29 Ağustos 2021 Pazar

Dersim 12 gündür yanıyor devlet seyrediyor

Türkiye’nin kabusu haline gelen ve siyasi krize neden olan geçen ay başlayan orman yangıları bir bir kontrol altına alındı. Fakat Tunceli’de 12 gündür süren yangınlar ve bu yangınların gündeme getirilmemesi bölge halkını tedirgin ediyor. Yetkililer, yangına devlete eliyle müdahalenin önünün kesildiğini iddia ediyor.

BOLD – Türkiye yaz mevsimini orman yangınlarıyla geçirdi. Özellikle ülkenin güney şeridindeki ormanlar küle dönerken, facia tek gündem haline geldi.

Yangınlara müdahale şekli siyasi kriz doğurdu. Muhalefetin sosyal mecralara taşan eleştirileri sonrası AKP hükumeti yeni bir sosyal medya düzenlemesinin fitilini yaktı.

Orman yangınları bazı bölgelerde küçük çaplı devam ederken Tunceli’nin (Dersim) Hozat ve Ovacık ilçeleri arasında başlayan orman yangını yangın tam 12 gündür sürüyor.

Cumhuriyet gazetesinde yer alan habere göre, yangına müdahale sarp arazi nedeniyle güçlükle sürerken, yurttaşlar gönüllü olarak söndürme çalışmalarına katılmalarına izin verilmediğini söylüyor.

Bir çok profesyonel yangın söndürme ekibinin kendileriyle diyalog halinde olduğunu söyleyen Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF) Başkanı Ali Haydar Ben, “Ancak yetkililer izin vermediği için bölgeye gelemiyorlar. Bütün bu engellerin bir an önce kaldırılması ve kurumlarımız ile gönüllülerimizin bölgeye giderek müdahalede bulunmasına izin verilmesini istiyoruz” dedi.

VALİLİK: ÖRTÜ YANGINI

Yangın ile ilgili Tunceli Valiliği’ndan yapılan açıklamada ise önceki akşam Ovacık-Hozat arasındaki Buzlutepe mevkiinde başlayan örtü yangınının ekiplerin gayretli çalışmaları neticesinde söndürüldüğü belirtildi.

Açıklamada, “Ancak dün öğlen saatlerinde bölgenin batısında tekrar bir örtü yangını başlamıştır. Yangını söndürme ve soğutma çalışmaları ekiplerimizce devam etmektedir. Bölge görevli olmayan vatandaşlarımız için risk arz etmektedir. Vatandaşlarımızın görevli arkadaşlarımıza kolaylık göstermeleri ve Ovacık Kaymakamlığımızın izni olmaksızın alana girmemeleri rica olunur” ifadeleri kullanıldı.

‘ÖRTÜ YANIYOR SÖZÜ GERÇEĞİ YANSITMIYOR’

Munzur Koruma Kurulu Sözcüsü Hasan Şen ise valiliğin örtü yangını açıklamasının gerçeği yansıtmadığını belirterek, “Hiçbir örtü yangını 10 gün sürmez. Bu akla ve bilime aykırı. İlimizde son 15 günde Hozat ve Ovacık arasında, geçtiğimiz günlerde Nazimiye bölgesinde başlayan orman yangınları, rüzgârın da etkisiyle binlerce hektarlık alana yayılarak günlerdir devam etmektedir. Halkın tüm çabaları ve isteklerine rağmen kolluk kuvvetlerinin ‘yasaklı bölge’ gerekçesiyle yangınların halk tarafından söndürülmesine izin vermemesinin yanında hiçbir devlet kurumu da tüm çağrılara rağmen söndürme çabasına girmemiştir. Ormanlarımızı kül eden, börtü böceğin ve orman canlıların yaşamlarına kast eden yangın değildir, savaşlardır, ranttır ve doğanın devletin öncelikler listesinde yer almamasıdır. Bizler, güvenlik adı altında baraj yapımı, orman katliamı, yangın çıkarma ve müdahale etmeme gibi kirli savaş uygulamalarına son verilmesini ve orman yangınlarıyla mücadele edilmesi için gerekli emekçilerin yıl boyu istihdamını istiyoruz” dedi.

ENGELLEMELER KABUL EDİLEMEZ

Duvar’ın haberine göre, Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, 10 gündür devam eden yangına güvenlik gerekçesiyle müdahale etmelerine izin verilmediğini, bölgeye dahi giremediklerini belirtti.

Engellemelerin kabul edilemez olduğunu savunan Maçoğlu, “Alan, havadan müdahale gerektiriyor. Bizler arkadaşlarımızın güvenliğine zarar gelmesini tabi ki istemiyoruz. Bunun yol ve yöntemlerini biliyoruz ama yangın söndürülürken orada olmak istiyoruz” diye konuştu. Maçoğlu ayrıca kentteki orman yangınlarıyla ilgili güncel durumu sosyal medya hesabından paylaşıyor.

Tunceli’deki yangın birkaç haber sitesi ve sosyal medya dışında gündeme gelmiyor. Birçok ünlü isim Dersim’deki orman yangını konusunda harekete geçmesi gerektiği yönünde paylaşımlarda bulundu.

HİÇ KİMSENİN HABERİ YOK

Ünlü sanatı Mahsun Kırmızıgül, Dersim’deki yangına dikkat çekerek, “Halk arasında Dersim diye bilinen kentin ismi 2884 sayılı kanun ile “Tunç Eli” diye değiştirilmiştir. Doğu Anadolu Bölgesi’nin yukarı Fırat bölümünde yer alan kent, Türkiye sınırları içindedir. Ama hiç kimsenin o bölgedeki orman yangından haberleri yoktur” ifadelerini kullandı.

KHK’lı Mustafa Kabakçıoğlu’nun ölümünün üzerinden bir yıl geçti

Dersim 12 gündür yanıyor devlet seyrediyor yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder