2 Eylül 2021 Perşembe

Dünyaca ünlü sanatçı Mikis Theodorakis yaşamını yitirdi

Dünyaca ünlü Yunan besteci Mikis Theodorakis, 96 yaşında Atina’da hayatını kaybetti. Zülfü Livaneli, Türk-Yunan dostluğu için çaba gösteren yakın dostu olan sanatçının ardından “Acısı çok derin” ifadelerini kullandı.

BOLD – Anthony Quinn’in başrolünde yer aldığı “Zorba” filminin müziklerini besteleyerek 1964 yılında ünlenen Yunan besteci Mikis Theodorakis  bu sabah Atina’da hayatını kaybetti. Theodorakis’in ölümünü, Yunan Kültür Bakanlığı yaptığı açıklamayla duyurdu.

1964 yapımı Zorba filminin müziklerini yaparak tüm dünyada üne kavuşan Mikis Theodorakis, Türkiye’de de Zülfü Livaneli ile birlikte çok sayıda konser vermiş ve Türk-Yunan dostluğunun gelişmesi için çaba göstermişti.

ZÜLFÜ LİVANELİ: EN BÜYÜK DOSTLARIMDAN BİRİNİ KAYBETTİM

Theodorakis ile takın dost olan Zülfü Livaneli, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda onu “demokrasi ve özgürlük kahramanı” olarak andı, anılarını yazdı:

“1983’te Atina’daki bir konserime gelip o iri gövdesiyle bir fırtına gibi soyunma odama dalmasından bu yana neler geçti neler. 1986’da Güneş Topla Benim İçin albümünün Altın Plak töreni dolayısıyla ilk kez İstanbul’a gelişi, o günün akşamı Sarıyer’de Urcan lokantasında balık yer rakı içerken Türkiye Yunanistan Dostluk Derneği’ni kurmaya karar verişimiz, yüzlerce konser, Efes’te Hacidakis, Theodorakis ve otuz bin izleyiciyle yaşadığımız unutulmaz gece, yolculuklar, tatiller, hastalıklar… Hepsi birer birer aklımdan geçiyor” diyen Livaneli “İnsan ruhunun, acılardan, savaşlardan, sürgünlerden, aşktan ve ihanetten süzülmüş en has halini temsil eden, hayatta ve sanatta en büyük dostlarımdan birini Mikis Theodorakis’i kaybettim. Acısı çok derin”

ANNESİ İZMİR ÇEŞMELİ

Annesi İzmir Çeşmeli olan Theodorakis’in Türkiye ile bağları güçlüydü. Theodorakis 1986 yılında ünlü Türk besteci Zülfü Livaneli ile birlikte Türkiye-Yunanistan Dostluk Derneği’nin kurucuları arasında yer aldı. Bu girişimleri nedeniyle her iki besteci de yoğun şekilde eleştirildi. Hatta “hain” olarak nitelendi.

1990-1992 yılları arasında Yunan parlamentosunda vekillik yapan Theodorakis, Yunanlıların ve Türkleri uzlaştırma çalışmalarına devam etti. Zülfü Livaneli ile beraber Türkiye’de verdiği konserlerle büyük ilgi gördü.

BİNİN ÜZERİNDE BESTESİ VAR

Müzisyen, yazar ve siyasi kimliği ile tanınan Mikis Theodorakis’in Yunan şiirlerine dayanan binin üzerinde bestesi vardı. Özellikle geleneksel Yunan metinlerine dayanan duygusal halk müziği besteleri solcu kesimde Theodorakis’i sembolik bir figür haline getirmişti.

Theodorakis klasik müzik bestelerinden sonra, 1960’larda Yunan köklerine dönerek Yunan müziğinin popülerleşmesine katkıda bulunmuştu. 1964 yılında üç Oscar ödülü kazanan “Zorba” filminin müziklerini bestelemesi ile uluslararası üne kavuşmuştu. Theodorakis çok sayıda senfoni, bale, opera ve oratoryo bestelemişti.

İLK KONSERİNİ 17 YAŞINDA VERDİ

Theodorakis Yunanistan’da 1967-1974 yılları arasındaki askeri cunta yönetimine direnişi ile bir halk kahramanı haline gelmişti. Bestecinin müziği cunta yönetimine bir direnişi simgeliyordu ve besteci bugüne kadar “halkın sesi” olarak tanımlanıyordu.

29 Temmuz 1925 tarihinde Sakız adasında doğan Theodorakis ilk şarkısını 13 yaşında bestelemiş, 17 yaşında ilk konserini vermişti. Klasik müziğe olan sevgisi ile müzisyen kariyeri hayalleri kuran besteci Atina Konservatuarı’nda ders almıştı.

HAPİS YATTI, İŞKENCE GÖRDÜ

Dünyadaki ve Yunanistan’daki siyasi gelişmelerden etkilenen Theodorakis, İkinci Dünya Savaşı yıllarında Nazilere karşı direniş saflarında yer almış ve bunu takiben 1946-1949 yılları arasındaki iç savaş sırasında ise solcu Ulusal Kurtuluş Cephesi ile birlikte mücadele vermiş, rejim karşıtı olarak defalarca tutuklanmış ve işkenceye maruz kalmıştı. Askeri cuntaya karşı da direnen Theodorakis, bu nedenle de tutuklanmış ve işkence görmüştü. Uluslararası dayanışma kampanyasının yarattığı baskı sonucu 1970 yılında cezaevinden tahliye edilen ve ülkeyi terk etmesine izin verilen besteci, 1974 yılına kadar Paris’te yaşamıştı.

MÜZİĞİ ÜLKESİNDE YASAKLANDI

1967’den itibaren Yunanistan’da müziği yasaklanan Theodorakis’i dinleyenler cezaya çarptırılıyordu. Ancak bu durum Theodorakis’in dünyayı dolaşarak binlerce konser vermesine engel olmadı. Bütün konserlerinde diktatörlüğü eleştiren besteci, ülkesindeki askeri cuntaya karşı direnişe de destek topluyordu. 1974’te askeri cunta yönetiminin sona ermesi sonucu ülkesine döndü ve bir kahraman ve özgürlük temsilcisi olarak karşılandı.

Dünyaca ünlü sanatçı Mikis Theodorakis yaşamını yitirdi yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder