4 Ekim 2021 Pazartesi

6 ayda 4 kat zamlanan patateste yeni kriz yolda

AKP Hükumetinin plansız ekim yapması çiftçi ve halkı mağdur ediyor. Nisan ayında marketlerde 1 liradan satışa sunulan patates fiyatları, bu yıl ekimin az yapılması nedeniyle 4 TL’ye kadar yükseldi. Patates fiyatları 2019 yılında rekor kırarak 7 liraya kadar yükselmişti.

BOLD – AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, dün alışveriş yaptığı Tarım Kredi Kooperatifleri marketinde fiyatları “gayet uygun” buldu. Ancak halkın en önemli besin maddeleri arasında yer alan patateste fiyatlar her geçen gün artıyor. Bu yıl az ekilen patatesin fiyatları 4 liraya kadar çıktı.

HASAT BAŞLADI, FİYATLAR DÜŞMEDİ

Kışlık patates hasadı başladı ancak bu durum fiyatlara olumlu etki etmedi. Geçen yıl ürün bolluğu nedeniyle patatesleri depolarda çürüyen çiftçiler, bu yıl daha az ekim yaptı. Patates üretiminin az olması da fiyatların artmasına neden oldu.

NİSAN AYINDA FİYATI 1 LİRAYDI

Bu yıl Nisan ayında marketlerde kilosu 1 liraya kadar düşen patatesin fiyatı, AKP’nin devlet törenleriyle yaptığı ücretsiz dağıtım sonrası yükselişe geçti. AKP Hükumeti daha sonra ihracata izin vererek patates fiyatlarının 2.5 liraya kadar çıkmasına yol açtı. Yoksul ailelerin en çok tükettiği gıda maddeleri arasında yer alan patates, azalan ürün nedeniyle marketlerde 4 liradan satışa sunuluyor.

2019 YILINDA DA SORUN YAŞANMIŞTI

Patates krizi 2019 yılında da yaşanmış, fiyatı 7 lirayı bulan patates krizini AKP Hükumeti kotalı tanzim satışlarla aşmaya çalışmıştı. Bunun da çare olmaması nedeniyle patates ithalatında gümrük vergisi sıfırlanmış, başta savaştaki Suriye olmak üzere Mısır gibi birçok ülkeden patates ithal edilmişti.

 

Pandora’nın kutusu açıldı! Saray’ın müteahhitti Rönesans Holding 105 milyon doları kime bağışladı

 

 

6 ayda 4 kat zamlanan patateste yeni kriz yolda yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder