17 Kasım 2021 Çarşamba

AYM’den kötü muamele yasağının ihlal edildiğine dair 6 karar

Anayasa Mahkemesi, gözaltı merkezlerinde ve barışçıl eylemlerde kötü muamele gören 6 kişi hakkında hak ihlali kararı verdi. Yüksek Mahkeme, başvuruculara toplamda 158 bin TL manevi tazminat ödenmesine hükmetti.

BOLD – Anayasa Mahkemesi (AYM), gözaltı merkezlerinde ve barışçıl eylemlerde işkence gören 6 kişinin, kötü muameleye maruz kaldığına karar verdi. Anayasa’nın 17. maddesinde güvence altına alınan kötü muamele yasağına uyulmadığına hükmeden Yüksek Mahkeme, başvuru sahiplerine toplamda 158 bin TL manevi tazminat ödenmesine de karar verdi. Kararlar, AYM’nin sitesinde yayınlandı.

Haklarında hak ihlali karar verilenler arasında, Gülen Hareketi soruşturmaları kapsamında yargılanan Maltepe’deki Pinhan Restaurant’ın sahiplerinin çocukları Bekir, Hasan ve Hüseyin Çelik de var. 25 gün İstanbul Emniyeti’nde kalan Çelik ailesine işkence yapıldı. Ankara’da özel bir okulda öğretmenlik yapan Fatih Saraçoğlu ise Ankara Emniyeti’nde kötü muameleye maruz kaldı. AYM Çelikler’e ve Saraçoğlu’na 27 bin lira tazminat verilmesini istedi.

TOMA İLE KULAK ZARI DELİNDİ

Diğer iki kişiden Bülent Gök’ün 2015 yılında İzmir’deki barışçıl eylemler sırasında TOMA’dan sıkılan tazyikli su sonucu kulak zarı delindi. 20 bin TL tazminat kazanan Gök, sivil toplum kuruluşlarının laik, bilimsel ve ana dilde eğitim konusunda düzenlenen gösteri ve basın açıklaması yapılan bir eyleme katılmıştı.

Hacettepe Üniversitesi öğrencisi Umut Tektürk ise Ankara’da 1 Mayıs 2014’teki eylemlerde polis tarafından başına atılan biber gazı kapsülü ya da plastik mermiyle ciddi şekilde yaralandı, ölümle burun buruna geldi. Yüksek Mahkeme Tektürk’e de 30 bin TL tazminat ödenmesine karar verdi.

FATİH SARAÇOĞLU KARARI: YÜZÜ GÖZÜ MORARDI, DUDAĞI PATLADI

Gülen Hareketi soruşturmaları kapsamında 17 Kasım 2016’da tutuklanan Fatih Saraçoğlu, 16 gün Ankara Emniyeti’nde gözaltında kaldıktan sonra tutuklanıp Sincan T Tipi Kapalı Cezaevine gönderildi.

Gözaltında işkence ve kötü muameleye maruz kaldığına dair 23 Ocak 2017 tarihinde Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına dilekçe veren Saraçoğlu, kolluk görevlilerinin yetkilerini kötüye kullanarak telefon, bilgisayar vb. eşyalarına el konulduğunu, gözaltına alındıktan sonra baskı, tehdit ve hakarete maruz kalarak itirafta bulunmaya zorlandığını, kolluk memurlarınca soru sorulurken kafasına, sırtına ve yüzüne defalarca vurulduğunu, dizüstü yaklaşık 1,5 saat oturtulduğunu, darp edilmesi nedeniyle sağ gözünün altının morardığını ve dudağının patladığını iddia etti.

DOKTOR HİÇBİR DARP OLAYINI KAYDA GEÇİRMEDİ

Saraçoğlu dilekçesinde ayrıca, doktor kontrolüne gittiğinde doktorun kendisine “Bir buçuk aydır böyle bir şey görmedim.” demesine rağmen yaralanmalarını sağlık raporuna yazmadığını, ikinci kez sorguya alındığında doktorun darp izlerini sağlık raporuna yazmayacağını, kolluk görevlilerinin kendisine söylediğini, sağlık kontrollerinde polislerin de bulunması nedeniyle darp izlerini görmelerine rağmen doktorların bu durumu raporlara yazmadıklarını ve istemesine rağmen düzenlenen raporları kendisine vermediklerini ileri sürdü. Ancak Saraçoğlu’nun iddialarının hiçbiri araştırılmadı.

Bunun üzerine 19 Şubat 2018’de Anayasa Mahkemesi’ne başvuran Saraçoğlu hakkında da AYM, 20 Kasım’da verdiği kararda Saraçoğlu’na kötü muamele yapıldığına hükmetti ve kendisine 27 bin TL manevi tazminat ödenmesine karar verdi.

Anayasa Mahkemesi Afyon’da işkenceci polislere acımadı: Biri tecavüz etti diğerleri izledi!

AYM’den kötü muamele yasağının ihlal edildiğine dair 6 karar yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder