17 Kasım 2021 Çarşamba

Erdoğan, 50+1 tartışmalarında meclise işaret etti; Bahçeli’yle biraraya geldi

Erdoğan’ın yeniden gündeme getirdiği Cumhurbaşkanlığı seçim sistemindeki yüzde 50+1 değişikliğine MHP lideri Bahçeli sert çıkmıştı. Erdoğan, yüzde 50+1 konusunda önce Meclis’i işaret etti ve ardından Bahçeli ile sürpriz bir görüşme yaptı.

BOLD – Ankara’da siyaset trafiği hızlandı. Kılıçdaroğlu’nun ‘helalleşme’ çıkışı Ankara’yı karıştırırken siyasetin bir diğer başlığı da Cumhurbaşkanlığı seçim sistemindeki yüzde 50+1 meselesi oldu.

Erdoğan’ın Karamollaoğlu görüşmesinde gündeme getirdiği konuya Cemil Çiçek de sahip çıkmış ancak Bahçeli Çiçek’i sert sözlerle eleştirmişti. Erdoğan ve Bahçeli bu sert tartışmalar arasında Ankara’da sürpriz bir görüşme yaptı.

Bu arada Erdoğan gazetecilere yaptığı açıklamada yüzde 50+1 değişikliği için Meclis’i işaret etti.

“KARAR MERCİİ PARLAMENTODUR”

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, meclisteki AKP grup toplantısının çıkışında gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Yüzde 50+1 tartışmalarına değinen Erdoğan “Bunların hepsi maalesef yalan dolan, bu tür şeyler. Bu konularla, özellikle Anayasa değişikliğiyle ilgili karar merci parlamentodur” ifadelerini kullandı.

KILIÇDAROĞLU’NA HELALLEŞME TEPKİSİ

“Son günlerde bir de ‘Helalleşelim’ demeye başladılar. Bizim inancımızda helalleşme çok önemlidir. Kılıçdaroğlu Helalleşmeyi nasıl anlıyor önce ona bir bakalım. Bay Kemal önce benim başörtülü bacılarımdan git helallik dile. Utanmadan sıkılmadan hala kalkıyorsun ‘Onların hukukunu biz koruduk’. Hayatın yalan.”

“Biz bu işin gerisindeki niyeti görmesek Kılıçdaroğlu’nun eline tutuşturulan senaryoyu görmesek diyeceğiz ki insan değişebilir” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan “Bay Kemal ben seninle ilgili kazandığım davaları geri çektim mi çektim. Sen bunların hiç birinin kıymetini bilmedin anlamadın. Sen de anlayacak yüz de yok. Sorun şu ki ortada bir değişim de yok değişen kimse de yok. CHP aynı, Kılıçdaroğlu aynı, zihniyet ayrı. Sadece bunlara verilen rol değişti.” ifadelerini kullandı.

SÜRPRİZ ERDOĞAN-BAHÇELİ GÖRÜŞMESİ

Erdoğan, meclisteki grup toplantısının ardından sürpriz bir şekilde MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yle Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda bir görüşme yaptı.

Cumhuraşkanlığı Külliyesi’nde basına kapalı yapılan görüşme, yaklaşık 45 dakika sürdü. Görüşme sonrası herhangi bir açıklama yapılmadı.

YÜZDE 50+1’İ TARTIŞMAYA ERDOĞAN AÇTI

Seçimlerde yüzde 50+1 şartını siyasetin gündemine yeniden AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan getirmişti. Geçtiğimiz hafta Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu ile biraraya gelen Erdoğan, yüzde 50+1 konusundaki rahatsızlığını Karamollaoğlu’na aktarmıştı.

Görüşmede Karamollaoğlu, denetlenmeyen bir başkanlık sistemine dair endişelerini paylaştığını ifade etmişti. Saadet Partisi lideri, gazete Duvar’a görüşmeye ilişkin yaptığı açıklamada, “Erdoğan’ın da sistemi “istikrar” vurgusuyla savunduğunu, sadece Cumhurbaşkanı seçilmek için gereken yüzde 50+1 oy şartından 50+1’in mahsurlu olduğunu anladık. 50+1’i o zaman bu kadar sıkı bir şeye bağlamamamız gerekirmiş. Onun farkına vardık” ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN VE BAHÇELİ ARASINDA YETKİ ÇATLAĞI

Karar gazetesi yazarı Taha Akyol geçen hafta kaleme aldığı yazısında Cumhur İttifakı ortakları AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve MHP lideri Devlet Bahçeli arasında anlaşmazlık olduğunu belirtmişti. Akyol, Bahçeli’nin kendi anayasa taslağında Erdoğan’ın yetkilerini önemli ölçüde sınırlayarak denetime açtığını, ancak Erdoğan’ın buna hiç niyetinin olmadığını kaydetmişti.

BAHÇELİ, YÜZDE 50+1’İ DESTEKLEYEN CEMİL ÇİÇEK’İ HEDEF ALDI

Erdoğan’ın Saadet Partisi lideri Karamollaoğlu ile görüşmesinde yeniden gündeme getirdiği yüzde 50+1 meselesine eski TBMM Başkanı Cemil Çiçek de destek verdi.

Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu üyesi Çiçek 50+1 oy şartının “Türkiye’de kutuplaşma ve kamplaşmaya yol açtığını” belirtti ve “50+1’in bugün de gelecekte de problem çıkaracağı kanaatini taşıyorum” dedi.

Çiçek, “İyi kötü yaşadıklarımız ışığında bir tahmin yürüterek bu 50+1’in bugün de gelecekte de problem çıkaracağı, Türkiye’ye sıkıntı çıkaracağını kanaatini taşıyorum’ dedim. Halen de kanaatim odur. Getirdiği sıkıntıları hep konuşuyoruz. Kutuplaşmalara kamplaşmalara vs sebebiyet verdiği ortada. Bu 50+1’in iyi olduğunu söyleyen bir Allah’ın kulu yok ki. İyi kötü siyaset bilenin. Bu Türkiye’nin bir an evvel kutuplaşmadan, bu kamplaşmadan çıkıp makulü arayan bir toplum haline gelmemiz lazım.” ifadelerini kullandı.

BAHÇELİ, ÇİÇEK’İ TOPA TUTTU

Bahçeli, dünkü meclis grubunda yaptığı açıklamada Cemil Çiçek’in, “50+1 sıkıntılara sebebiyet verecek” sözlerini ”Yüzde 50+1 oyu eleştirenleri anlayışla karşılamamız, bunu felaket olarak yorumlayan karamsarları makul bulmamız abesle iştigaldir. Sayın Cemil Çiçek, yüzde 50+1’in sıkıntılara sebep vereceğini iddia ediyor. Bu tuhaf ve tahrip gücü yüksek sözlerin benzerini Türkiye’nin istikrarsızlığa gömülmesini, siyasi anlaşmazlıkların içine düşmesini isteyen çevreler de ileri sürüyor. Sayın Çiçek, sizin kafanızda, dilinizin altında sakladığınız bir oran var mıdır? Varsa ne zaman açıklamayı düşünüyorsunuz? Açıkla da bilelim, niyetini öğrenelim. Türkiye’nin kaostan, işgalden, imhadan kıl payı kurtulduğunu ne çabuk hafıza kayıtlarından çıkardınız. Buradan ne yapmaya, kimlere şirin görünmeye çalışıyorsunuz?”” ifadeleriyle sert şekilde eleştirdi.

KONUYU CUMHURBAŞKANI GÜNDEME GETİRDİ İMASI

Bahçeli’nin sözleri sonrası Cemil Çiçek, kendisini savundu ve konuyu Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gündeme getirdiğine dikkat çekti. Çiçek, “Bu ortam sağlıklı bir konuşma ortamı değil ki! İnsanlar konuşsa…” ifadelerini kullandı.

Cemil Çiçek ile Devlet Bahçeli’nin 50+1 kavgası: Bahçeli’nin esas mesajı Erdoğan’a mı?

Erdoğan, 50+1 tartışmalarında meclise işaret etti; Bahçeli’yle biraraya geldi yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder