3 Eylül 2021 Cuma

Yeni Zelanda’da terör saldırısı: 6 kişiyi bıçaklayan saldırganı polis öldürdü

Yeni Zelanda’nın Auckland kentinde bir süpermarkette bıçaklı saldırı düzenlendi. Polis, altı kişiyi bıçaklayan saldırganı vurarak öldürdü. Yaralılardan üçünün durumlarının ağır olduğu açıklandı. Yeni Zelanda Başbakanı Ardern saldırıyı ‘terör saldırısı’ diye nitelendirdi.

BOLD – Yeni Zelanda’nın Auckland kentinde bir süpermarkette bu sabah bıçaklı saldırı düzenlendi. Zanlının altı kişiyi yaraladığı, olay yerine gelen polis tarafından vurularak öldürüldüğü açıklandı. Yeni Zelanda Başbakanı Ardern saldırıyı “terör saldırısı” diye nitelendirdi.

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern saldırıda yaralanan altı kişiden üçünün durumunun ağır olduğunu söyleyerek, “Bugün olanlar alçakça, nefret dolu ve yanlıştı” dedi.

Başbakan ‘terör saldırısı’ olarak nitelendirdiği saldırının IŞİD ideolojisinden ilham alınarak düzenlendiğini belirtti.

Polis zanlının süpermarketteki saldırının ardından 60 saniye içinde öldürüldüğünü belirtti. Zanlının bıçağı bir dükkandan satın aldığı duyuruldu.

Yetkililer Sri Lanka vatandaşı olan zanlının 2011 yılından bu yana Yeni Zelanda’da yaşadığını, 2016 yılından bu yana ise yetkili biriminlerin gözetiminde olduğu bilgisini verdi. Polis, zanlının tek başına olduğunu söyleyerek kamuoyu için şu an bir tehlikenin bulunmadığını ifade etti.

Yeni Zelanda’da tarihin en ağır terör saldırısı 2019 Mart ayında düzenlenmişti. Christchurch’te iki camiye saldırı düzenleyen zanlı etrafa da gelişigüzel ateş açmıştı. Saldırıda 51 kişi yaşamını yitirmiş, 40’dan fazla insan da yaralanmıştı.

SALDIRI NASIL GERÇEKLEŞTİ?

Saldırının yerel saatle Cuma öğleden sonra New Lynn ilçesindeki LynnMall adlı AVM’de bulunan Countdown süpermarketinde düzenlendiği açıklandı.

Saldırganın bıçak reyonunda sergilenen bir bıçağı alıp etrafındakilere saldırmaya başladığı belirtildi.

Sosyal medyada yayımlanan bazı videolarda, insanlar panik içinde süpermarketten kaçarken görülüyor.

SALDIRGAN HAKKINDA NELER BİLİNİYOR?

Mahkeme kararları nedeniyle adı açıklanamayan saldırgan Ekim 2011’de Yeni Zelanda’ya yerleşti.

Saldırganın ideolojisi nedeniyle birden fazla kurum tarafından sürekli olarak gözetim ve takip altında olduğu, bir terör şüphesi listesinde de yer aldığı belirtildi.

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, saldırganın bugüne kadar gözaltına alınmasına veya tutuklanmasına neden olabilecek bir suç işlemediğini söyledi.

Öte yandan bu kadar sıkı gözetim altındaki bir kişinin altı kişiyi yaralayana kadar nasıl durdurulamadığı da ülkede tartışılıyor.

Polis yetkilisi Andrew Coster, “Gerçek şu ki, birini 7/24 izleseniz bile her an yanı başında olmanız mümkün değil. Görevliler en kısa sürede müdahale ederek daha fazla kişinin yaralanmasının önüne geçti” dedi.

Coster, saldırganın takip edilmeye karşı dikkatli biri olduğunu, bu yüzden görevlilerin daha uzaktan takip etmek zorunda kaldığını da ekledi.

Süpermarketin de içinde bulunduğu alışveriş merkezi saldırı sonrası kapatıldı. Saldırıyla ilgili soruşturma sürüyor.

Ida Kasırgası ABD’nin 6 eyaletini vurdu: 45 ölü

Yeni Zelanda’da terör saldırısı: 6 kişiyi bıçaklayan saldırganı polis öldürdü yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder