19 Kasım 2021 Cuma

Kriz vatandaşı vurdu: Nüfusun 4’te 1’i icralık oldu

Ekonomik kriz, pandemi ve son aylarda döviz kurunun yükselmesi sonrasında alım gücü düşen halk, artık borçlarını ödeyemiyor. Son 11 ayda icra dairelerine 6 milyon 328 bin yeni dosya gelirken, toplam icralık dosya sayısı Türkiye’deki hane sayısı olan 19 milyon 481 bin 678’i geçerek 23 milyon 103 bine ulaştı.

BOLD – Artan ekonomik kriz sonrası 19 milyon 481 bin 678 hanenin bulunduğu Türkiye’de icralık aile kalmadı. İcra dosya sayısında patlama yaşanırken, son 11 ayda gelen 6 milyon yeni dosya ile toplam icra dosya sayısı 23 milyon 103 bin oldu.

DÖVİZ ARTTIKÇA SAYI DAHA DA ARTACAK

UYAP verilerine göre 11 ayda icra ve iflas dairelerine toplam 6 milyon 328 bin yeni dosya geldi. Geçen yıla göre bu sayı, 1 milyon 163 bin daha fazla. İcra dairelerinde derdest bulunan dosya sayısı ise 23 milyon 103 bine ulaştı. CHP Zonguldak Milletvekili Av. Ünal Demirtaş önümüzdeki günlerde krizin daha da derinleşmesi ve döviz kurlarının artışına bağlı olarak çok daha fazla kişinin borç batağına saplanması ve haciz kıskacına düşme olasılığına dikkat çekti.

ÜLKEDE EKONOMİK BUHRAN YAŞANIYOR

TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi görüşmelerinde konuşan Demirtaş, ülkedeki büyük ekonomik buhran nedeniyle dar gelirlilerin haciz kıskacında olduğunu söyledi. Demirtaş, ekonomik buhran sonucunda icra dosya sayısının patladığını ve halkın haciz kıskacına düştüğünü belirtti.

HER 4 KİŞİDEN BİRİ TEMEL İHTİYAÇLARINI KARŞILAYAMIYOR

TÜİK’e göre enflasyonun yüzde 19’larda olduğu ancak gerçek enflasyonun en az yüzde 50’lerde olduğunu belirten Demirtaş, “Türk lirasının döviz karşısında her geçen gün değer kaybettiği, iğneden ipliğe her şeye zam geldiği, ülkemizdeki vatandaşlarımızın yüzde 26’sının temel ihtiyaçlarını bile karşılayamadığı, bütün bunların sonucunda da esnafın, çiftçinin, işçinin, emeklinin ve memurların yani dar gelirlinin haciz kıskacında olduğu, ağır bir ekonomik buhran dönemi yaşıyoruz” dedi.

HALKIN BORCU 1 TRİLYON LİRAYA YAKLAŞTI

Halkın bankalara ve finansman şirketlerine olan konut, taşıt, ihtiyaç ve kredi kartı borcu, takiptekiler de dâhil olmak üzere 968 milyar liraya ulaştığını ifade eden Demirtaş, bankalarca icraya verilen takipteki borçların 16 milyar lirası tüketici kredisi, 5,3 milyar lirasının da kredi kartı borçları olduğunu kaydetti. KOBİ’lerin bankacılık sektörüne olan borçlarının ise eylül ayı itibarıyla 994 milyar liraya ulaştığını vurgulayan Demirtaş, bunun 55 milyarlık kısmının icraya verilen kredilerden oluştuğunu belirtti.

Hükumetin 2023 kur tahmini de çöp oldu: Türkiye fakirleşiyor

Kriz vatandaşı vurdu: Nüfusun 4’te 1’i icralık oldu yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder