17 Kasım 2021 Çarşamba

“Rüzgara karşı durmam hep eğilirim” diyen Ertuğrul Özkök kimdir?

20 yıl boyunca Hürriyet’in genel yayın yönetmenliği koltuğunda oturan Ertuğrul Özkök, geçtiğimiz hafta gazeteyle yollarını ayırdı. “Ben gazetecilik yapmıyorum aslında. Ben cambazım cambaz…Rüzgara karşı durmam, hep eğilirim” diyerek kendini anlatan Özkök’ün Ahmet Kaya hakkında attığı ‘Vay Şerefsiz’, başörtüsü yasağının kalkmasıyla ilgili ‘411 el kaosa kalktı’ manşetleri hâlâ hafızalarda.

BOLD ANALİZ – Gizli toplantılara katıldığı gerekçesiyle Demirören grubu Hürriyet’in eski genel yayın yönetmeni Ertuğrul Özkök’ün yazılarına son verdi. 6 milyon lira tazminat alacağı belirtilen Özkök, uzun yıllardır yönettiği gazeteye veda etti. Sürgünde hayatını kaybeden Ahmet Kaya hakkında attığı Vay Şerefsiz manşeti için yıllar sonra “Bugün olsa o manşeti atmazdım” diyerek günah çıkaran Özkök, Hürriyet’te yıllarca devletin sözcülüğünü yaptı. Özkök’ün gazeteden ayrılmadan kısa süre önce ise Ahmet Güneteşkin’in Diyarbakır’daki “Hafıza Odası sergisine giderek Kürtçe şarkılar eşliğinde halay çeken, Türk medyasının son dönemine damga vuran Ertuğrul Özkök kimdir?

8 Nisan 1947 tarihinde İzmir’de dünyaya gelen Ertuğrul Özkök Bulgaristan göçmeni Şükrü Özkök’ün oğlu. Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi Basın ve Yayın Yüksek Okulu mezunu olan Özkök, bir yıl TRT’de muhabir olarak çalıştı. Ardından Fransa’da İletişim Bilimleri’nde doktora yaptı.

Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan ve Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök, Genelkurmay Başkanlığınca verilen resepsiyona katıldı.

AYDIN DOĞAN İLE ZENGİNLİĞİ ÖRENDİ

Hürriyet gazetesinin Simavi ailesinden Aydın Doğan’a geçmesiyle birlikte medyanın amiral gemisinin kaptanlığına geçti. Hürriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni olarak 20 yıl görev yaptıktan sonra bu görevi 29 Aralık 2009 tarihinde bıraktı. Genel yayın yönetmenliğini bıraktıktan sonra da Aydın Doğan ile ilişkisi hiç kesilmedi. Özkök bir röportajında, ‘Ben Aydın Doğan’a puro içmeyi öğrettim o da bana zenginliği’ derken ayrılmaz ikili olduklarını anlattı.

ÖĞRENCİYKEN SOSYALİST ÖZAL İLE LİBERAL

Güce göre şekil aldığını hiçbir zaman gizlemeyen Özkök, öğrencilik yıllarında sosyalist görüşlere sahip olduğunu hatıralarında hep anlattı. Anavatan Partisi’nin kurucusu 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın serbest piyasa görüşlerinden etkilenen Özkök, Özal ile birlikte liberalliğe kaydığını açıkladı. Demirel ile merkez sağı öven Özkök, iktidarlar değişmesine rağmen Hürriyet’de kalmayı sürdürdü.

80 YAŞINDAKİ 28 ŞUBAT PAŞALARI CEZAEVİNDE

Türkiye tarihine 28 Şubat postmodern darbesi olarak geçen dönemin mimarlarından olan Özkök, attığı manşetlerle Genelkurmay’ı destekledi. “Gerekirse silah bile kullanırız” manşetiyle Genelkurmay’ın Refah-Yol hükumetini istemediğini açık açık ortaya koydu. 1997 yılında kudretli subaylarla resepsiyonlarda kadeh tokuşturan Özkök, dönemin paşaları Çevik Bir, Çetin Doğan 80 yaşında cezaevine girerken gözaltına bile alınmadı.

AHMET KAYA’YA ‘VAY ŞEREFSİZ’ MANŞETİ UNUTULMADI

1990’lı yılların sonunda yaşanan Andıç olayı ile gazeteci, iş adamı ve sanatçıları teröre destek vermekle suçlayan manşetler de Özkök imzası taşıyor. Sanatçı Ahmet Kaya’yı ‘Vay Şerefsiz’ manşetiyle hedefe koyan Özkök daha sonra bu manşetten rahatsızlık duyduğunu açıkladı. Ancak son pişmanlık fayda etmedi. Özkök ve avenesinin hedefe koyduğu Kaya, ülkesini terk etmek zorunda kaldı. Fransa’da sürgünde hayatını kaybetti.

DEMOKRATİK REFORMLAR YAPAN AKP’Yİ HİÇ İSTEMEDİ

AKP ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan gücü eline almadan önce Özkök tarafından yerden yere vuruldu. O kadar ki Erdoğan için “Muhtar bile olamaz” manşeti attı. 2002 ile 2012 yılları arasında Avrupa Birliği yanlısı olan demokratikleşme adımları atan AKP’yi yerden yere vurdu. Antidemokratik başörtüsü yasağının Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kaldırılmasını “411 el kaosa kalktı” başlığıyla karşı çıktı. Bu dönemde Türkiye’nin milli geliri 13 bin dolara yükseldi, ihracat rekorları kırıldı.

AKP’NİN HER TÜRLÜ HUKUKSUZLUĞUNA SESSİZ KALDI

AKP’nin tek adam rejimi yolculuğunda ise Özkök ses çıkarmadı. Tek korkusu Erdoğan’ın ‘kendi mahallesine, eğlencesine, viskisine, şarabına’ dokunması oldu. Onları da sık sık köşesinde yazdı. Erdoğan, Özkök’ün inançlarına müdahale etmedi. Özkök de Erdoğan’ın Türk tipi başkanlıkla Türkiye’yi otoriter şekilde yönetmesinden rahatsız olmadı. AKP’li isimlerin 5 yerden maaş almasına ses çıkarmadı. 17 milyon vatandaş sosyal yardımla hayatta kalmaya çalışırken, Erdoğan’ın Saray’ındaki israfa kulaklarını tıkamakla yetindi. 100 binlerce insan KHK’larla işlerinden atılıp, hukuksuzca cezaevlerine konulurken tek satır yazı yazmadı.

TÜRKİYE’DE YANLIŞ GİDEN HERŞEYİN SORUMLUSU BİZZAT SENSİN

Hürriyet’te 20 yılı genel yayın yönetmeni olarak 35 yıl geçiren Ertuğrul Özkök, Türk medyasına hiç iyi bir miras bırakmadı. Zafer Mutlu ile birlikte patron sözcülüğünün, pazarlamacı gazetecilik alışkanlığını yerleştirdi ve gazeteciliği bitirdi. Periğan Mağden de bir yazısında Ertuğrul Özkök’ü şu sözlerle özetledi: “Kraldan çok kralcı, Askeriye’den daha Askeriyecisin. Türkiye’de yanlış giden bir sürü şey, ayağımıza/ruhumuza dolanan bir sürü algı bozukluğu, bizzat senin eserin.’

‘Helalleşme’ Erdoğan’ın gözünü korkuttu: CHP’ye kapatma tehdidi geldi

“Rüzgara karşı durmam hep eğilirim” diyen Ertuğrul Özkök kimdir? yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder