29 Ağustos 2021 Pazar

İki adaletsizlik hikayesi: İlhan Sami Çomak ve Kadri Sancar

Henüz 17 yaşındayken tutuklanan ve 27 yıl hapis cezası verilen Kadri Sancar, 27 yıldır hapis yatan yazar İlhan Sami Çomak gibi hak ihlallerine mi maruz kalacak?

BOLD ANALİZ – Biri Mardin’den, diğeri Bingöl’den iki adaletsizlik hikayesi… İlhan Sami Çomak, 1973 Bingöl doğumlu. 1994’te İstanbul Üniversitesi Coğrafya Fakültesi öğrencisiyken örgüt adına orman yaktığı iddiasıyla gözaltına alındı. Devlet Güvenlik Mahkemeleri’nde (DGM) yargılandı. İşkenceyle düzenlenen tutanaklar esas alınarak müebbet hapis cezasına çarptırıldı. 27 yıldır hapiste.

Yazar Barış Arat’a göre dosyasında sonrasında somut tek delil yok. Günlerce gazetelerde elinde bidonlarla orman katili olarak gösterilen Çomak, kendisine atfedilen orman yangını suçlamasından beraat etti. Yangınları çıkardığını işkence altında “itiraf ettiği” polis ifadesini DGM bile inandırıcı bulmadı.

Aynı mahkeme “Sanığın silahlı çatışmaya girip girmediği kesinlikle belirlenememiştir” demesine rağmen Genç-Lice-Kulp üçgeninde PKK’nin silahlı çatışmalarına katılmak suçlamasından Çomak hakkında müebbet hapis cezası verdi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi 2007 yılında aldığı kararla İlhan Çomak’ın adil yargılanmadığına ve yargılanmanın yenilenmesine hükmetmesine rağmen bu sonucu değiştirmedi. 2016’da bir kez daha aleyhte karar çıktı. Dosyası 2016’dan beri Anayasa Mahkemesi’nde bekliyor.

“Herkes bana yaşatılan adaletsizliği hiç olmazsa bir yakınına anlatmalı. Ortada tutarlı bir kötülük var.” diye haykıran İlhan Sami Çomak uzun yıllardır insanın soluğunu kesen bir hukuk mücadelesi veriyor. Bugüne kadar sesine kulak veren olmadı.

17 YAŞINDAYKEN TUTUKLANANAN KADRİ SANCAR

Kadri Sancar ise sokağa çıkma yasağının ilan edildiği Aralık 2015’te Mardin’in Dargeçit ilçesinde gözaltına alındı. Dargeçit’te silah ve patlama sesleri üzerine 15-16 yaşlarındaki Kadir Sancar, Ö.K, İ.A, B.A, H.T, R.A. ve S.D. isimli çocuklar bir eve sığındı.

Çatışmaların sona ermesinin ardından, bulundukları eve yapılan baskında özel harekât timlerince gözaltına alınan 7 çocuk, devletin egemenliği ve bütünlüğünü bozmak, örgüt üyeliği ve “ateşli silahlar kanununa muhalefet etmek iddialarıyla tutuklanarak Mardin Midyat M Tipi Hapishanesi’ne konuldu. Çocuklar, daha sonra İzmir Aliağa’daki Şakran Çocuk ve Gençlik Hapishanesi’ne gönderildi.

Soruşturmayı yürüten savcı, baskın sırasında çocukların emniyet ekiplerine taciz ateş açtığını ve kısa süreli bir silahlı çatışma yaşandığı iddia edildi. Çocukların kaçmak için emniyet güçlerine mukavemet gösterdiği de öne sürüldü.

Çocuklar ise savcılık sorgularında hendeklere merak ettikleri için gittiklerini, yüzleri maskeli kişilerin barikat kurarken kendilerinden yardım istediğini söyledi. Korktukları için orada kaldıklarını söyleyen çocuklar çatışma başladığında bir eve girmek zorunda kaldıklarını ifade etti. Evin sahibi Aysel S.’nin üstlerinde silah olmadığı için kendilerini eve aldığını söyleyen çocuklar, “Evine zorla girmedik. Eve sabah gittik, akşam polisler bizi yakaladı” dedi.

Kriminal polisin “çocukların ellerinde barut izine rastlanmadığı” yönündeki raporuna rağmen Midyat Ağır Ceza Mahkemesi’nde 8 Eylül 2016’da görülen karar duruşmasında çocuklara yaşlarından büyük cezalar verildi. Kadri Sancar 27 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Cezası Yargıtay tarafından onaylanan Sancar, Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulundu. Maruz kaldığı hukuksuzluğu bir an önce bitmesini bekliyor. Cezaevinde daha önce de sağlık problemleri yaşayan ve tedavisi geciktirilen Sancar’ın ailesi de seslerinin duyulmasını istiyor.

Kardeşinin geleceğinden ve sağlığından endişe eden İslam Sancar, “Kardeşim hapse girdiğinde daha bir çocuktu. 17 yaşındaydı. Şimdi 23 oldu. Bir çocuğa 27 yıl müebbet hapis cezası verildi. Hepatit B hastası. Karaciğeri zarar gördüğü için ilaç kullanıyor.” diyor.

“Kendimi kınıyorum İlhan bey, 27 yıldır yaşadığınız çileden habersiz olduğum için”

İki adaletsizlik hikayesi: İlhan Sami Çomak ve Kadri Sancar yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder