2 Eylül 2021 Perşembe

Rekor büyümeye ekonomistler inanmadı: Büyüyen ekonomi IMF’den emanet paraya ihtiyaç duymaz

TÜİK, Türkiye ekonomisinin 2021 yılının ikinci çeyreğine ait ekonomik büyümesini bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 21,7 olarak açıklandı. Bu verilere tepki gösteren ekonomistler, gerçek anlamda rekor büyüyen bir ekonominin başka ülkenin emanet parasına, IMF’nin SDR’sine ihtiyaç duymayacağının altını çizdi. 

BOLD – Pandemi nedeniyle daralan ekonomi nedeniyle işini kaybedenlerin milyonları bulduğu Türkiye’de Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2021 yılının ikinci çeyreğine ait ekonomik büyüme verilerini yüzde 21,7 olarak açıkladı. Ekonomistler ise açıklanan verilere tepki gösterdi. Büyümeden pay alanların halk değil patronlar olduğunu vurgulayan ekonomistler, gerçek anlamda rekor büyüyen bir ekonominin başka ülkelerin emanet paralarına ihtiyacının bulunmayacağını kaydetti.

ÜCRETLİ KESİM YAKICI ENFLASYONLA KARŞI KARŞIYA KALDI

Ekonomi yazarı Uğur Gürses, büyüme verilerinin rekor olduğu yönünde açıklama yapanlara tepki göstererek, “Şahane büyüdük” diyenlere bu grafiği gösterelim. Ayrıca, ücretli kesimin karşı karşıya kaldığı yakıcı enflasyon da cabası… “Ama efendim pandemi, kapanma…” denilecek; işini kaybedenlere iş başında olamayanlara maaşları bütçeden ödenebilirdi. (mavi boyalılar ücret ödemeleri)” dedi.

BÜYÜME KONUSUNDA BİRBİRİMİZİ KANDIRMAYALIM

Ekonomist Evren Devrim Zelyut da “Büyüme konusunda birbirimizi kandırmayalım!

1-Geçen yıl ekonomi kapanmıştı üzerine yıllık %21,7 geldi ama geçen çeyreğe göre %0,9 büyüdünüz

2-Büyümede yatırım ve ihracat olumlu ama tarım yetersiz

3-Büyümeden geliri ihracatçı sektör patronları götürmüş halkın aldığı pay düşmüş” dedi.

BÜYÜMENİN ÖDÜLÜNÜ ÇALIŞANLAR DEĞİL İŞVEREN ALDI

Ekonomist Dr. M. Murat Kubilay ise büyümenin ödülünü çalışanlar değil işverenlerin aldığını belirterek,
“1-Büyümenin temelinde geçen yılki % 10,4’lük küçülme var
2-İtalya % 17,3 Fransa % 18,7 ve Britanya %22,2 büyüdü
3-Bir önceki çeyreğe göre büyüme sadece %0,9
4-Büyümenin ödülünü işveren aldı, çalışanlar değil
5-Yüksek işsizlik ve enflasyon sürüyor.” dedi.

 

 

BÜYÜYEN EKONOMİ BAŞKA ÜLKENİN SWABINA İHTİYAÇ DUYMAZ

Ekonomi Yazarı Özcan Kadıoğlu da gerçek anlamda rekor büyüyen bir ekonominin bir başka ülkenin swabına (emanet para) ve IMF’ in SDR sine ihtiyaç duymayacağını belirterek, “Dünkü paylaşımım için TUİK güzel bir grafik hazırlamış. Çalışanların aldıkları ücret Gayrisafi Katma değer içindeki payı geçen yılın aynı çeyreğine göre %11 azalmış ve pay %32,9 a düşmüş. Kısaca orta gelirli ve fakirden zengin kesime transfer artarak devam ediyor” dedi.

Bahçeli, oyları eriyen MHP’ye göre barajı belirledi: Babacan ve Davutoğlu ne yapacak?

Rekor büyümeye ekonomistler inanmadı: Büyüyen ekonomi IMF’den emanet paraya ihtiyaç duymaz yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder