30 Ağustos 2021 Pazartesi

Büyük yolsuzluk soruşturması 17-25 Aralık’ta neler oldu?

Reza Zarrab’ın itiraflarının ardından dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın da tüm delilleri kabul etmesi, yeniden 17-25 Aralık dosyasını gündeme getirdi. İşte 17-25 Aralık yolsuzluk operasyonlarının tüm ayrıntıları… 

BOLD – Eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın itirafları sonrası cumhuriyet tarihinin en büyük yolsuzluk operasyonu olarak nitelendirilen 17-25 Aralık yeniden gündeme geldi. Dosyada yer alanların yeni makamlarla ödüllendirildiği, operasyonu yapan polis ve savcıların ise müebbet hapisle cezalandırıldığı 17-25 Aralık operasyonu dosyasında neler olduğu merak konusu oldu.

17 ARALIK DOSYASINDA 4 BAKAN’IN ADI YER ALDI

17 Aralık 2013 günü Cumhuriyet Savcısı Celal Kara’nın gözaltı talimatları ve ilgili mahkemelerin arama kararlarının yerine getirilmesi ile İstanbul Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele ve Mali Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından gerçekleştirilen, aralarında iş adamları, bürokratlar, banka müdürü, çeşitli düzeyde kamu görevlileri ve 61. Türkiye Hükûmeti kabine üyesi dört bakan ile üç bakan çocuğunun olduğu kişiler hakkında “rüşvet, görevi kötüye kullanma, ihaleye fesat karıştırma ve kaçakçılık” suçlarını işledikleri iddiasıyla soruşturma başlatıldı. Aralarında İran asıllı Reza Zarrab’ın da bulunduğu birçok kişi gözaltına alınıp tutuklandı.

 

25 ARALIK’TA ERDOĞAN’IN EVİNİN ÇEVRESİNE ÖZEL TİM YERLEŞTİRİLDİ

25 Aralık 2013  günü ise Savcı Muammer Akkaş, yolsuzluk ve rüşvet iddiasıyla başlattığı soruşturma kapsamında dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ı şüpheli sıfatıyla ifadeye çağırmak üzere bir belge hazırladı. Ancak Emniyet Müdürü Selami Altınok, gözaltı ve arama talimatını, gerekçe ve delillerinin yetersizliği nedeniyle geri çevirdi. Yeni atanan İçişleri Bakanı Efkan Ala, Erdoğan’ların evinin çevresine Özel Tim yerleştirerek olası gözaltına almaları engelledi. Gözaltı görüntülerinin, özellikle de şüphelilerin evlerinde ele geçirilen yüksek miktarlardaki paraların görüntülerinin medyaya sızmasıyla adı geçen bakanlar istifa etmek zorunda kaldı. 17-25 Aralık dosyaları hükumetin bastırması sonrası yeni atanan savcılar tarafından kapatıldı. Soruşturmayı açan ve tutuklamaları gerçekleştiren savcı ve emniyetçiler ise yargılanıp müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

 

SORUŞTURMA NASIL KAPATILDI?

17-25 Aralık soruşturmasını yürüten savcıların görevden alınmasının ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Reza Zarrab ile eski bakanlar Muammer Güler ile Zafer Çağlayan’ın oğulları Barış Güler ve Salih Kaan Çağlayan, eski Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan’ın da aralarında bulunduğu 53 kişi için takipsizlik verdi. Barış Güler ve Süleyman Aslan’ın evinde bulunan paralar faiziyle iade edildi. Adı yolsuzluk soruşturmasına karışan bakanlar Muammer Güler, Zafer Çağlayan, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar’ın Yüce Divan’a sevk edilmesi AKP’nin oylarıyla reddedildi.

ZARRAB ABD’DE RÜŞVETİ İTİRAF ETTİ

17 Aralık operasyonunda bakanlar, çocukları ve bir çok bürokrata rüşvet dağıttığı öne sürülen İranlı iş insanı Reza Zarrab, Mart 2016 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde İran yaptırımlarını delme suçlamasıyla tutuklandı. Zarrab, davada itirafçı oldu. Zarrab, Halk Bankası ile iş yapmasına yardımcı olması karşılığında dönemin Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’a yaklaşık 50 milyon Euro rüşvet verdiğini açıkladı.

 

Berat’ta umduğunu bulamayan Erdoğan küçük enişteye göz kırptı

Büyük yolsuzluk soruşturması 17-25 Aralık’ta neler oldu? yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder