18 Kasım 2021 Perşembe

Ekonomistler Erdoğan ve AKP’yi artık beka sorunu görüyor

Erdoğan’ın özellikle ekonomi ile ilgili kararlarının yeteri kadar denetlenememesinin faturasını halkın ödediğini söyleyen ekonomi uzmanları, seçimle ekonomi yönetim hakkı elde eden Erdoğan’ın fiilen bu hakkı kaybettiğini savundu. İyi Parti lideri Meral Akşener ise “Kasıt varsa ihanettir” dedi.

BOLD – Merkez Bankası Para Politikaları Kurulu politika faizini 100 baz puan indirerek yüzde 15’e çekti. Faiz kararı öncesi 10.54 liraya kadar gerileyen dolar kuru, faiz indirimi sonrası 10.97’yi aşarak rekorunu tazeledi. Akşam saatlerine dolar 11.25 TL’den işlem gördü.

Merkez Bankası’na daha önce birçok kez faiz indirmesi gerektiği yönünde talimatlar veren AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan dün partisinin grup toplantısında bu yöndeki açıklamalarını sürdürerek, “Faiz sebeptir, enflasyon neticedir. Ben bu görevde olduğum sürece faizle mücadelemi sonuna kadar sürdüreceğim” ifadelerini kullanmıştı. Erdoğan, bu sözleriyle kararın mimarı olduğunu itiraf etmiş oldu.

Yüksek dolar kurunun enflasyonu tetiklediğini belirten ekonomistler, halkın alım gücüne de darbe indirdiğini söylüyor.

Yüksek kurun vatandaşın alım gücünü zayıflattığına dikkat çeken ekonomi yazarı Uğur Gürses “Asgari ücret de bu kurla (11.10) 255 dolara düşmüş oluyor. En yakın değer 2005 değeri 260 dolardı. İktidar, tüm parametreleri 20 yıl önce devraldığı değere doğru geriletiyor” dedi.

DÜPEDÜZ İHANETTTİR

Ekonomideki kötü gidişat yüzünden erken seçim çağrısını yineleyen ve Erdoğan’ı seslenen İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, “Paramızı pul, itibarımızı yerle bir ettin. Bu işte kastın varsa düpedüz ihanettir. Yok eğer beceriksizliğin neticesinde bir gerçeklikse yapılması gereken bellidir: Bir an evvel ülkeyi seçime götürüp bu rezilliğe dur denmelidir” ifadelerini kullandı.

RAPORSUZ MAPORSUZ MEMLEKETİ SATIYOR

Erdoğan’ın yeteri kadar denetlenemediğini savunan Mustafa Sönmez, “65 yaşını geçen herkes mal-mülk satacaksa bir psikiyatrdan “akliselim” raporu almak zorundayken biri çıkıyor, raporsuz maporsuz koca memleketi bildiği gibi satıyor, kimseye hesap verdiği yok, hesap soran yok! Halimiz böyle” dedi.

FİİLEN KAYBETTİ

Ekonomist Murat Kubilay: “Erdoğan; seçimle kazandığı ekonomiyi yönetme yetkisini, ülkeyi içine soktuğu ve sonu bir türlü gelmeyen iktisadi buhranla fiilen kaybetmiştir” ifadelerini kullandı

Tonga para birimi Pa’anga’nın 4.90 TL’ye çıktığını hatırlatan, Prof. Dr. Veysel Ulusoy: “Modern ekonomilerde insanlar sabah uyanınca hava durumuna, bizde ise dolar kuruna bakar” diye konuştu.

Finans profesörü Elvan Aktaş ise uyarılarını eleştirenlere de seslendi: “‘Abartıyorsunuz, felaket tellallığı yapıyorsunuz, hiç mi iyi haber yok, bir şey bulur bunlar, yine düşürürler’ vb yıllarında ısrarla ‘Yavaş yavaş FAKİRLEŞECEKSİNİZ’ dedim. Kısa vadeli hareketlere bakarak, ‘hayır yavaş değil’ yıllarına geldik. Yine de Yavaş yavaş FAKİRLEŞECEKSİNİZ!” dedi.

MEGA ENFLASYON UYARISI

Faiz indirimi kararının tarihi bir hata olacağını söyleyen Özgür Demirtaş da “İnsanın uykusu gelmiyor. Lütfen faiz indirimi yapmayın. Geri dönülmesi çok çok zor tahribatlar yaratıyorsunuz. Mega enflasyonun önünü açıyorsunuz. Faiz indirimi ile malları değerlenen Zenginleri daha zengin, fakirleri daha fakir yapıyorsunuz. Gelin dönün bu yoldan” ifadelerini kullandı.

“Dolarla ne işiniz var” diyen damat Paris’te eurolarını eziyor

Ekonomistler Erdoğan ve AKP’yi artık beka sorunu görüyor yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder