1 Eylül 2021 Çarşamba

Adaletin ruhuna el Fatiha

Uluslararası hukuka aykırı kararları yüzünden Türkiye’yi AİHM’de mahkum ettiren Yargıtayın Başkanı Mehmet Akarca’nın yeni adli açılış yılında Erdoğan ve Ali Erbaş ile verdiği dua pozu tartışma konusu oldu. Sosyal medyada gündem olan fotoğrafa yorum yağdı. Tarihi kareyi paylaşan gazeteci Can Dündar “Adaletin ruhuna el Fatiha” notunu paylaştı.

BOLD – 2021-2022 Adli Yılı, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın yaptığı duayla açıldı. Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca da üzerinde cübbesiyle duaya katıldı.

Ellerini semaya açan Akarca-Erdoğan-Erbaş üçlüsünün fotoğrafı sosyal medyada viral oldu. Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca eleştirilerin hedefi oldu.

Akademisyen Can Gürses’in Yargıtay Başkanı’nın verdiği poza tepkisi sosyal medyada geniş yankı buldu. Gürses fotoğrafı “Yeni adli yılın ruhuna el Fatiha” notuyla paylaştı.

Tarihi kareyi paylaşan gazeteci Can Dündar “Adaletin ruhuna el Fatiha” notunu paylaştı.

Yargıtayın verdiği kararların uluslararası hukuka uygunluğu tartışma konusu. Gülen Hareketi mensuplarına yönelik gerçekleştirilen gözaltı ve tutuklamalarda iletişim uygulaması Bylock en önemli delil sayılıyordu.

TÜRKİYE YARGITAY’IN BYLOCK KARARI YÜZÜNDEN MAHKUM EDİLDİ

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Temmuz ayında ByLock kullandığı gerekçesiyle tutuklanan eski polis memuru Tekin Akgün’ün başvurusunda kararını açıkladı. Mahkeme, başka delillerle desteklenmediği sürece sadece kullanıcı olmanın makul şüphe oluşturmayacağını vurguladı. Türkiye, Akgün’e 12 bin euro tazminat ödemeye ve bin euroluk mahkeme masraflarını karşılamaya mahkum edildi.

ÖRTÜŞÜYOR DEDİLER AMA…

AİHM’in kararının ardından başlayan tartışma sonrası Yargıtay 16. Ceza Dairesi üyeleri Habertürk gazetesine kararlarının AİHM’in verdiği kararla örtüştüğünü belirten demeçler verdi. Yargıtay üyeleri uygulamaları için şunları söyledi, “Biz, ByLock kullandığı kesin olarak ortaya çıkan kişinin yapmış olduğu görüşmelerin içeriğini ve yan delillerini birlikte değerlendirmeden karar vermiyoruz. Kişi, ByLock’u örgütsel amaçlı kullanmamışsa, örgüt üyeliği iddialarına ilişkin yan delil de arıyoruz.”

Öte yandan, Kişinin mahkum edilmesi için ‘ByLock’ listesinde adının bulunmasının yeterli olduğu belirtilen Yargıtay kararları bile mevcut.

Bizzat Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nin 24.4.2017 tarih ve 2015/3 Esas numaralı kararında ceza için kişinin adının listene bulunmasının yeterli olduğu belirtiliyor.

Uluslararası hukuka aykırı kararları tartışılan Yargıtay’ın ‘Erdoğanlı açılış’ hassasiyeti

 

Adaletin ruhuna el Fatiha yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder