7 Ekim 2021 Perşembe

Kalp kası iltihabı yapan Moderna aşısı 3 ülkede askıya alındı

Kovid-19 aşısı Moderna’nın kalp kası iltihabı ve kap zarı iltihabına neden olduğu bir kez daha kanıtlandı. İsveç 30 yaş altı, Danimarka ise 18 yaş altı için Moderna’nın kullanımını askıya aldı. Finlandiya da 30 yaş altı erkeklerde Moderna’yı yasakladığını açıkladı.

BOLD – İsveç tarafından yapılan açıklamada, Moderna aşısına dair raporlarda aşılanmış gençler ve genç yetişkinler arasında miyokardit (Kalp kası iltihabı) ve perikardit (kalp zarının iltihaplanması) artışına işaret edilerek, 30 yaş altı kişilerde aşının kullanımının askıya alındığı bildirildi.

DANİMARKA’DAN 18 YAŞ ALTI İÇİN KARAR

Danimarka tarafından yapılan açıklamada ise, “ihtiyatlılık ilkesine” göre 18 yaşın altındaki kişilere Moderna aşısının kullanımını durdurma kararı alındığı belirtilerek, “Ön verilerde, Moderna ile aşı yapıldığında kalp kası iltihabı riskinin arttığına dair bir şüphe var” denildi.

VERİLERİ EMA’YA İLETECEK

Pfizer/BioNTech aşısını 12-17 yaş arası kişilerin aşılanması için ana seçenek olarak kullanan Danimarka, henüz yayınlanmamış bir İskandinav çalışmasından elde edilen verilere atıfta bulunarak, daha fazla değerlendirme için verilerin Avrupa İlaç Ajansı’na (EMA) gönderileceğini aktardı. Nihai verilerin bir ay içinde çıkmasının beklendiği açıklandı.

KOVID OLANLARDA MİYOKARDİT RİSKİ ARTAR

Moderna sözcüsü, Danimarka ve İsveç’teki sağlık düzenleyicilerinin nadir görülen miyokardit ve perikardit riski nedeniyle aşının genç bireylerde kullanımını durdurma kararlarından haberdar olduğunu söyledi. Sözcü, Kovid 19’a yakalananlarda kalp kası ve kalp zarı iltihabı riskinin daha yüksek olacağını kaydetti.

FİNLANDİYA, 30 YAŞ ALTI ERKEKLERE YASAKLADI

Finlandiya Sağlık ve Refah Enstitüsü, Moderna şirketi tarafından mRNA teknolojisi kullanılarak geliştirilen yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısının, 1991 yılı ve sonrasında doğan genç erkekler için kullanımını yasakladı. Enstitü, kararın gerekçesini aşı sonrası kalp üzerinde kendini gösteren yan etkilerle açıkladı. Daha önce mRNA aşısı olan çok sayıda insanda kalp iltihabı görülmüştü.

Erdoğan: İngiltere ekonomisinden daha iyiyiz

Kalp kası iltihabı yapan Moderna aşısı 3 ülkede askıya alındı yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder