6 Aralık 2019 Cuma

Halkbank davası için baskı yapan Türk siyasetçilerin isimlerini tek tek açıklandı

Hakim Richard Berman, Halkbank davasıyla ilgili Türk hükumetinin ABD’de çeşitli lobi güçlerini de kullanarak Amerikan yargı sistemine baskı yapmakla suçladı. Baskı yapanların isimlerini de verdi.

BOLD – ABD’de New York Güney Bölgesi Federal Mahkemede devam eden Halkbank davasına bakan yargıç Richard Berman, Türk hükumetini ABD’de çeşitli lobi güçlerini de kullanarak ülkedeki yargı sistemine baskı yapmakla suçladı.

Yargıç Berman, Türkiye’nin hem Rıza Zarrab ve Hakan Atilla davasında hem de Halkbank davasında farklı şahısları ve lobi şirketlerini devreye sokarak dava sürecine etkide bulunmaya çalıştığını belirtti.

ZARRAB’I SERBEST BIRAKMA ÇABALARI

Yargıç Berman açıklamasında Rıza Zarrab ve Hakan Atilla’nın tutuklanmaları ve suçlama yöneltilmesi sonrasında Türkiye tarafından başlatılan bir görüşme trafiğinde “sıra dışı temaslar” yaşandığı ve mahkeme salonu dışında devlet yetkilileri, avukatlar ve lobiciler arasında görüşmeler yapıldığını kaydetti.

Berman bu görüşme trafiğinin amacının Rıza Zarrab’ın serbest bırakılması ve Türkiye’ye iade edilmesini sağlamak olduğunu söyledi.

ERDOĞAN VE DAMADI İLE AKP’Lİ BAKANLAR

Çok sayıda üçüncü şahsın bu davalarla ilgili devreye sokulduğunu belirten Berman, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve damadı Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, eski Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, eski Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in bu davalarla ilgili ABD’de kampanyalar yürüttüğünü kaydetti.

ABD TARAFINDA TRUMP BAŞI ÇEKİYOR

Yargıç Berman Amerikan tarafında da Başkan Donald Trump, eski ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, eski ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, eski ABD Adalet Bakanı Loretta Lynch, eski New York Belediye Başkanı Rudolph Giuliani ve eski ABD Adalet Bakanı Michael Mukassey’in dolaylı olarak bu davalara müdahil olduğunu belirtti.

DAVAYLA GİRİŞİMLER SONUÇSUZ KALDI

Görüşmelerdeki diğer bir hedefin de Atilla’nın mahkumiyeti sonrasında Halkbank hakkında iddianame hazırlanmasının ve yüksek meblağda bir ceza almasının engellenmesi olarak belirtildi. Ancak Yargıç Berman 15 Ekim’de açıklanan iddianame ile bu girişimlerin sonuçsuz kaldığını kaydetti.

HAKİM HALKBANK’IN TALEPLERİNİ REDDETTİ

ABD’de İran yaptırımlarını delmeye yardımla suçlanan Halkbank’ın avukatı aracılığıyla yaptığı sınırlı ve özel katılım talebini mahkeme dün reddetmişti. Mahkeme yargıcı Berman, Halkbank “New York’a gelsin ve suçlamalara cevabını versin” ifadelerini kullanmıştı.

Yargıç Richard Berman, Halkbank’ın, mahkemenin yetkisini sorgulamadan önce davaya resmi olarak müdahil olması gerektiğine karar verdi.

Yargıç Berman Halkbank’ın önünde iki mantıklı yol bulunduğunu, bunlardan birinin mahkemeye çıkarak yasal savunmasını yapmak diğerinin ise mahkemeye çıkmayarak bunun riskleriyle yüzleşmek olduğunu söyledi.

Berman “Eğer Halkbank bölge mahkemesinin yargı yetkisiyle ilgili talebine yönelik karar vermesini istiyorsa, bu ikilemi ortadan kaldırmak onun elinde. New York’a gelsin ve suçlamalara cevabını versin ya da onun yerine yasal temsilcisi cevaplasın” dedi.

MAHKEMENİN GEREKÇELERİ

Mahkemenin internet sitesinde yayınlanan detaylı açıklamada Yargıç Berman, Halkbank’ın ABD’deki hukuki temsilcisi King & Spalding firması aracılığıyla yaptığı talebin reddine temel teşkil eden nedenleri ayrıntılarıyla gerekçelendirdi.

Yargıç Berman, Halkbank’ın suçu kabul etmek ya da reddetmek için şimdiye kadar mahkemeye çıkmadığını ve bankanın kendisi ile ilgili suçlamalar hakkında bilgilendirildiği konusunda şüphe olmadığı belirtildi.

Berman Halkbank’ın gönderilen iki celp, Sarraf ve Atilla dava süreçleri ile iki yıl boyunca bağlantılı olması sebebiyle mahkemeye çıkmayarak kaçak konumuna düşebileceğini belirtti. Halkbank’ın ABD’de yerleşik olmadığı ve yargıdan kaçmadığı” sebebiyle “kaçak duruma düşme salahiyeti olmadığı” savının geçerli olmadığını kaydetti.

Yargıç Richard Berman, Halkbank’ın talebini reddetti

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder