sektörüne 2018 yılında 183 milyon ABD doları doğrudan yabancı yatırım girişi sağlamıştır. Sektördeki ihracat ise 2018 yılında 3,8 milyar ABD doları olarak kaydedilmiştir. Türkiye’de 2004 yılında sadece 138 olan uluslararası maden şirketi sayısının bugün 773’e çıkmış olması yatırımcıların Türkiye’ye olan ilgisinin arttığını kanıtlar niteliktedir” denildi.

 

Boğaziçi’nde okuyan 16 öğrenci ev baskınıyla gözaltına alındı

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder