1 Eylül 2021 Çarşamba

Türkiye’nin yolunu MHP’nin anket sonuçları belirleyecek

AKP ve MHP anlaştı, Bahçeli yüzde 7’lik seçim barajının tescillendiğini duyurdu. Yüzde 7’lik seçim barajı oranının anketlerdeki MHP oy oranına yakın olması, AKP’nin seçim barajını demokratik kaygılarla değil iktidar ortağı MHP’yi kurtarmak için düşürmek istediği eleştirilerini doğurdu.

BOLD – Seçimlerde kanunlarca belirlenmiş oy oranlarına göre Meclise girecek siyasi partilerin belirlenmesini sağlayan seçim barajı tüm dünyada antidemokratik bir uygulama olarak da görülüyor.

Doğrudan temsili engelleyen baraj sistemi tüm eleştirilere rağmen hemen her ülke tarafından kullanılıyor. 12 Eylül 1980 Darbesinin ardından seçim barajı Türkiye’de, 10 Haziran 1983 tarihli 2839 sayılı kanunla yüzde 10 seviyesine yükseltildi.

Darbenin hemen öncesi, 1974-1980 yılları Türkiye’de büyük bir siyasi istikrarsızlığa sahne oldu. Özellikle darbenin tarihi yaklaştıkça ülke adı konulmamış bir iç savaş ortamına sürüklendi. Darbeyi yapan generaller hizmetlerindeki sivillere ülkenin temel siyasi kurumlarını ve kurallar dizgesini tasarlatırken, darbe öncesi dönemin faturasını kısmen de seçim kanununa kesti

Yüzde 10 baraj uygulayan Türkiye’yi, yüzde 8 ile Lihtenştayn takip ediyor. 3. ise yüzde 7 ile Rusya. Avrupa ülkelerinde yüzde 4 ve 5 olarak değişen baraj sistemi komşu Yunanistan’da sadece yüzde 3.

Dünya genelinde seçim barajı yüzde 0 ila 5 arasında değişirken, bu oranın Türkiye’de çok yüksek olması, demokrasi bakımından sorgulanmasına yol açıyor.

TÜRKİYE YİNE BARAJI TARTIŞIYOR

Her seçim öncesi Türkiye’de baraj tartışma konusu oluyor. MHP Lideri Devlet Bahçeli 14 Ocak tarihinde “Makul düzeye indirilmeli ve siyasi partilerin ittifak kurması halinde de uygulanmalıdır” diyerek tartışmayı başlattı.

İktidar partisi AKP de çok şey borçlu olduğu yüzde 10’luk seçim barajını düşürmeye çalışıyor. Hedef önümüzdeki seçimlere yüzde 7 seçim barajıyla girmek. AKP’nin MHP ile baraj konusunda anlaştığı iddia ediliyor. MHP Lideri Devlet Bahçeli bugün yaptığı açıklamada barajın yüzde 7 olarak tescillendiğini söyledi.

KATILIMCI DEMOKRASİ DEĞİL MHP’NİN OY ORANI

İktidarın uygulamak istediği baraj oranı son günlerde kamuoyuyla paylaşılan anketlerdeki MHP oy oranına yakın olması tepki doğurdu. AKP’nin seçim barajını demokratik kaygılarla değil iktidar ortağı MHP’yi kurtarmak için düşürmek istediği eleştirileri yapılıyor.

Kaygılarını sosyal medya hesabından dile getiren Liberal Parti eski Genel Başkanı Cem Toker, “Seçim barajını, katılımcı, temsili demokrasinin ilkeleri değil, MHP’nin anketlerdeki oy oranı belirleyecektir. Endişeniz olmasın…” ifadelerini kullandı.

Bahçeli: Seçim barajı yüzde 7 olarak tescillendi

Türkiye’nin yolunu MHP’nin anket sonuçları belirleyecek yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder