6 Ekim 2021 Çarşamba

AKP çiftçiyi bitirdi: 8 ayda 1,1 milyar dolarlık buğday ithal edildi

Tarımda Türkiye’yi dışa bağımlı hale getiren AKP Hükumeti, bu yıl da ithalatı sürdürdü. 8 ayda 10.6 milyar dolarlık tarım ürünü ithal edilirken bunun 1.1 milyar doları buğdaydan oluştu.

BOLD – Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu (TGDF), Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı dış ticaret verilerini baz alarak gıdada ithalat ve ihracat rakamlarını açıkladı. Türkiye’nin en çok ithal ettiği ürünler soya fasulyesi, buğday ve ayçiçek yağı oldu.

HASAT SEZONUNDA BUĞDAY İTHAL EDİLDİ

Tarımsal üretimin en fazla olduğu yaz aylarında tarım ve gıda ürünleri sektöründe ithalat arttı. Buna göre yılın ilk sekiz ayında en çok ithal edilen ürünler 1,2 milyar dolarla soya fasulyesi, 1,1 milyar dolarla buğday ve 700 milyon dolarla ham ayçiçeği yağı oldu.

BUĞDAY VE ARPA İLK SIRALARDA YER ALDI

2021 yılı Ağustosta en çok ihraç edilen ürünler un, makarna ve dondurulmuş tavuk eti olarak sıralanırken, en çok ithal edilen ürünler buğday, soya fasulyesi ve arpa oldu. Ağustos ayında hasadın devam ettiği dönemde 263 milyon dolarlık buğday ithalatı yapılması dikkat çekti.

BESİ İÇİN KULLANILAN YEM DE İTHAL

Büyük ölçüde yem sektörü tarafından kullanılan soya fasulyesinin 246,9 milyon dolarlık haziran, 150,6 milyon dolarlık temmuz ve 158,1 milyon dolarlık ağustos aylarındaki yüksek seviyedeki ithalatı dikkat çekti. Bu üründe, mayıs-ağustos döneminde 800 milyon doların üzerinde ithalat yapıldı.

EN ÇOK ÜRÜN RUSYA’DAN ALINDI

Yılın ilk sekiz ayında en fazla Rusya, Brezilya, Ukrayna, ABD ve Malezya’dan ithalat yapıldı. Rusya’dan 2.3, Brezilya’dan 1.3, Ukrayna’dan 572 milyon, ABD’den 542 milyon ve Malezya’dan 517 milyon dolarlık gıda ürünleri alındı. Rusya’dan yapılan ithalatta öne çıkan ürünler buğday, ham ayçiçeği yağı ve dane mısır, Brezilya’dan yapılan ithalatta soya fasulyesi, kahve, tütün, Ukrayna’dan yapılan ithalatta dane mısır, buğday ve soya fasulyesi oldu.

Erdoğan, Saray’dan izlenen sosyal medya istiyor: WhatsApp yerine BİP

AKP çiftçiyi bitirdi: 8 ayda 1,1 milyar dolarlık buğday ithal edildi yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder