17 Kasım 2021 Çarşamba

Cemil Çiçek ile Devlet Bahçeli’nin 50+1 kavgası: Bahçeli’nin esas mesajı Erdoğan’a mı?

Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Cemil Çiçek ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli arasında 50+1 polemiği yaşanıyor. Yüzde 50+1 şartını ilk olarak tartışmaya açan Erdoğan olunca, aralarında son zamanlarda yetki konusunda çatlak bulunan Bahçeli’nin sözleri Erdoğan’a mesaj olarak algılandı.

BOLD – Eski TBMM Başkanı Cemil Çiçek, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin kendisini hedef almasının ardından konuştu. Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Çiçek, kendisini savundu ve konuyu Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gündeme getirdiğine dikkat çekti. Çiçek, “Bu ortam sağlıklı bir konuşma ortamı değil ki! İnsanlar konuşsa…” tepkisi gösterdi.

BAHÇELİ’DEN ÇİÇEK’E SERT SÖZLER

Bahçeli dünkü grup toplantısında Çiçek’i hedef alarak “Yüzde 50+1 oyu eleştirenleri anlayışla karşılamamız, bunu felaket olarak yorumlayan karamsarları makul bulmamız abesle iştigaldir. Sayın Cemil Çiçek, yüzde 50+1’in sıkıntılara sebep vereceğini iddia ediyor. Bu tuhaf ve tahrip gücü yüksek sözlerin benzerini Türkiye’nin istikrarsızlığa gömülmesini, siyasi anlaşmazlıkların içine düşmesini isteyen çevreler de ileri sürüyor. Sayın Çiçek, sizin kafanızda, dilinizin altında sakladığınız bir oran var mıdır? Varsa ne zaman açıklamayı düşünüyorsunuz? Açıkla da bilelim, niyetini öğrenelim. Türkiye’nin kaostan, işgalden, imhadan kıl payı kurtulduğunu ne çabuk hafıza kayıtlarından çıkardınız. Buradan ne yapmaya, kimlere şirin görünmeye çalışıyorsunuz?” değerlendirmesi yapmıştı.

KONUYU CUMHURBAŞKANI GÜNDEME GETİRDİ İMASI

Sözcü gazetesi yazarı Aytunç Erkin’e konuşan Cemil Çiçek, “Artık bir şey demiyorum. Ben sizinle yaptığım röportajda söylemiştim: Doğrusu siz gazetecilik yapıyorsunuz. İtirazlarım çok açık. Ama fikir değil ben tartışılıyorum. Kusura bakmayın bundan sonra beyanat vermeyeceğim. Benim söylediğim belli Sayın Bahçeli’nin de. Konunun nasıl gündeme geldiği belli. Kim nasıl değerlendiriyorsa ya da anlıyorsa anlasın. Bir kez daha söylüyorum: Konunun nasıl gündeme geldiği belli. Açıklamalarım ortada. Değerlendirmesi gerekenler değerlendirir. Ayrıca açıklama yapmam gerekmez” dedi.

SAĞLIKLI BİR KONUŞMA ORTAMI YOKKİ İNSANLAR KONUŞSA…

Çiçek ardından Türkiye’deki antidemokratik ortama vurgu yaptı. Çiçek, “Ama gördünüz değil mi? Dediklerim doğru çıkıyor. Fikirler değil ben tartışılıyorum. Bu ortam sağlıklı bir konuşma ortamı değil ki! İnsanlar konuşsa… Altını yeniden çiziyorum: Konunun nasıl gündeme geldiği belli. Dolayısıyla kamuoyu nasıl değerlendirir, değerlendirmesi gerekenler nasıl değerlendirecektir.”

YÜZDE 50+1’İ TARTIŞMAYA ERDOĞAN AÇTI

Seçimlerde yüzde 50+1 şartını siyasetin gündemine yeniden AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan getirmişti. Geçtiğimiz hafta Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu ile biraraya gelen Erdoğan, yüzde 50+1 konusundaki rahatsızlığını Karamollaoğlu’na aktarmıştı.

Görüşmede Karamollaoğlu, denetlenmeyen bir başkanlık sistemine dair endişelerini paylaştığını ifade etmişti. Saadet Partisi lideri, gazete Duvar’a görüşmeye ilişkin yaptığı açıklamada, “Erdoğan’ın da sistemi “istikrar” vurgusuyla savunduğunu, sadece Cumhurbaşkanı seçilmek için gereken yüzde 50+1 oy şartından 50+1’in mahsurlu olduğunu anladık. 50+1’i o zaman bu kadar sıkı bir şeye bağlamamamız gerekirmiş. Onun farkına vardık” ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN VE BAHÇELİ ARASINDA YETKİ ÇATLAĞI

Karar gazetesi yazarı Taha Akyol geçen hafta kaleme aldığı yazısında Cumhur İttifakı ortakları AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve MHP lideri Devlet Bahçeli arasında anlaşmazlık olduğunu belirtmişti. Akyol, Bahçeli’nin kendi anayasa taslağında Erdoğan’ın yetkilerini önemli ölçüde sınırlayarak denetime açtığını, ancak Erdoğan’ın buna hiç niyetinin olmadığını kaydetmişti.

 

Erdoğan ve Bahçeli arasında “yetki” çatlağı: Bahçeli, Saray’ın yetkilerinin sınırlandırılmasını mı istiyor?

Erdoğan’ı seçilememe korkusu sardı: Sistem iyi, 50+1 mahsurlu

Cemil Çiçek ile Devlet Bahçeli’nin 50+1 kavgası: Bahçeli’nin esas mesajı Erdoğan’a mı? yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder