4 Aralık 2019 Çarşamba

ABD Başkanı Trump’la Fransa Cumhurbaşkanı Macron arasında ilginç diyaloglar

NATO Liderler Zirvesi için bulundukları Londra’da bir görüşme gerçekleştiren ABD Başkanı Donald Trump’la Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron arasında ilginç diyaloglar yaşandı.

BOLD – ABD Başkanı Donald Trump ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un birbirinden çok hoşlanmadığı bilinen bir gerçek.

İki liderin arasındaki soğukluk ve birbirilerine karşı tavırları daha önce de kameralara yansımıştı.

Bu soğukluk vekarşılıklı iğneleyici tavırlar iki liderin NATO Liderler Zirvesi için bulundukları Londra’da gerçekleştirdikleri görüşmede de su yüzüne çıktı.

MACRON: CİDDİ OLALIM

IŞİD hakkında konuşurlarken Trump ve Macron arasında dikkat çekici bir diyalog yaşandı.

Trump yabancı savaşçıların geldikleri ülkeler tarafından geri alınarak yargılanmaları konusuna değinirken Ortadoğu’da gözaltında bulunan savaşçıların çoğunun Fransa, Almanya ve İngiltere’den geldiğini söyledi. Trump, Fransız lidere “Güzel IŞİD savaşçıları ister misiniz? İsterseniz verebilirim. İstediğinizi alabilirsiniz” dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron ise “Ciddi olalım. Bölgede öncelik yabancı savaşçılar değil, IŞİD’e yönelik mücadeleyi tamamlamak” ifadelerini kullandı. Fransız lider yabancı savaşçılar konusunda her vakayı kendi içinde değerlendirdiklerini belirtti.

TRUMP: MACRON HARİKA BİR SİYASETÇİ !

Başkan Trump ise Macron’un cevabını iğneleyici bir üslupla değerlendirdi ve Macron için, “İşte bu yüzden harika bir siyasetçi. Şimdiye kadar duyduğum içinde bir şey olmayan en harika cevaplardan biri” ifadelerini kullandı.

MACRON: SÖZLERİMİN ARKASINDAYIM

Emmanuel Macron NATO’nun beyin ölümüyle ilgili sözlerinin birçok kişiyi sarstığını fakat söylediklerinin arkasında durduğunu belirtti.

NATO’nun modern terörizmin tanımında bile fikir birliğine varamadığını vurgulayan Fransa Cumhurbaşkanı, örgütün temel hedefi söz konusu olduğunda transatlantik güvenlik ittifakının tavrının net olması gerektiğini belirtti.

MACRON: TÜRKİYE’NİN AÇIKLAMASI GEREKEN 2 KONU VAR

Trump’la yan yana yaptığı açıklamaların bir kısmında tercüman aracılığıyla konuşan Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Türkiye konusundaki açıklamalarını İngilizce olarak yaptı.

Türkiye’nin açıklaması gereken konular olduğunu belirten Macron, “Onlar açıklama yapmadan biz sonuç çıkaramayız. En azından 2 konuya açıklık getirmeliler” dedi.

RUSYA’DAN S-400 ALIMI

NATO üyesi olan Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi almasının teknik olarak mümkün olmadığını da belirten Macron, birinci olarak Türk tarafının NATO zirvesi sırasında bu konuda bir açıklama yapmasını beklediklerini kaydetti.

“TEKNİK OLARAK BU MÜMKÜN DEĞİL”

Emmanuel Macron, “Hem NATO müttefiki olup, bizimle birlikte çalışıp, hem bizden silah alıp, bir parçamız olup hem de Rusya’dan s-400 almak nasıl mümkün olabilir? Teknik olarak bu mümkün değil. Türkiye Cumhurbaşkanı hala bir parçamız olmak istiyorsa en azından buna açıklık getirmeli” dedi.

“BU BİZİM TANIMIMIZ DEĞİL”

Macron, Türkiye’nin açıklaması gereken ikinci konunun da YPG’nin NATO tarafından terörist örgüt olarak tanımlanmaması durumunda birliğin planlarını veto etmesi konusu olduğunu söyledi.

Macron, “İkinci konu, Anladığım kadarıyla Türkiye onların terörist tanımını kabul etmediğimiz sürece bu zirveden çıkacak anlaşmaların önünü tıkamak istiyorlar. YPG ve diğerleri onlar için terörist. Ama bu bizim tanımımız değil. Bu 2 konuya açıklık getirilmeli” dedi.

ORTAK BİR TERÖRİZM TANIMI BİLE YOK

Türkiye’yi IŞİD ile birlikte çalışmakla suçlayan Macron, ulusal güvenlik adına Türkiye’nin IŞİD savaşçılarıyla ilgili ‘belirsizliğinin’ de çözülmesi gerektiğini ileri sürdü. “Şu anda ortak düşmanımız terörist gruplardır” diyen Fransız lider, “Üzgünüm ama masadakilerin ortak bir terörizm tanımı bile yok” dedi.

Macron “Türkiye ile güvenlik, ticaret, göç, Avrupa Birliği ve Fransa konusunda işbirliğini kaybettik” dedi.

Başkan Trump da “bu toplantıları bu yüzden yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE, IŞİD BAĞLANTILI GRUPLARLA ÇALIŞIYOR

Macron, Aynı terörizm tanımına sahip değiliz. Türkiye’ye baktığımda, onlar şu anda bizimle omuz omuza IŞİD’e karşı savaşanlara karşı savaşıyor ve bazen de IŞİD bağlantılı gruplarla birlikte çalışıyorlar” yorumunda bulundu.

TRUMP YİNE OBAMA’YI SUÇLADI

Erdoğan’la oldukça iyi ilişkisi olduğunu ifade eden Trump, “Suriye’den bazı askerlerimizi eve geri getirdik ve getirmeye de devam edeceğiz. iz sınırınızda kimle istiyorsanız onlarla ‘Devriye gezebilirsiniz’ dedik. Askerlerin bazılarını petrol sahalarına konuşlandırdık, bazıları eve dönüyor” diye konuştu.

Türkiye’nin S-400 sistemlerini almasının Obama yönetiminin hatası olduğunu vurgulayan ABD Başkanı, “Bildiğiniz üzere Türkiye bizden Patriot almak istedi ama Obama yönetimi izin vermedi. Ancak başka bir sistem almak istediklerinde yeşil ışık yaktılar,” ifadelerini kullandı.Türkiye’nin uzun süre Patriot sistemini almak istediğini de vurgulayan Trump, “Bizim sistemimiz, NATO’nun kullandığı, harika bir sistem. Ancak Türkiye’ye satmak istemediler. Hikayenin iki tarafı var. Bunu söylemek zorundayım.”dedi.

“TÜRKİYE’YE YAPTIRIMLAR KONUSUNA BAKIYORUZ”

Türkiye’ye S-400’lerden dolayı yaptırım getirip-getirmeyeceği sorulan Trump, “Bu konuya halen bakıyoruz, üzerinde konuşuyoruz” dedi.

KANADA VE HOLLANDA’DAN MACRON’A DESTEK

Fransız Cumhurbaşkanı’nın “Batı İttifakı’nın dağıldığına” yönelik sözlerine Kanada ve Holanda başbakanlarından destek geldi.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau “Düzgün bir şekilde düşünmeden 70 yıllık bir ittifakı kurtaramazsınız” derken, Holandalı mevkidaşı Mark Rutte, Türkiye, Fransa ve ABD arasındaki fikir ayrılıklarının ardından NATO’nun temelden yeniden düşünülmesi çağrısında bulundu.

Londra’daki dörtlü Suriye zirvesinden sivillere saldırıların sonlandırılması kararı

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder