2 Eylül 2021 Perşembe

Bahçeli, oyları eriyen MHP’ye göre barajı belirledi: Babacan ve Davutoğlu ne yapacak?

AKP’nin yüzde 5 olmasını istediği seçim barajında son noktayı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli koydu. Anketlere göre oyları yüzde 8’lerde gözüken Bahçeli, Cumhur İttifakı ortağı Tayyip Erdoğan’la anlaşıp seçim barajını yüzde 7 olarak belirledi. Bahçeli, Gelecek ve DEVA Partilerinin ittifak halinde yüzde 5’e ulaşsalar bile Cumhurbaşkanı adayı çıkarmasını engellemiş oldu.

BOLD ANALİZ – Cumhur İttifakı’nın ortağı MHP, Türkiye’ye dair kritik kararlar almaya devam ediyor. Bahçeli’nin aldığı kararlar AKP ve Saray Hükumeti tarafından uygulanıyor. Bahçeli, suç örgütü lideri Sedat Peker’in açıklamaları sonrası AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın görevden almak istediği İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya sahip çıktı. Soylu görevinde kaldı.

KAMUDAKİ MHP KADROLARI ALMANYA’NIN DA DİKKATİN ÇEKTİ

Kamu kurumlarına MHP kadrolarının sayısındaki artış Almanya Hükumeti tarafından da rapor edilmişti. Sol Parti’nin Merkel hükümetine, Türkiye’deki hükümet ittifakı içinde MHP’nin rolü konusunda ne bilgisi olduğunu ve MHP’nin etkisinin ittifak süresince değişip değişmediğini sordu. Hükümet ise cevabında şöyle dedi: “Federal Hükümet, MHP’nin siyasi taleplerinin Türk hükümet üyeleri arasında karşılık bulduğunu ve bu taleplerin düzenli biçimde yasalara girdiğini gözlemlemektedir. İlaveten Federal Hükümet, son yıllarda MHP çevresinden kişilerin devlet yapılarındaki oranının da fark edilir biçimde arttığına dair bilgi sahibidir.”

ERDOĞAN: YÜZDE 7’NİN ALTI OLABİLİR Mİ? ARKADAŞLARIMIZ ÇALIŞIYOR

Siyasi Partiler Kanunu’nda yapılacak değişiklikler öncesi de MHP ağırlığını koydu. Seçim barajı, dar ve daraltılmış bölge seçenekleri gibi kritik kararlarda da MHP’nin dediği oldu. AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan hafta sonu “Yüzde 7’nin altında olabilir mi? Arkadaşlarımız çalışıyorlar.” Açıklaması yaptı. Ankara kulislerinin nabzını tutan Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, dün AKP ve MHP’nin yüzde 5 baraj konusunda anlaştığını yazdı.

MHP ANKETİ GÖRDÜ, BARAJI YÜZDE 7’DE TUTTU

Ancak MetraPOLL araştırma şirketinin anketi bütün planları değiştirdi. MetroPOLL’ün geçen ayın son haftasında 28 kentte 1717 kişi ile yaptığı “Türkiye’nin Nabzı” araştırması MHP’nin oylarının yüzde 8,9 gibi kritik bir noktada olduğunu ortaya koydu. Yüzde 9.8 alan HDP ve yüzde 8.9 MHP’nin yüzde 10’luk seçim barajının altında kaldığı görüldü. Dün bir açıklama yapan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, “Cumhur İttifakı’nın baraj kararı yüzde 7 olarak tescillenmiştir. Siyasi gündemi meşgul eden sadece seçim sistemi ve barajın ne olacağı değil, zillet ittifakının siyasi düşkünlüğü, bu zihniyetin üslubuna ambargo koyan tehlikeli kirliliktir.” noktayı koydu.

DEVA VE GELECEK’İ BARAJ ALTI BIRAKMA PLANI

Yüzde 7 şartıyla Bahçeli bir taşla iki kuş vurmuş oldu. Kendi parti teşkilatına partiyi yüzde 7’nin üzerinde tutma hedefi koydu. AKP’den kopan Gelecek ve Deva Partilerini de oyun dışı bıraktı. Anayasa’ya göre siyasi partiler birlikte veya tek başına yüzde 5 oy alması halinde Cumhurbaşkanı adayı çıkarma hakkına sahip. Baraj yüzde 5’e inseydi Gelecek ve Deva Partileri Meclis’te grup kurabileceklerdi. Meclis’te grubu olan partiler olarak Cumhurbaşkanı adayı çıkarabilecekti. Böylece Millet İttifakı içinde ya da dışında söz sahibi olabileceklerdi. Şimdi iki partinin yüzde 7’yi geçmesi gerekiyor.

Türkiye’nin yolunu MHP’nin anket sonuçları belirleyecek

Bahçeli, oyları eriyen MHP’ye göre barajı belirledi: Babacan ve Davutoğlu ne yapacak? yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder