20 Kasım 2021 Cumartesi

Cezaevlerinde yer yok: Sona ereceği açıklanan mahkumların izinleri 10. kez uzatılıyor

AKP Hükumeti’nin geçen yıl nisan ayında çıkardığı afla boşalan cezaevleri kısa sürede yine doldu. Salgın nedeniyle geçen yıl izne çıkarılan 90 bin mahkumun izni cezaevlerinde yer olmadığı için 10. kez uzatıldı.

BOLD – Adalet Bakanlığı, koronavirüs nedeniyle izin verilen ve bu izinleri 9 kez uzatılan mahkumlardan bu ay sonunda cezaevlerine dönmelerini istedi. Geçen hafta yapılan açıklamada mahkumların teslim olması, aksi halde yakalanacakları bildirildi. Ancak Meclis’te yargı paketine eklenen bir kararla iznin 6 ay daha uzatılması kararlaştırıldı.

6 AY BİRDEN UZATILACAK

Koronavirüs nedeniyle Nisan 2020’de çıkarılan infaz paketiyle tutuklu ve hükümlülere verilen izin 30 Kasım’da sona eriyor. Daha önce ikişer aylık periyotlarla 9 kez uzatılan izin, bu kez 6 ay birden uzatılacak. 5. Yargı Paketi’ne bir önerge ile eklenecek düzenleme ile 90 bin dolayında hükümlü 6 ay daha dışarıda kalacak. Kanunun gelecek hafta Meclis’ten geçmesi bekleniyor.

VAKA ARTIŞLARI GEREKÇE OLARAK SUNULDU

30 Kasım’da sona erecek izinlerin uzatılmasına gerekçe son günlerde vaka sayılarındaki artış ve cezaevine dönecek hükümlülerin sayısının 90 bin dolayında olması oldu. Cezaevlerinin kapasitesinin dolu olması bu kararın gözden geçirilmesine neden oldu.

KABİNEDE UZATILMAMASI KARARI ALINMIŞTI

8 Kasım tarihinde yapılan kabine toplantısında izin uygulamasına son verilmesi yönünde görüş birliğine varılmış, bu karar sonrası Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü’nden açıklama yapılmıştı. Açıklamada ceza süresi dolmamış olanların cezalarının geri kalanını çekmesi gerektiği, dönmeyenlerin ise firari sayılıp haklarında yakalama kararı çıkarılacağı belirtilmişti.

CEZAEVLERİNDE KAPASİTENİN ÜZERİNDE TUTUKLU VAR

Geçen yıl çıkarılan af sonrası önemli oranda boşalan ve 200 bin sınırına kadar gerileyen cezaevlerindeki tutuklu sayısı, aradan geçen bir buçuk yılda yine 300 bin sınırına dayandı. Adalet Bakanlığı verilerine göre kapasitesi 251 bin olan cezaevlerinde 295 binin üzerinde tutuklu ve hükümlü bulunuyor.

 

Almanya’dan ‘Türkiye’deki tutsak bebekleri’ bırakın çağrısı

 

Cezaevlerinde yer yok: Sona ereceği açıklanan mahkumların izinleri 10. kez uzatılıyor yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder