7 Aralık 2019 Cumartesi

4X4’lük kayıp nesil!

Eğitimde 4+4+4 modeliyle okullaşma oranını yüzde 100’e çıkarmayı planlayan AKP’nin hesapları tutmadı. Lisede okuması gereken neredeyse 1.4 milyondan fazla genç kayıp…

BOLD – AKP’nin uygulamaya soktuğu 4+4+4 eğitim sistemi çöktü. Birgün’den Mustafa Kömüş’ün haberine göre Lise çağındaki 15-19 yaş aralığında olan gençlerin sayısı, TÜİK’in verilerine göre 6 milyon 95 bin… Bu gençlerden 3 milyon 155 bini (yüzde 51,76) eğitimine devam ediyor. Okuduğu halde çalışanların sayısı 705 bin, okul yerine işe gidenlerin sayısı da 860 bin. Okula ve çalışmaya gitmeyenlerin sayısı ise tam 1 milyon 375 bin. Bunların ne yaptığı bilinmiyor.

ÇOCUK YAŞTA EVLİLİĞİN ETKİSİ

TÜİK rakamlarına göre 15-19 yaş arasındaki gençlerin 3 milyon 144 binini erkekler oluşturuyor. Kızların sayısı ise 2 milyon 952 bin. Eğitimde kızlar, istihdamda ise erkeklerin sayısı fazla. Ne eğitimde ne istihdamda olan gençlerde de kızların sayısı daha fazla. Erkeklerin yüzde 18.8’inin, kızların ise yüzde 26,5’inin ne yaptığı bilinmiyor. Çocuk yaştaki evlilikler değerlendirildiğinde kızlarda bu oranın yüksek olmasının nedeni ortaya çıkıyor.

Ne yaptığı bilinmeyenlerin yanında çalışmak zorunda kalan gençlerin de sayısı oldukça fazla. Sadece istihdamda olanlar ve hem eğitimde hem istihdamda olanların toplamına baktığımızda bu sayı 1 milyon 565 bini buluyor. Yani diğer bir deyişle okulda olması gereken 1 milyon 565 bin genç çalışmak zorunda kalıyor.

BU ÇOCUKLARI NEDEN BULAMIYORLAR?

Bu gençlerin nerede olduğunun bilinmediğini aktaran Eğitim Uzmanı Ali Taştan, “Ülkemizde zorunlu eğitim 4+4+4 ile 12 yıla çıkarıldı. 6 yaşında okula başlayan çocuklar en erken 18 yaşında zorunlu eğitimi tamamlayabiliyor. Eğitim çağında olmasına rağmen neredeyse 5 gençten biri liseye gitmiyor. 15-19 yaş aralığında bulunan 1 milyon 375 bin öğrencinin yaklaşık 1,1 milyonunun orta öğretim kurumlarında olması gerekiyor” dedi. Milli Eğitim Bakanlığı’na sorulduğunda, “Eğitim öğretim çağına gelmiş tüm bireyler eğitim öğretim kurumlarında kayıt altındadır” şeklinde cevap alındığını aktaran Taştan şunları aktardı: “Liselerdeki okullaşma oranı neden yüzde 83,5? MEB bu çocukları neden bulamıyor? 12 yıllık eğitimin zorunlu olması nedeniyle okullaşma oranlarının yüzde yüze yakın olması gerekiyordu. Ancak 4+4+4 süreci ile ilk ve ortaokullarda okullaşma oranlarının ciddi oranda düştüğü görülüyor.”

Türkiye ile Sudan arasında yerli üreticiyi bitirecek anlaşma!

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder