3 Ekim 2021 Pazar

Pandora’nın kutusu açıldı! Saray’ın müteahhitti Rönesans Holding 105 milyon doları kime bağışladı

Servetini 2015 yılından bu yana 2’ye katlayarak 4,4 milyar dolara yükselten Saray’ın müteahhitti Erman Ilıcak’ın annesinin karanlık işleri Pandora Papers’la ortalığa saçıldı.

BOLD – Tüm dünyada eş zamanlı olarak yayınlanan Pandora Papers belgelerinden Saray’ın müteahhitti Rönesans Holding çıktı. Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu’nun (ICIJ) incelediği belgelerden çarpıcı bilgilere ulaşıldı.

5 YILDA 16 MİLYAR LİRALIK KAMU İHALESİ

Rönesans Holding hakkında rüşvet ve vergi kaçırma iddiaları bulunuyor. Holding, son beş yılda yaklaşık 16 milyar liralık 10 ihale almış Bu sadece kamuya açıklanan miktar. Pandora Papers belgelerine göre, holding kamu projelerinden elde ettiği karın bir kısmını vergiden kaçınmak için Britanya Virjin Adaları’na aktardı.

Rönesans Holding’in kurucusu, Erman Ilıcak’ın annesi Ayşe Ilıcak’ın da ismi Pandora Papers’ta yer alıyor. Belgelerde Ayşe Ilıcak’ın, Alcogal firması aracılığıyla Dolmine International Ltd. ve Covar Trading Ltd. adlı iki şirket kurduğu görülüyor.

Deutsche Welle’nin (DW) haberine göre, iki şirket de Rönesans Holding’in üstlendiği Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın inşaatı devam ederken 17 Mart 2014’te kuruluyor. İkisinin de İsviçre’de faaliyet göstereceği belirtiliyor. Şirketlerin sermaye kaynağı da Rönesans Holding’in çalışma alanları olan “inşaat, gayrimenkul ve enerji üretimi sektörlerinde faaliyet gösteren aile şirketi” olarak kayıtlara geçiyor.

DİKKAT ÇEKEN BAĞIŞ

Covar Trading Ltd.’nin hesaplarını yöneten İsviçreli Kendris Ltd. firmasının mali raporlarını inceledi. 30 Haziran 2017’de hazırlanan rapora göre Covar Trading Ltd.’nin hesaplarına 2015 yılında 105 milyon 524 bin 132 dolar girdiği görülüyor.

Aynı yıl 105 milyon 484 bin 952 doların “bağış” adı altında şirket hesabından çıktığı görülüyor. Bu bağışın nereye gittiği ise bilinmiyor.

VERGİ KAÇAKÇILIĞI İDDİASI

Vergi cennetine 210,7 milyon dolar aktaran Ayşe Ilıcak’ın hazineye zararı yaklaşık 750 milyon Türk Lirası. Rönesans Holding’in sahibi Erman Ilıcak ise şahsi servetini 2015’ten bu yana ikiye katlandı. Erman Ilıcak 2,1 milyar dolar olan servetini 4,4 milyar dolara yükseltti.

 

Siyasetin zirvesi sosyal medyada kapıştı: Erdoğan ve Kılıçdaroğlu’nun zor anları malzeme oldu

Pandora’nın kutusu açıldı! Saray’ın müteahhitti Rönesans Holding 105 milyon doları kime bağışladı yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder