8 Ekim 2021 Cuma

Erdoğan, Kavcıoğlu’yla görüşmüyor: Merkez Bankası Başkanı affını mı isteyecek?

Uluslararası haber ajansı Reuters, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’na güvenini kaybetme aşamasına geldiğini yazdı. Ajans, son haftalarda ikili arasındaki iletişimin de azaldığını gündeme taşıdı. Bu haberle dolar/TL, 8,97 ile rekor tazeledi.

BOLD – Reuters’a bilgi veren üç kaynaktan ikisi daha erken sürede daha düşük enflasyon ve daha düşük faiz politikası uygulanabileceğinin Erdoğan’a geçmişte söylendiğini, ancak gerçekleşmenin eylül itibarıyla buna yakın bile olmadığına dikkat çektiler.

FAİZİ İNDİRMEMESİ KIRILMA NOKTASI OLDU

Cumhurbaşkanlığına yakın iki kaynak, Kavcıoğlu’nun enflasyonu düşürmekte son aylarda başarısız olduğuna ve Cumhurbaşkanın başkan ile önceki konuşmalarında söylenenlerin gerçeklememiş olduğuna dikkat çektiler ve bunun bir “kırılma noktası” olduğunu da söylediler.

“Cumhurbaşkanı’nın TCMB başkanına olan güveni sarsıldı” diyen konu hakkında bilgi sahibi bir kaynak, TCMB’den beklenin “hızlı faiz indirimleri” olmasına karşın “aylarca” bir önceki Başkan Naci Ağbal tarafından belirlenen %19 olan faizlerin sabit tutulduğunu söyledi ve şöyle devam etti:

“Erdoğan ve Cumhurbaşkanlığı net olarak söyleyeyim halen faizlerin yüksekliği ve uygulamalar nedeniyle Kavcıoğlu ve TCMB’nin uygulamalarından memnun değil.”

KAVCIOĞLU DA KOVULACAK MI?

Reuters kendisine bilgi veren kaynaklardan oluşan memnuniyetsizliğin Erdoğan’ın Kavcıoğlu’nun görevine son verme ile sonuçlanıp sonuçlanmayacağı hakkında fikir sahibi olamadı.

Konunun hassasiyeti nedeniyle ismini vermek istemeyen kaynaklara göre, Erdoğan daha önce beklediği faiz indirimlerinin geçtiğimiz aya kadar yapılamamış olmasından hayal kırıklığı yaşadı.

Kavcıoğlu’nun Cumhurbaşkanının güvenine hâlâ sahip olup olmadığı soruna haberin yazıldığı sırada Cumhurbaşkanlığı’ndan yanıt verilmedi.

2,5 YILDA 3 BAŞKANI GÖREVDEN ALDI

Erdoğan geçtiğimiz 2.5 yılda çoğunlukla faiz politikalarında yaşanan görüş ayrılığını neden göstererek üç merkez bankası başkanını aniden görevden aldı. Bu dönemde TCMB’nin kredibilitesi ve para politikası öngörülebilirliği de ciddi anlamda azaldı. Bir kaynak, “Erdoğan ve Cumhurbaşkanlığı net olarak söyleyeyim halen faizlerin yüksekliği ve uygulamalar nedeniyle Kavcıoğlu ve TCMB’nin uygulamalarından memnun değil.” dedi.

KAVCIOĞLU’DA GÖREVDEN ALINABİLİR

Diğer iki kaynak da süreçteki memnuniyetsizliği teyit ederken, bunun dördüncü bir başkan değişimiyle sonuçlanma riski olduğuna da dikkat çektiler. Böyle bir değişim son 12 ayda TCMB’nin üç farklı başkan görmesi anlamına gelirken piyasalarda volatiliteye de neden olabilir.

DOLAR YÜKSELDİ, FAHRETTİN ALTUN AÇIKLAMA YAPTI

Reuters’in Kavcıoğlu’yla ilgili haberi sonrası dolar kuru 8.97’ye yükselirken, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Twitter’dan haberin doğru olmadığını belirten paylaşım yaptı. Altun, “Büyük kuruluşların bile bu tür yalanları yayması endişe verici” dedi.

 

AKP yurtdışında yaşayanların banka bilgilerini paylaştı: Gurbetçilerin vatandaşlığı riske girdi

Erdoğan, Kavcıoğlu’yla görüşmüyor: Merkez Bankası Başkanı affını mı isteyecek? yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder