9 Ekim 2021 Cumartesi

İş cinayetleri durdurulamıyor: Eylül’de 175 işçi iş kazalarında öldü

Avrupa’da en fazla işçi ölümünün yaşandığı ülke olan Türkiye’de iş cinayetleri durdurulamıyor. Eylül ayında en az 175 işçi iş kazalarında yaşamını yitirirken, bu yılın ilk dokuz ayında ölen işçi sayısı ise bin 674 oldu. 

BOLD – İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi’nin İş Cinayeti Raporu’na göre Eylül ayında en az 175 işçi iş kazalarında ölürken bu yılın ilk dokuz ayında ölen işçi sayısı ise bin 674’e yükseldi.

EN ÇOK ÖLÜM İSTANBUL’DA

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi’nin işçi ölümlerine ilişkin hazırladığı İş Cinayeti Raporu’na göre Eylül ayında iş cinayetlerinde vefat eden 175 işçiden 18’i kadın, 157’si erkek. Eylül ayında 3 Suriyeli, 1 Macar ve 1 Türkmen olmak üzere 5 göçmen de iş kazalarında vefat etti. Raporda, iş cinayetlerinde ölen işçilerle ilgili şu bilgilere yer verildi: 13 ölüm İstanbul’da; 11 ölüm Kocaeli’de; 10’ar ölüm Şanlıurfa ve Tekirdağ’da; dokuz ölüm Bursa’da; 8’er ölüm Antalya ve İzmir’de; 7 ölüm Ankara’da; 5’er ölüm Adana ve Çorum’da; 4’er ölüm Hatay, Karabük, Kayseri, Konya, Mersin, Sakarya ve Samsun’da kaydedildi.

5 ÇOCUK ÇALIŞIRKEN ÖLDÜ

Tarım işkolunda 17 işçi ve 11 çiftçi öldü. Ölümlerin üçte biri sanayi işkollarında gerçekleşti. 12 tarım, 8 tekstil ve 7 taşımacılık işçisi trafik/servis kazası sebebiyle öldü. Kovid-19 sebepli ölümler ise rapora 53 olarak yansıdı. Rapora göre inşaatlardaki iş cinayetlerinin üçte ikisi yüksekten düşme şeklinde gerçekleşti. 5 çocuk, çalışırken öldü. Çocuk işçiler tarım, inşaat ve konaklama işkollarında çalışıyordu.

TÜRKİYE İŞ KAZALARINDA AVRUPA’DA İLK SIRADA

Avrupa Birliği’nin (AB) resmi istatistik ofisi Eurostat ve Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK) verilerine göre Türkiye iş kazalarında en fazla insanın hayatını kaybettiği ülkeler sıralamasında birinci. Euronews’in aktardığına göre Avrupa’da, geçirdiği iş kazasını takiben bir yıl içinde yaşamını yitiren kişinin ölümü bu kategoride değerlendirilirken, AB’de en fazla iş kazası Almanya’da meydana geldi. Almanya’da iş kazasında hayatını kaybedenlerin sayısı 397 olurken Almanyayı 235 ile Romanya takip etti. 27 AB ülkesinde meydana gelen iş kazalarında ölen toplam işçi sayısı ise 3 bin 332 kişi olarak kayıtlara geçti. Uzmanlar Türkiye’de iş kazalarının sık yaşanmasını işletmelerin denetlenmesinde yaşanan sorunlar, taşeronlaşmaya bağlıyor.

 

 

Dolar gaza basarken kirli hesaplar

İş cinayetleri durdurulamıyor: Eylül’de 175 işçi iş kazalarında öldü yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder