7 Ekim 2021 Perşembe

Kanal İstanbul’u unutan AKP’nin yeni çılgın projesi: Her eve cami

İBB’yi CHP’ye kaptıran Erdoğan ve AKP’li siyasiler, Ekrem İmamoğlu’nun etkili muhalefeti sonrası Kanal İstanbul projesinden bahsetmez oldu. Bakan Kurum ise herkese yürüme mesafesinde yeni camiler yapılacağını söyledi.

BOLD – AKP Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2011 yılında ilk kez bahsettiği, “çılgın proje” ve “hayalim” olarak nitelendirdiği Kanal İstanbul, büyük tartışmaları da beraberinde getirdi.

Erdoğan ve AKP’liler, bunun Cumhuriyet tarihinin en önemli projelerinden biri” olduğunu söylerken muhalefet ise bu projeyi bir “cinayet ve ihanet” olarak tanımladı.

FİNANSMANI VE İHALE SÜRECİ HALA BELİRSİZ

Kanal İstanbul projesinin güzergahına yapılan bazı köprüleri AKP kanadı temel atma olarak görüyor. Öte yandan, Kanal İstanbul projesinin kendisinin finansmanı ve ihale süreci üzerindeki belirsizlik ise sürüyor. Projelendirme sonrası yapım maliyeti 15 milyar dolar, inşaat maliyeti de 10 milyar dolar olarak hesaplanan projenin yaklaşık altı yıl sürmesi öngörülüyor. Ayrıca üzerine yapılacak altı köprünün de 1,4 milyar dolara mal olacağı hesaplanıyor.

İMAMOĞLU DARBESİ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni CHP’li aday Ekrem İmamoğlu’nun kazanmasının ardından, projeye karşı olan muhalefetin eli daha da güçlendi. İmamoğlu’nun projeye karşı etkili muhalefeti sonuç verdi. Başkanın teşvikleriyle yüzbinlerce İstanbullu projenin ÇED raporunun iptali için İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne akın etti.

Son zamanlarda açıklanan anketlere göre, oyları hızla eriyen AKP, halkın önemli bir bölümünün karşı olduğu Kanal İstanbul konusunu çok fazla gündeme getirmemeye başladı.

YENİ ÇILGIN PROJE

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, ‘Cami Planlama ve Tasarım Kılavuzu’ toplantısında yeni camiler yapılacağını söyledi. Taksim Camii’nin tüm insanlığın umudu olan büyük ve güçlü Türkiye’nin doğuşunun işaret taşı olduğunu söyleyen Kurum, camilerin sadece namaz kılma mekanı olarak görülmemesi gerektiğini söyledi.

Her mahalleye yürüme mesafesinde cami yapacaklarını söyleyen Kurum, “Şehrin merkezine camiyi oturtup çevresinde şehirleşeceğiz. Gençlerin, çocukların aktivite yapacağı camiler olacak” dedi.

Diyanet’in verilerine göre, 2006 yılında 873 kişiye bir cami düşerken; 2020 yılında bu sayı 935 kişiye yükseldi. Yine Diyanet’in 2020 verilerine göre, 2006-2020 yılları arasında tam 11 bin yeni cami yapıldı.

Barınamayan öğrenciler sorunu gündemdeyken Kurum ‘cami yapılacak’ tepki çekti. Sosyal medya kullanıcıları AKP’yi camileri rant için kullanmakla eleştirdi.

Büyükada’daki TÜGVA krizi AKP’nin refleksini gösterdi: İktidarı kaybettiğinde neler yapacaklar?

Kanal İstanbul’u unutan AKP’nin yeni çılgın projesi: Her eve cami yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder