3 Eylül 2021 Cuma

TÜİK Erdoğan’ı dinlemedi, enflasyon faizi geçti

Katıldığı televizyon programında “Bundan böyle enflasyonun daha yukarı çıkması mümkün değil. Ağustosta düşecek” diyen AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın dediği çıkmadı. TÜİK’in açıkladığı Ağustos ayında enflasyon, beklentilerin de üzerinde çıkarak aylık yüzde 1.12, yıllık yüzde 19.25 arttı.  

BOLD – Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ağustos ayı enflasyon verilerini açıkladı. Buna göre tüketici fiyatları aylık yüzde 1.12, yıllık yüzde 19.25 arttı. Gıda fiyatlarındaki artış ise yıllık yüzde 29 oldu. TÜİK’in açıkladığı bu rakamla birlikte enflasyon reel faizin üzerine çıkmış oldu.

YILLIK GIDA ENFLASYONU YÜZDE 29

Bir önceki yılın aynı ayına göre artışın yüksek olduğu ana gruplar yüzde 29,00 ile gıda ve alkolsüz içecekler, yüzde 22,91 ile ev eşyası ve yüzde 21,76 ile ulaştırma oldu. Haberleşmede artış yüzde 4,79, giyim ve ayakkabıda yüzde 7,47 ve eğitimde artış yüzde 10,75 ile eğitim oldu. Ağustos ayında artışın yüksek olduğu gruplar ise sırasıyla, yüzde 3,18 ile gıda ve alkolsüz içecekler, yüzde 2,27 ile lokanta ve oteller ve yüzde 1,38 ile ev eşyası oldu.

307 MADDENİN FİYATI ARTTI

TÜİK’in açıkladığı verilere göre ÜFE, 2021 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 2,77, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 28,51, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 45,52 artış gösterdi. Ağustos 2021’de, endekste kapsanan 415 maddeden, 59 maddenin ortalama fiyatında düşüş gerçekleşirken, 49 maddenin ortalama fiyatında değişim olmadı. 307 maddenin ortalama fiyatında ise artış gerçekleşti.

ERDOĞAN SİNYAL VERDİ AMA İNDİRİM YAPILMADI

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, geçen ay katıldığı canlı yayında “Enflasyon noktasında da bundan böyle enflasyonun daha yukarı çıkması mümkün değil. Ağustos ayını geride bıraktığımızda, biz ağustos ile birlikte enflasyonda da düşüşü göreceğiz. Faiz oranlarında düşüşe geçiyoruz, yüksek faiz yok. Çünkü yüksek faiz, bize yüksek enflasyonu getirecektir. Bunun sinyalini de ben belli yerlere vermiş oluyorum” ifadelerini kullanmıştı.

FAİZ İNDİRİMİ ZORA GİRDİ

Merkez Bankası’nın faiz indirebilmesi için Ağustos ayı enflasyon rakamlarının reel faiz olarak bilinen yüzde 19’un altında kalması gerekirken TÜİK yıllık enflasyon oranının 19.25’e yükseldiğini açıkladı. Son açıklanan bu enflasyon rakamlarıyla enflasyon reel faizin üzerine çıkmış oldu. Açıklanan veriler sonrası Merkez Bankası’nın faiz indirimi yapması zora girdi.

 

 

 

Zam konusunda marketleri tehdit eden hükumet doğalgaza yüzde 15 zam yaptı

 

TÜİK Erdoğan’ı dinlemedi, enflasyon faizi geçti yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder