15 Kasım 2021 Pazartesi

15 Temmuz’u finanse etmekle suçlanıyordu! Saray’da ağırlanacak

Uzun süredir gergin olan Türkiye-Birleşik Arap Emirlikleri ilişkilerinde yeni bir döneme giriliyor.  Arap Baharı’nda, Mısır’daki darbede, Katar krizi ve Libya’daki iç savaşta Türkiye ile karşı karşıya gelen, AKP’nin 15 Temmuz’u finanse etmekle suçladığı Birleşik Arap Emirlikleri’nin Veliaht Prensi  Türkiye’ye geliyor.

BOLD – Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed el Nahyan, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmek için Türkiye’ye geliyor. Independent Türkçe’ye göre ziyaret kesinleşti ancak tarihi belli değil.

Diplomatik kaynaklara göre, daha önce AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’la telefonda görüşen bin Zayed’in çantasında ekonomi ve ikili ilişkiler başta olmak üzere birçok konu başlığı var. Bin Zayed’in çantasındaki en önemli başlık olan ekonomi alanında BAE’nin İran üzerinden geçen koridor ile Türkiye’ye ticaret yolu açması olacak.

Söz konusu koridorla birlikte Süveyş Kanalı geçişli Sharjah – Mersin güzergahında deniz yoluyla 20 gün sürecek taşıma, İran üzerinden geçen güzergahla 6 ila 8 günde yapılabilir hale gelecek.

Bin Nayed’in çantasında özellikle bu yeni koridorla birlikte Türkiye’de yapılacak olan yatırımlar masaya yatırılacak

GÖRÜŞME TRAFİĞİ HIZLANDI

Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri arasında Arap Baharı, Mısır’daki darbe, Katar krizi, 15 Temmuz darbe girişimi ve Sedat Peker’in Birleşik Arap Emirlikleri’ne gitmesiyle birlikte gerginleşen ilişkiler Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun BAE Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayid Al Nahyan’la yaptığı telefon görüşmesi sonrası yumuşama eğilimine girmişti.

Dışişleri bakanlarının görüşmesinden sonra diplomasi trafiği AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 18 Ağustos’ta BAE Ulusal Güvenlik Danışmanı Şeyh Tahnun bin Zayed Al Nahyan’ı kabul etmesiyle devam etti. Daha sonra Erdoğan 31 Ağustos’ta ülkenin fiili lideri Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed el Nahyan ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan kısa açıklamada, “Görüşmede iki ülke ilişkileri ve bölgesel konular ele alındı” bilgisi dışında ayrıntıya yer verilmedi.

BAE’nin haber ajansı WAM ise iki liderin “iki halk arasındaki ilişkileri ortak çıkarlara ve iki halka hizmet edecek şekilde güçlendirme olasılıklarını” gözden geçirdiklerini kaydetti.

Daha önce telefonda görüşen Erdoğan ve el Nahyan, yüz yüze görüşerek sorunları masaya yatıracak.

MISIR’DAKİ DARBE TÜRKİYE-BAE İLİŞKİLERİNE İLK SEKTEYİ VURDU

Türkiye ile BAE ilişkileri, ilk olarak 2013 yılında Mısır’da yaşanan darbe nedeniyle sarsılmıştı. 2011’de başlayan Arap Baharı sürecini kendi varlığı için en büyük tehdit olarak gören BAE ve Suudi Arabistan, Sisi’nin darbesini desteklemişler ve karşı çıkan Türkiye ile ilişkilerini sertleştirmişlerdi.

2017 yılında Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Mısır, ‘terör örgütlerini desteklediği’ gerekçesiyle Katar ile tüm diplomatik ilişkilerini kesmişti.

Katar’a ekonomik ve siyasi ambargo uygulanırken, Doha yönetimi suçlamaları reddetmişti. Kuveyt ve ABD, Körfez bölgesindeki krizin sona ermesi için arabuluculuk yapıyordu. Türkiye ise krizde Katar ile saf tutmuş ve 4 ülkenin uyguladığı ambargoda Doha’ya en büyük desteği sağlamıştı.

Türkiye’nin 2017’deki krizde Katar’dan yana tavır alması Birleşik Arap Emirlikleri’nin tepkisini çekmişti.

Ambargo, bu yıl 5 Ocak’ta Suudi Arabistan’da düzenlenen Körfez İşbirliği Konseyi zirvesine imzalanan mutabakatla sona erdi.

İKİ ÜLKE LİBYA’DA SAVAŞIN EŞİĞİNE GELDİ

2017’deki Katar Krizi’nden sonra Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri, Libya meselesinde de karşı karşıya geldi. Türkiye Libya’daki iç savaşta Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükumeti’ni desteklerken; BAE ülkenin doğusundaki Tobruk merkezli Libya Temsilciler Meclisi ve ona bağlı Libya Ulusal Ordusu’nu destekledi.

Libya’da iç savaşın yoğunlaştığı 2019-2020 döneminde iki ülke destekledikleri taraflara ciddi biçimde askeri destek verdi. BM silah ambargosuna rağmen savaşan taraflara silah yardımı yaptılar.

Libya’da 2019 yılında Türk askeri güçlerine yapılan hava saldırılarında Birleşik Arap Emirlikleri’nin parmağı olduğu ifade edildi.

AKAR: DOĞRU YER VE ZAMANDA BAE’DEN HESAP SORACAĞIZ

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, 2020 yılı Temmuz ayında El Cezire televizyonuna verdiği röportajda Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Suudi Arabistan’ın Libya’da General Hafter’e verdikleri desteği kesmeleri gerektiğini belirtmişti.

Hulusi Akar, BAE’nin Libya ve Suriye’de Türkiye’ye karşı zararlı hareketlerde bulunduğunu belirterek, doğru yer ve zamanda bu ülkeden hesap sorulacağını söylemişti.

Akar, “BAE, bize zarar vermek amacıyla Türkiye’ye düşman terör örgütlerini destekliyor. BAE küçüklüğünü ve etkisini göz önünde bulundurarak bunu yapmamalı” ifadelerini kullanmıştı.

AKP, 15 TEMMUZ’UN FİNANSÖRÜ OLMAKLA SUÇLAMIŞTI

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ekibi, 15 Temmuz sonrası ise Birleşik Arap Emirlikleri’ni darbe girişimini finanse etmekle suçladı. Hatta 15 Temmuz’la alakalı olduğu belirtilen ve BAE istihbaratına çalıştığı iddia edilen 2 kişi Türkiye’de yakalandı. Bu kişiler uzun süre tutuklu kaldı.

İki ülke ilişkilerindeki hızlı gelişmede organize suç örgütü lideri Sedat Peker’i bu ülkeden almak isteyen AKP yönetiminin istekli olduğu ifade ediliyor.

Turkey Tribunal, Avrupa Parlamentosu’nda: Erdoğan rejimini boykot etmemiz gerekiyor

15 Temmuz’u finanse etmekle suçlanıyordu! Saray’da ağırlanacak yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder